Design

Woutila - Luovien ammattilaisten jaettu työtila

Kun yhtenä helmikuisena talviaamuna ajelin pitkin Tulliportinkatua kohti Joensuun keskustaa, katseeni kiinnittyi suuriin näyteikkunoihin, jotka muistuttivat Helsingin Punavuoren tyylikkäitä kivijalkamyymälöitä. Mutta oliko se kauppa vai toimisto vai mikä? Mielenkiintoni heräsi siinä määrin, että seuraavassa risteyksessä tein U-käännöksen ja ajoin rapatun rakennuksen pihaan, vintage-henkeä huokuvan nimikyltin alle. Siinä luki WOUTILA.

woutila joensuu työtila

Minut otti vastaan hymyilevä Katriina Nuutinen, muotoilija ja lasitaiteilija, joka oli juuri käynnistelemässä tietokonettaan uuteen työpäivään. Sain tietää, että tiloissa toimii Woutila Ry, taiteen, viihteen ja tieteen tekijöiden yhdistys ja jaettu työtila. Nuutinen esitteli lasidesigniaan, joka henkii menneiden vuosikymmenten laatua ja tunnelmaa, mutta on samalla modernin, paikallisen käsityöosaamisen taidonnäyte.

katriina nuutinen woutila
katriina nuutinen woutila

Nuutisen näyttävä valaisin on samaan aikaan tyylikäs ja arvokas, mutta siinä on myös jotain hauskaa; se toi mieleeni markkinoilla ilmapalloista taitellut eläimet.

katriina nuutinen lasimuotoilija woutila
woutila joensuu

Jaettu työtila mahdollistaa työskentelyn, joka yksittäiselle taiteen tai muotoilun ammattilaiselle olisi taloudellisesti haastavaa. Voin kuvitella, miten tässä tilassa uppoudutaan mielenkiintoisiin keskusteluihin, joissa ideat lentävät ja inspiraatiot syttyvät. Woutila on valoisa ja kaunis tila, jossa yhdistyy moderni minimalismi ja luova kaaos rennolla ja inspiroivalla tavalla. Katriina Nuutinen suunnitteli lounasta sisustussuunnittelija Sallamari Siitosen kanssa, joka tarjoaa myös yksityisen opinto-ohjaajan palveluja. Kuvittaja Suvi-Tuuli Reittu oli syventynyt työhönsä.

Susu Reittu tontut

Suvi-Tuuli - Susu- Reittun työpöytä oli täyttynyt kynistä, maaleista, luonnoslehtiöistä ja tontuista, jotka odottivat vielä väripintaa. Susu tekee lähinnä kuvittajan töitä ja asiakastilauksia, sekä persoonallisia tonttuja. Tonttumestariksikin itseään kutsuva kulttuurin jokapaikanhöylä Susu keikkailee myös oman punk-bändinsä kanssa ja kirjoittaa runoja.

susu reittu kortti kuvittaja

Entisessä Valinta Voutilaisen tiloissa on karun kiehtovaa estetiikkaa ja Woutilan jäsenet ovat kukin omalla persoonallaan luoneet tilasta lämminhenkisen ja inspiroivan työtilan.

woutila joensuu
woutila joensuu
woutila joensuu sisustus
Woutila joensuu
woutila joensuu

Sallamari Siitosen valoisan työhuoneen sisustuksesta riittää inspiraatiota myös omaan kotitoimistoon. Paikalliset taiteilijat ja muotoilijat voivat vuokrata leveää ikkunalautaa tuotteidensa esittelyyn. Vierailuni aikana näytteillä oli Henriikka Leppäsen keramiikkaa.

kerafiikka henriikka leppänen
woutila joensuu
woutila joensuu
katriina nuutinen woutila
kirkasvalolamppu woutila
woutila joensuu

Woutila ei ole ainoastaan työtila, vaan myös taidegalleria ja yhdistyksen jäsenten tuotteiden myymälä. Kannattaa siis uskaltautua sisälle tai vierailla Woutilan nettisivuilla. Kiitos Woutila että sain käydä kuvaamassa ja tunnelmoimassa upeaa työtilaanne. Iloa ja menestystä! 

aki ryynänen woutila