sisustus

Fiskars Summer House

Yli 350-vuotisen historian omaava Fiskarsin ruukkialue Raaseporin kaupungissa on nykyään yksi Suomen merkittävimmistä design-kohteista. Alunperin raudan valmistuksen ympärille rakentunut kylä kulkee nykyisin nimellä Fiskars Village, joka tarjoaa koettavaa niin designin, arkkitehtuurin kuin hyvän ruoan ja juoman ystäville sekä shoppailunnälkäisille. 

fiskars summer house, fiskars village

Tein viime viikonloppuna ystäväni kanssa päiväreissun Fiskarsiin Helsingistä käsin, josta pääsi paikalle kätevästi Friman Travelsin bussikuljetuksella. Aikaa Fiskarssissa kiertelyyn jäi noin neljä ja puoli tuntia, joka osoittautui juuri sopivaksi ajaksi kiertää näyttelyt, nauttia kiireetön lounas, katsastaa putiikit ja istahtaa panimon terassille nauttimaan kylmät juomat. Pääsyy reissuun oli käydä katsastamassa Fiskarsin kesänäyttely, Fiskars Summer House, joka osoittautuikin vierailun arvoiseksi.

fiskars summer house, fiskars village

Fiskars Summer House näyttely on pystytetty vuonna 1902 rakennettuun viljamakasiiniin arkkitehtistudio Studio Joanna Laajiston johdolla. Näyttely koostuu yhdeksästä tilasta, joista jokaisen on toteutuksessa on ollut mukana kolme osapuolta: suunnittelija, suomalainen designyritys ja inspiraationa toiminut taitelija. Jos siis haluat istahtaa Tove Janssonin kanssa Samu-Jussi Kosken ja Nikarin suunnittelemalle kesäverannalle, heittäytyä päiväunille  Ulla Koskisen ja Annon visioon Helene Schjerfbeckin makuuhuoneesta tai kokkailla Vuokko Nurmesniemen kesäkeittiössä Linda Bergrothin ja Fiskarsin tyyliin, kiipeä Fiskarsin viljamakasiinin ylisille ja heittäydy inspiroivaan kesämaailmaan suomalaisen designin huippujen kanssa.

samuji, fiskars summer house

Samu-Jussi Kosken suunnittelema Veranda on yhdistelmä pohjoista minimalismia ja Tovemaista leikkisyyttä; Vai voisitko kuvitella ketään muuta, joka mieluummin istuisi verannallaan pyjamassaan piippua poltellen hauska kesäinen pompom-hattu päässään, kuin Tove Jansson?

iittala, aalto+aalto, fiskars summer house

Ruokasalin inspiraationa on toiminut sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija Sasha Huber. Iittalan pitkät perinteet ovat läsnä modernissa kokonaisuudessa, jonka takaa löytyy helsinkiläinen design-toimisto Aalto+Aalto.

man yat, fiskars summer house

Helsinkiläistynyt keramiikka- ja lasitaiteilija Man Yau on yhdessä Artekin kanssa luonut näyttelyn olohuoneeseen värikkään, 60-luvun nostalgiaa huokuvan tunnelman Erna Aaltoselle ja Howard Smithille. Karkea keramiikka, orgaaniset muodot ja murretut värit huokuttelevat sohvalle istumaan ja selailemaan lehtiä.

fiskars summer house

Värikkään runsasta linjaa jatkaa myös näyttelyn takkahuone, jonka Fiskarsiin ovat luoneet Tero Kuitunen ja perinteisin menetelmin tilaustyönä huonekaluja valmistava Hakola. Afrikkalaista kolonalismia ja pop-taidetta pilke silmäkulmassa yhdistelevä tila sopii värikkäistä maalauksistaan tunnetulle Rauha Mäkilälle. Taitelijan teos That's Not How to Love Me komeilee kirkkaankeltaisen takan yläpuolella.

fiskars summer house, rauha mäkilä
fiskars summer house
Takkahuoneen afrikkahenkisestä peilistä heijastuu näkymä Viherhuoneeseen.
fiskars summer house

