Matkailu

Huomenta Brysseli

Siellä se sykkii rautasiipien ja saastesumun alla auringonlaskussa, vanha kotikaupunkini. Kun kone kaarteli Brysselin yllä tuntui kuin kymmenen vuoden muistot edelleen eläisivät siellä omaa elämäänsä, odottaisivat minua saapuvien aulassa. Rakkaus ja kipu.

Brussels interiot

Kun ajoimme ystäväni kanssa kohti hänen kotiaan kevätillassa kylpevän kaupungin läpi, tuntui myös Brysseli vanhalta ja tutulta ystävältä, joka oli kuitenkin jotenkin muuttunut. Tai ehkä se olin minä, joka oli muuttunut. Mietin sopisimmeko enää yhteen. Haistaisiko kaupunki, etten kuulunut sille enää? Haistaisiko se koivumetsän ja saunan ja navetan ja karjalanpiirakat?

Illallista kokkaillessamme ainekset löytyvät luomukaupan paperipusseista ja vesi tippuu filtterin läpi kannuun. Tämä tuntuu kuitenkin vielä paljon tutummalta kuin uusi elämäni maalla. 

Liikenneruuhka

Uneen tuudittavat autot ja huudot kadulta

Lihakaupat, juustokaupat ja leipomot

Yökauppojen neonvalot

Kielten sekasoppa

Bisnesmiehet, kodittomat, hipsterit, hullut taksikuskit

Täydet ratikat

Kaiken tarjonnan paljous

En herää sohvalta yksin, kaupunki heräilee kanssani. Kuuntelen sen huminaa, kilinää ja kolinaa suljettujen verhojen läpi aamukahvini kanssa. Kohta uskallan avata verhot, kohdata sen kasvotusten, sukeltaa sen syleilyyn pian saapuvan siivoojan jaloista. Ja toivon, etten enää rakasta sitä niin kovin paljon.

Brussels Schaarbeek