So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Tacosto - rakkaudesta Kaliforniaan, chileihin ja hyvään ruokaan

Puhtaanvalkoisen pop-up teltan seinämät aaltoilevat lauantai-iltapäivän tuulessa Joensuun kävelykadulla. Liitutaululle raapustetussa menussa on neljä yhtä herkulliselta vaikuttavaa vaihtoehtoa. Sisällä kojussa hymyilevä nainen nostelee valmiita taco-lettuja valurautapadan suojiin, grillillä paistuvia kana-fileita vahtiva mies nappaa muhkeasta keksipinosta suklaakeksin välipalaksi ja toinen herroista auttaa minua valitsemaan lautaselleni taco-lajitelmaa.

Tacosto, Joensuu, ruoka, meksikolainen ravintola Joensuu
Tacosto Joensuu

Kyseessä on kalifornialaiseen tyyliin meksikolaista ruokaa valmistavan Tacoston ensimmäinen Pop-up. Tacoston takana on suomalais-amerikkalainen pariskunta Veera ja Matt, jotka Kaliforniassa asuessaan rakastuivat alueelle tyypilliseen meksikolaiseen ruokakulttuuriin. Reilu neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut aviopari huomasi ikävöivänsä vanhan kotiseutunsa meksikolaista ruokaa, eikä samalla tavalla makuhermoihin osuvia herkkuja tuntunut löytyvän uudesta kotikaupungista Helsingistä.

"Niinpä aloimme valmistaa meksikolaista ruokaa kotona ja hioa reseptejä niin, että ruuat maistuisivat samalta kuin San Franciscossa", Veera kertoo. "Ruuasta tuli niin hyvää, että aloimme kutsua ystäviä ja perhettä syömään, josta heräsi idea, että voisimme myydää ruokaa. Muutimme tammikuussa 2018 Helsingistä Pohjois-Karjalaan ja vihdoin meille avautuikin tähän mahdollisuus ystävien ja perheen avun ansiosta." Perheen tuki ensimmäistä pop-up ravintolaa järjestäessä onkin ollut suuri ja tälläkin hetkellä tiskin takana tilaukseni ottaa vastaan Veeran veli Janne.

Tacosto Joensuu

Ruokaa odotellessa ehdimme jutella Tacoston tarinasta ja tietysti ruoasta.

Mistä sitten syntyi nimi "Tacosto"?

Matt opiskelee Suomea ja ensimmäisiä hänen keksimiään suomenkielen sanoja olikin ravintolan nimi "Tacosto", joka on vähän niinkuin kirjasto tai arkisto. Lisäksi englanniksi sana "taco sto" toimii myös, koska se on slangia ja tarkoittaa "taco store".

Tacosto Joensuu

Tacoston vahvuus on, että kaikki ruuat valmistetaan rakkaudella itse alusta loppuun laadukkaista raaka-aineista. Taco-letut paistetaan itsetehdystä taikinasta asiakkaan silmien edessä, grilli on kuumana koko päivän ja myös salsat ja muut kastikkeet on valmistettu itse; Mikään ei tule suoraan paketista tai pakastimesta. Viime lauantaina tarjoiltujen tacojen lisäksi Tacoston arkistoista löytyy paljon muitakin meksikolaisia herkkuja, joista seuraavaksi päivän menuun saattavat löytää tiensä esimerkiksi burritot. Veera ja Matt toivovat löytävänsä Joensuusta sopivan toimitilan, johon he voisivat avata ravintolan. Chileihin erikoistunut Matt tulee pitämään ensi syksynä Joensuun kansalaisopistolla myös kurssin, jolla tutustutaan erilaisiin chileihin, niiden käyttöön ruuanlaitossa ja tehdään chilikastikkeita.

Tacosto Joensuu

Eteeni ilmestyvä annos näyttää siltä, että siihen haluaa käydä kiinni kaksin käsin ja pöytätavat unohtaen. Janne tuntuu lukevan ajatukseni ja ojentaa mukaani haarukan lisäksi pinon tukevia servettejä. Päädyin valitsemaan molempien kasvisvaihtoehtojen lisäksi grillattua nautaa tacojeni täytteeksi. Kaikki tarjolla olleet vaihtoehdot olivat gluteenittomia ja kastikkeista oli tarjolla mieto ja hieman tulisempi vaihtoehto. 

Tacosto Joensuu

Ateriointini puolivälissä, kun pyyhin salsan ja ranskankerman päällystämiä sormiani valmiina iskemään hampaani kurpitsaiseen taco-ihanuuteen, Veera tuo eteeni ison lasillisen omalla reseptillä tehtyä sitruunalimonadia. Miten mikään voi olla näin hyvää! 

Toistaiseksi Tacoston ilmoittelua kannattaa seurata Facebookissa ja Instagrammissa, jotteivät seuraavat tacot mene ohi suun!  
 

Tacosto Joensuu