hyvinvointi

Rentoa joogaa joenrannassa

Tänä aamuna starttasi Kesäjooga kahvila Rennolla ja minäkin sain itseni ajoissa ylös, ulos ja joogamatolle. Aamujoogaan lähtö tuntui hieman jännittävältä, sillä se oli samalla ikäänkuin paluu vanhalle työpaikalle; Viimeiset kaksi kesää ohjasin itse kesäjoogaa Rennolla. Nyt odotin kuitenkin innolla, että saisin syventyä harjoitukseen ihan oppilaan roolissa raikkaassa kesäaamussa.

rento jooga

Rennolla vastassa oli joogaohjaaja Katja Havukainen ja muutama mattoaan auki rullaava joogaaja. Viereisellä mattolaiturilla aamuvirkut pyykkaajat olivat ehtineet jo ripustaa narut täyteen kirjavia mattoja, lenkkeilijöitä ja töihin kiiruhtavia ihmisiä kulki harvakseltaan ohi ja jostain kaukaa kuului rakennustyömaan jyske. Lokit kaartelivat joen yllä ja hento tuuli hyväili kasvoja. Kellon lyödessä yhdeksän paikalla oli kymmenisen joogaajaa, jotka kaikki saivat joogatiilen ja joogavyön harjoitusta varten.

kesäjooga rennolla

Tunnin alussa Katja kertoi, mitä on Slow-jooga. Se on hidasta ja rauhallista joogaa, joka on saanut vaikutteita Iyengar-joogasta. Asennot, eli asanat, rakennetaan huolella ja niihin pysähdytään hetkeksi. Linjausta haetaan apuvälineitä apuna käyttäen, samalla vähentäen energiankäyttöä asennon ylläpidossa. Kaikki tehdään omaa kehoa kuunnellen ja lempeydellä. Olin käynyt viime vuonna Katjan opettajan ja Slow-joogan kehittäjän, Janne Kontalan, workshopissa, joten tiesin hieman, mitä odottaa.

Hengitysharjoituksen jälkeen keskityimme luomaan pituutta selkärankaan yksinkertaisilla liikkeillä, pysähtyen kuuntelemaan kehoa ja hengitystä. Vyötä ja joogatiiltä käytettiin apuna linjauksissa, hitaus tuntui hyvältä. Anatomia oli tunnilla vahvasti läsnä, kuten myös oivallukset siitä, miten pienelläkin korjauksella esimerkiksi jalkaterän asentoon voi vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu selässä tai rintakehässä asti.  Katjan selkeässä ja osaavassa ohjauksessa oli helppoa keskittyä oman kehon tuntemuksiin. Kehoitus asettua Shavasanaan, loppurentoutukseen, yllätti: Ai nytkö jo? 

rento jooga joensuu

Mikäpäs siinä oli makoilla pehmeällä nurmikolla aamuauringossa, selkäranka uuteen päivään heräteltynä ja tuoreen kahvin tuoksun leijaillessa kahvilan puolelta.

kesäkahvila rento

Kuten Rennon Kesäjoogan kuvauskin toteaa, ovat tunnit helposti lähestyttäviä ja sopivat kaikentasoisille joogaajille. Hiki tässä harjoituksessa ei tule, joten niille, jotka ovat tottuneet dynaamisempaan joogaan, saattaa Slow-jooga tuoda kärsivällisyyden lisäksi mahdollisuuden tutkiskella kehon hienovaraisempia linjauksia.

Tunnin jälkeen jäin vielä hetkeksi lepotuoliin veden äärelle lämpimään peittooni kääriytyneenä ja kädessäni herkullinen smoothie. Elämän ihanuus kaikessa yksinkertaisuudessaan, tässä ja nyt, oli läsnä.

kesäkahvila rento

Kesäjooga Rennolla keskiviikkoisin klo 09-10. Säävaraus. Seuraa ilmoittelua Ohjaus ja Valmennus Girjon sivuilla. Kahvila on auki heti joogan jälkeen, tarjolla smoothieiden lisäksi muun muassa luomukahvia ja jätskiä.

kesäkahvila rento