So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

mielipide

Äiti miksi mun on vaikea hengittää?

Sen takia, koska äiti ei pysty olla polttamatta. Äidin tekee liikaa mieli savukkeita. Ja jos äiti lopettaa, äidille tulee niin kova stressi, että se vaikuttaisi negatiivisesti suhun. Sen vuoksi sun on vaikea hetkittäin hengittää, kun äidin on nyt taas pakko polttaa savuke. Kyllä äiti susta silti välittää.

Särähtää jonkun korvaan ehkä tosi pahasti, hyvä niin. Ehkä jonkun mielestä liian kärkäs kannanotto, ei saa sanoa liian ilkeästi, ettei kukaan pahoita mieltään. Miksi röökimutseja pitäisi silitellä päähän ja voivotella, että jos ainakin vähennät. Kuka voi puhua tupakan vähentämisestä, jos toisella kasvaa sisällään uusi elämä? Kaikki tietää, että tupakointi on pahasta. Aina. Silloinkin, vaikka ei kantaisi lasta sisällään. Mut raskaana, hei haloo. Kenelläkään ei ole oikeutta toisen puolesta ottaa tupakan haittoja vastaan. Jos se lapsi sun sisällä pystyisi kertomaan mielipiteensä, luulen, että se pyytäisi, että voitko äiti olla polttamatta. 

Kuulemma ei ole myöskään huono äiti, vaikka ei pystyisi lopettamaan tupakointia raskausajaksi. Mun mielestä on. Mä en tätä lähde sen enempää perustelemaan. Se on mun mielipide. On surullista, ettei pysty ajattelemaan omaa lastaan muutaman kuukauden ajan. Mä voisin kopioida tähän viralliset lausunnot tupakan haitoista, mut uskon, että jokainen ne tietää jo. Miksi silti täytyy tupakoida? Voisiko joku valoittaa mua? 

Neuvolasta sanottiin, ettei saa lopettaa tupakointia kokonaan. Pöh, ei pidä paikkaansa. Tai jos pitää, kertokaa ihmeessä kuka terveysalan ammattilainen jakelee tälläistä tietoa, joka on ihan häränkakkaa. Jotkut puolustaa sillä, että kun se stressi on niin pahaksi lapselle mahassa. Ai, ihanko tosiaan ovat pahempia kuin ne kouristelut ja hapensaantivaikeudet? Se stressikö tosiaan on pahaksi. Ei ole. Älä selittele omaa selkärangattomuutta millään höpinöillä. 

Enkä todellakaan aio pyytää anteeksi tätä syyllistämistä. Ei ketään silitä huume- tai alkoholiriippuvaisen äidin hiuksia, ja sano, että jos nyt edes vähentäisit. Kyllä niihin puututaan. Miksi ei tupakkaan samalla tavalla? Ihan kuin se olisi jollain tavalla pienempi paha. Ja parasta on, kun jotkut eivät edes näe toiminnassaan mitään väärää. "Kyllä munkin äiti poltti odotusaikana", tai "kyllä mä poltin kun odotin lasta, ja se on ihan terve". Haluatko onnitteluita vai mitä? Ihme kyllä tyhmyydestäsi huolimatta olet saanut terveen lapsen. Pitäiskö hattua nostaa?

"Tupakkariippuvuus on niin vaikea". Kyllä mä sen tiedän, poltin säännöllisesti usean vuoden positiiviseen testiin saakka. Siihen loppui oman navan tuijottelu, ja siirryttiin ajattelemaan sitä lasta, joka mun sisällä kasvoi. Siihen paikkaan mä lopetin, enkä ole retkahtanut kertaakaan. Mä välitän lapsestani ja haluan olla hyvä äiti. Oli aika hyvä olo puhaltaa häkämittariin pyöreä nolla. Ja niin puhalsi myös isimies. Meidän lapsi saa kasvaa niin mahassa kuin sen ulkopuolella ilman tupakkaa. 

Älä selittele polttamista millään turhalla, vaan lopeta!