Yksi koko näyttelyn lempitiloistani oli ehdottomasti Ulla Koskisen yhteistyössä Annon kanssa rakentama, Helene Schjerfbeckin inspiroima makuuhuone. Pidin siitä, että näyttelyn huoneisiin sai mennä sisälle ja tavaroita sai koskettaa; tehdä olonsa kotoisaksi. Istahdin hetkeksi matalalle sängylle, hennon hattaraiseen, mutta kuitenkin vahvan naiselliseen huoneeseen ja mieleni teki käydä päiväunille.

fiskars summer house

Makuuhuoneen tunnelma on rauhoittava ja romanttinen, jota vastaan sekaiset kirjapinot ja elämäänähnyt kynttilänjalka tuovat omaa rosoisuuttaan.

fiskars summer house
fiskars summer house
fiskars summer house

Matka jatkuu kesäkeittiöön, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttää lämpimältä ja kutsuu kokkaamaan yhdessä. Linda Bergroth ja Fiskars suunnittelivat tilan vieraanvaraisuudestaan ja rohkeudestaan tunnetulle Vuokko Nurmesniemelle.

fiskars summer house
fiskars summer house

Pohjoisen kesään kuuluu erottamattomasti tietenkin myös sauna, ja saunaan vihta ja pellava. Aoi Yoshizawa on suunnitellut saunahuoneen keramiikkataiteilija Rut Brykille käyttäen Lapuan Kankureiden tuotteita. Hienostuneet kuviot, tarinaakertovat pinnat ja yksityiskohdat sekä arvostus kädentaitoja kohtaan ovat läsnä niin tilan tuotteissa kuin lattialle pinotuissa haloissa ja kuivumaan ripustetussa vihdassakin.

fiskars summer house
fiskars summer house

Näyttelyn kylpyhuone on Susan Elon ja Woodion käsialaa ja sen inspiraationa on toiminut japanilainen muusikko Ryuichi Sakamoto. Woodion selkeälinjaiset pesualtaat edustavat suomalaisen muotoilun tämän hetken kärkeä; Puukomposiittialtaat ovat vedenkestäviä, ekologisia ja kauniita. Tilassa on läsnä myös Sakamoton unenomainen äänimaailma ja puu materiaalina eri muodoissaan. Neonkeltaisin kirjaimin koristellut säkit ja hieman sekava tunnelma eivät ehkä iskeneet omaan sisustusmakuuni, mutta ihastuin Woodion tuoteideaan täysillä.

fiskars summer house
Fiskars, I was here!
fiskars summer house

Viimeisenä näyttelymatkani kulki Susanna Vennon ja Fiskarsin toteuttamaan viherhuoneeseen, jonka muusana on toiminut Maire Gullichsen. Huoneesta välittyy innostunut tekeminen ja ansaittu lepo: Seinille siistiin riviin ripustetut työkalut, koriin kerätyt hedelmät ja pöydälle avattu kirja kertovat kesän puuhista puutarhassa. 

fiskars summer house
fiskars summer house
fiskars summer house
fiskars summer house
fiskars summer house

Fiskars Summer House on vahvasti kaupallinen näyttely, joka esittelee hienosti suomalaista muotoilua isoista nimistä Fiskarsin omiin pienempiin toimijjoihin. Näyttely on inspiroiva ja helposti lähestyttävä, se tarjoaa varmasti ideoita jokaiselle sisustajalle. Näyttelyn tuotteet ovat myös Fiskarsissa myynnissä.

Näyttely on avoinna 16. syyskuuta 2018 saakka. Osallistujien kesken on käynnissä some-kilpailu, jossa voi voittaa joka kuukausi 200 euron lahjakortin Finnish Design Shoppiin jakamalla kuvan omasta lempitilastaan Instagrammissa.

Friman Travels järjestää päiväreissuja Helsingistä Fiskarsiin 11.8. saakka, eli ensi lauantaina ehdit vielä hypätä bussiin ja hurauttaa Fiskarsiin helposti myös julkisilla.