So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

mielipide

Vauva syököön vessassa

Näin tulevana äitinä mua kiinnostaa entistä enemmän lapsiin liittyvät asiat. Ja mikseipä kiinnostaisi. Kohta ne kaikki on myös meidän arkipäivää, miten lapsiperheitä kohdellaan. Tasa-arvoisessa maassa koen, että äitinä mulla on oikeus tehdä vauvan eteen asioita, oltiin me missä tahansa. Sen takia mua vähän ihmetyttikin, kun luin tänään erään ravintolan Facebookista, kuinka he ovat kieltäneet imettämisen ravintolan puolella ja tehneet imetysnurkkauksen vessaan. Ja tiedättekö miksi? Sen vuoksi, että heidän useat asiakkaat ovat kertoneet, että imettävä äiti häiritsee heitä ravintolan puolella. Ööhm, mun mielestä on iljettävää sanoa, että imetys häiritsee. Imetys on maailman luonnollisin asia.

Netissä nyt on nähty monenlaista kantaa tähän asiaan, ja joku oli verrannut julkista imetystä siihen, että ravintolapöydässä harrastettaisiin oraaliseksiä. Kuinka sairas pitää olla, että vertaa imetystä seksuaaliseen tekoon? Ja hei, miksi niille ihmisille, joita imetys inhottaa, ei laiteta pöytiä sinne vessaan, jossa he voivat syödä? Miksi pienen lapsen ja hänen äitinsä pitää kärsiä muutamasta ahdasmielisestä juntista. Miksi on mun pitää syödä ruokani kylmänä, jos mun lapsella iskee nälkä kesken ravintolareissun? Ja onko kuinka kivaa istua vessan hajussa ruokkimassa pientä lasta? Onko se kauhean inhimillistä? Näitä kaikkia kysymyksiä mä olen tänään pyöritellyt päässä, ja voi kuinka odotin, että ravintola antaisi jonkun vastauksen. Ja jee, antoivat he lopulta! Mutta se oli ihan täysin paska.

Kerrottiin mm. ettei tila oikeasti nyt ole ihan wc:n kaltainen, ainakin yhden lehden uutisissa oli kuvattu wc-tilaa, missä oli ankea nojatuoli. Miten vessasta voi sanoa, ettei se nyt ihan vessaa vastaa? Muuttaako se yksi nojatuoli koko tilan? Ja se, että jos imetän ravintolassa, pakkoko sitä jonkun on katsoa? En mäkään syömässä ollessani niin sanotusti "huutele vieraisiin pöytiin". Jos jokainen keskittyisi omaan tekemiseen, ei tarvitsisi puuttua imettävän äidin puuhiin. Näin ollen äitikin saisi istua koko illan rauhassa seurueen kanssa syömässä, saisi syötyä ruoan lämpimänä ja vauvakin saisi ruokansa jos niin haluaisi. Mutta ei, jonkun on pakko pahoittaa mielensä ja puuttua peliin.

Kommenttien mukaan myös ne lapset voi jättää kotiin, ja mennä aikuisten kesken syömään. Tiedättekö, kuinka paljon on perheitä vailla tukiverkostoa? Ja kun kotiäidin/isän pää alkaa hajoamaan neljän seinän sisällä, ja haluaisi mennä ravintolaan syömään, tietää, että edessä on vauvan nälästä riippuen mahdollisesti vessassa istumista. Kuinka ihanaa. Tai entäpä jos kyseessä on yksinhuoltaja, jolla on sen imetettävän vauvan lisäksi pieni nälkäinen taapero. Vauvan nälkä iskee juuri sillä hetkellä, kun ruoat saapuu pöytään. Jättääkö vanhempi taaperon yksin syömään vai raahaako nälkäisen lapsen vessaan mukaan? Koska vain sen takia, ettei jonkun ahdasmielisen ihmisen tarvitse pahoittaa mieltään.

Facebookissa juurikin nämä mielensäpahoittajat jotka eivät tissiä kestä nähdä kommentoivat, kuinka "vitun ämmät itkee ja valittaa". Nimenomaan! Tämä loukkaa mua ihan tosi paljon, mun lapsella on oikeus syödä siellä, missä nälkä iskee. Meidän ei tarvitse piiloutua minkään oven taakse tai aloittaa sen vuoksi pulloruokintaa. Onneksi meillä on aina mahdollisuus äänestää jaloilla. Sitten voimme hoitaa ruokailumme vauvan kanssa vessassa, kun muidenkin pitää. Tervetuloa tulevaisuudessa kertomaan mulle, että jotain ahdistaa mun imetys. Mulla löytyy kyllä vastaus valmiina.

PS. Löytyykö Turusta ravintoloita, jotka antavat tämän luonnollisen asian tapahtua missä tapahtuu? Meinaan me haluamme tietää, koska tulemme varmasti käymään. Siellä missä vauva saa mahan täyteen ja äiti ruoan lämpimänä, on meidän hyvä olla.

Aunessa ei meidän perhe tule vierailemaan. Ei vauvan kanssa eikä ilman.