jooga

Viikon ajatus: kolme Gunaa

Ajattelin näin viikon alkuun heittää kehiin vähän teepussiviisautta. Mieleni on viime viikkoina yrittänyt mennä asioiden edelle ja kiinnittynyt haluttuihin lopputuloksiin tuoden olemukseeni rauhattomuutta.

Joogafilosofiassa puhutaan gunista, mielen ominaisuuksista, joita on kolme: Sattva, Rajas ja Tamas. Näistä Rajas on muutoksen aggressiivista ja mieltä riivaavaa energiaa. Rajas laittaa meidät liikkeelle, pois toimimattomista tilanteista ja ajatusmalleista, mutta ei ole hyvä, jos se jää päälle.

Tamas rauhoittaa ja tasapainottaa Rajaksen muutosenergiaa. Liika Tamas kuitenkin tuo olemukseemme raskasta velttoutta ja saamattomuutta. 

Olemukseen tarvitaan siis ennen kaikkea Sattvaa: puhtautta ja tasapainoa, tietoisuutta ja rakkautta. 

Kaikilla kolmella gunalla on paikkansa ja tarkoituksensa. Rajas laittaa meidät liikkeelle, kun tarvitsemme voimaa tehdä tarvittavat muutokset. Tamas tuo ansaittua lepoa ja rauhaa. Sattva on kuitenkin gunista "korkein", tietoisen elämänkokemuksen perusta, jossa voimme elää terveinä ja selkein mielin. 

Silloin toimimme oikein ja oikeaan aikaan myötätunnosta ja tietoisuudesta käsin. Tartumme ensin siihen, mikä on tarpeen tässä hetkessä. Emme anna Rajaksen viedä mieltämme muualle tai Tamaksen lamaannuttaa itseämme. Kun tartumme ensin tarpeelliseen, saamme voimaa tehdä asioita, jotka ovat mahdollisia tässä ja nyt. Pian huomaammekin tekevämme jo asioita, jotka ennen tuntuivat mahdottomilta. Ja jossain välillä muistamme myös levähtää.

Pienet teot tässä ja nyt vievät luonnollisesti kohti suuria unelmia.

Tässäpä siis teemaa alkavalle viikolle. Aloitan ottamalla kolme syvää hengitystä ja sitten tiskaamalla aamupalalta jääneet astiat. Se on mahdollista, tässä ja nyt.