So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

jooga

Maanantai-illan Mini-jooga

Maanantai. Pitkä lista hoidettavia asioita viikon varrelle, yksi työpäivä takana ja neljä edessä, viikonlopun jäljiltä tyhjä jääkaappi. Vaikka voimme jokaisena aamuna asettaa uuden intention ja päättää asenteemme tulevan päivän haasteisiin, voi maanantai kuitenkin olla se päivä, joka vaikuttaa siihen miten koko viikko lähtee sujumaan. Voiko maanantai olla kiva päivä vai ainoastaan pakollinen välietappi aivan liian kaukana seuraavasta viikonlopusta? Mitä jos maanantaina ottaisikin vielä vähän rennommin, antaisin itselleni luvan laskeutua pehmeästi uuteen viikkoon, sallisin viikonlopun ja arjen rajan vähän hämärtyä?

joogaa väsyneille jaloille

Jalat Seinää Vasten –asento (Viparita Karani) tarjoaa juuri sen pienen rentoutumisen hetken, jota maanatai-iltaani kaipaan. Tämä lempeä inversioasana hellii väsyneitä polvia ja turvonneita nilkkoja sekä virkistää verenkiertoa ylävartalon ja pään alueella tasapainottaen kehoa esimerkiksi toimistolla istutun päivän jälkeen. Asennosta voi olla apua myös kuukautis- ja alaselkäkipuihin ja päänsärkyyn. Joogan ei aina tarvitse olla fyysistä ponnistelua, hengitysten laskemista tai kehonhallintaa ja tämä asana opettaakin meitä vastaanottamaan harjoituksen positiiviset vaikutukset ihan vain olemalla tässä, läsnä. Suljen silmäni, tuon huomion hengitykseen, huomaan mieleni vaellukset ja vedän sen hellästi takaisin hengityksen luokse.

Tarvitset kaksi tyynyksi taiteltua vilttiä tai tukevan joogabolsterin. Jos olet pitkä ja/tai tunnet itsesi jäykäksi, voit tuoda tuen hieman kauemmaksi seinästä, lyhyemmät voivat puolestaan asettaa tuen lähemmäs seinää. Notkeammat joogaajat voivat kokeilla hieman korkeampaa tukea. Voit aloittaa asettamalla tuen n. 15 cm seinästä. Jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai välilevynpullistumasta (hernia), keskustele lääkärisi kanssa ennen tämän harjoituksen tekemistä.

Istu tuen päällä oikea kylkesii seinää vasten, uloshengityksellä tuo jalat ensin rintaan ja sitten ylös kyynärpäitä ja käsiä tukena käyttäen. Tuo hartiat ja pää lattiaan niin että ylävartalosi on suorassa linjassa ja selkä jää hieman kaarelle. Varmista, että alaselkäsi lepää tukea vasten ja häntäluusi laskee aavistuksen verran tuen reunalta kohti seinän ja tukesi välistä tilaa.Tuki on ristiluun alla, ei alaselän alla, alaselkä tuntuu vapaalta. Jos ylävartalosi tuntuu olevan täysin suora alustaa vasten, taivuta polvesi, paina jaloilla seinää vasten, nosta lantio ylös ja kokeile tuoda tukena toimiva peitto tai bolsteri hieman lähemmäs itseäsi, kunnes löydät sopivan asennon.

Anna pääsi ja niskasi rentoutua, suorista leuka pidentäen niskaa kuitenkaan painamatta leukaa liian syvään rintaa kohti. Avaa kädet sivuille, kämmenen kohti kattoa.

Pidä jalat sen verran vahvoina että ne pysyvät ylhäällä, sulje silmäsi tai laske katseesi kohti sydäntäsi. Anna vatsan kohota ja laskea hengityksen tahdissa.

Voit pysyä asennossa viisi, kymmenen, jopa viisitoista minuuttia. Kun olet valmis tulemaan asanasta pois, taivuta jalat ja tuo polvet rintaa kohti, käänny oikealle ja tule varovasti pois tuen päältä. Lepää vielä muutaman hengityksen ajan kyljelläsi ja tule sitten istuma-asentoon käsiä apuna käyttäen.

Namaste, Maanantai.