hyvinvointi

Kiireettömät aamut

Olen opetellut aamulaiskuutta. Sitä, etten ampaise ylös ja touhuamaan heti herätyskellon soitosta vaan yritän ottaa edes pieniä tietoisemman läsnäolon hetkiä aamun rutiinien keskellä. Tässä muutama testattu ja hyväksi todettu vinkki kiireettömämpiin aamuihin.

Anna herätyskellon nukkua

Jos aamulla ei ole mitään sovittua tapaamista tai tekemistä niin anna herätyskellon levätä ja itsellesi luvan herätä yhdessä auringon kanssa tai aamupalalle vasta lounasaikaan.

Muutama viikko sitten itse kyseenalaistin, onko tottumuksesta asettamani aikainen herätys oikeasti tarpeen? Tulin siihen tulokseen, että ei ainakaan viikonloppuisin eikä silloin kun ei ole aamulla mitään paikkaa, jonne pitäisi ehtiä tiettyyn kellonaikaan. Lisääntyneen valon myötä herään luonnollisestikin aikaisin, joten miksi laittaisin itseni säpsähtämään herätyskellon pärinään? Oivalsin, että herätyskelloa on rakastanut sisäinen suorittajani, joka haluaa varmistaa, että saan päivästäni mahdollisimman paljon hyötyä ja monta asiaa hoidettua. Asiat ovat kuitenkin kummasti hoituneet ilman herätyskelloakin. Kaikkein aamu-unisimmille tyypeille, jotka helposti nukkuvat lounasaikaan saakka herätyskello saattaa olla päivien pelastus, mutta ainakin viikonloppuisin voi ottaa yhden aamun, jolloin on lupa heräillä omaan tahtiin.

today is a good day enemmän elossa

Herätä keho kuin kissa

Kun heräät, herätyskellon soittoon tai verhon raosta paistavan auringon säteisiin, älä syöksy ylös tohinalla vaan ota pieni hetki ja aloita päivä tekemällä jotain, joka tuntuu hyvältä. Venytä kehoa vielä lämpimän peiton alla kuin kissa, joka pitkään sohvan kulmassa makoiltuaan lähtee liikkeelle. Tuo mieleen muutama asia, joista olet juuri nyt kiitollinen, sano itsellesi, että odotat innolla, mitä uusi päivä tuo tullessaan. Jos yöpöydällä on hyvä kirja, niin ota pieni lukuhetki.

Rakastan heräillä rauhassa venyttelemällä, antaa aamuvirkun mieheni keitellä kahvit ja sukeltaa itse hetkeksi vielä hyvän kirjan pariin ennen kuin vedän villasukat jalkaan ja hiivin tukka pystyssä keittiöön. HUOM! Kännykän räpläys ei ole sama asia, kuin kirjan lukeminen... Jokainen voi varmasti joskus järjestää itselleen pienen hetken aloittaa päivä rennosti, vaikka koira onkin vietävä ulos tai lapset hoidettava kouluun. Vaikka saisitkin vain minuutin itsellesi niin haukottele kasvot rennoiksi, venytä keho pitkäksi ja ota yksi syvä hengitys.

breakfast table

Nauti kiireetön aamupala

Hyvä ja ravitseva aamupala syntyy oikeastaan hyvin helposti. Kaurapuuron voi laittaa jo edellisenä iltana turpoamaan jääkaappiin ja herkullinen smoothie (kokeile vaikka vihreää yrittismoothieta) syntyy sillä aikaa kun kahvi tippuu tai tee hautuu. Jos nautit aamiaisen yksin, syö rauhassa, katsele ulos, viritä päivän tunnelma hyvällä musiikilla tai selaile inspiroivaa lehteä. Sähköpostit, sosiaalinen media ja työkalenteri odottavat kyllä. Jos aamiaispöydän ympärille on kerääntynyt perhettä, ole läsnä, kysy yöunista, halaa ja rutista. 

Minulla oli paha tapa toimistotyössä ollessani jättää aamupala väliin tai ostaa matkalta croissantti, jonka sitten söin tietokoneeni ääressä työpaikalle kiireessä selvittyäni. Jatkoin samaan malliin kun siirryin yrittäjäksi, avasin tiekoneen ja luin sähköposteja kahvikuppi kädessä. Nykyään keskityn nauttimaan aamupalasta ja vastustan kiusausta tehdä jotain muuta samalla aikaa (vaikka sehän on täysin hyödyn maksimoinnin vastaista toimintaa). Pihamaalla juoksentelevat oravat, nousevan auringon värjäämä taivas ja tippuvat räystäät tarjoavat tarpeeksi viihdettä. Jos mieheni on kotona, yritämme pitää huolen, ettei aamiaispöydässä käytetä kännyköitä vaan kysellään toisen tulevasta päivästä ja ollaan vaan rauhassa.

lapuan kankurit sisustus

Aamupesun ihanuus

Aamupesun voi helposti hoitaa rutiinilla, miettien tulevan päivän työasioita tai kaikkea sitä, mikä pitää hoitaa. Suihkussa voi myös olla läsnä, nauttia lämpimän veden virtauksesta, puhtaista tuoksuista ja hengittää kosteaa ilmaa. Vaikka pesisit aamulla vain nopeasti kasvosi, tee se tietoisesti ja nauttien. Vesi on elämää ylläpitävä elementti, tarvitsemme sitä sekä ulkoisesti että sisäisesti. Vesi ei myöskään ole monelle itsestäänselvyys; lämmin suihku on luksusta, josta kannattaa nauttia.

eeva takkunen keramiikka sisustus

Minimeditaatio 

Jos oikein intoudut kokeilemaan uutta otetta aamuihisi niin ota pieni meditaatiohetki, joogaharjoitus tai aamulenkki osaksi aamujasi. Tähän voitaisiin palata myöhemmin uudestaan ihan omassa jutussaan :-) 

Mitens teillä? Ovatko aamut kiireistä sinkoilua vai rentoa herättelyä? Miten olette löytäneet tasapainoa omiin aamuihinne?

sisustus laiskanlinna

Jutun kuvat on otettu Seinäjoen Asuntomessuilla viime kesänä.

vuode pellavalakanat