makeat leivonnaiset

Pullamuffinssit

Kansainvälinen korvapuustipäivä 4.10.

Hyvää korvapuustipäivää! Pullantuoksuista korvapuustipäivää on vietetty Suomessa jo useamman vuoden ajan ja alunperin herkkupäivä on lähtöisin Ruotsista, jossa päivää vietetään nimellä kanelbullens dag. 

Tää päivä on mun mielestä ihan loistava keksintö ruotsalaisilta! Herkkupäiviä ei voi koskaan olla liikaa. Mun tulee tehtyä pullaa aika harvoin ja täytyy myöntää, että viime kerta tais olla viime vuoden korvapuustipäivänä. Mut hyvä et on tämmönen päivä keksitty niin tulee tehtyä pullaa ainakin sit kerran vuodessa!

Mä oon tosi herkkävatsainen ja yleensä kaikki hiivalla nostatettavat leivonnaiset saa mun vatsan paisumaan samaan tapaan kuin pullataikinan. Halusinkin tällä kertaa kehitellä jotain hiukan vatsaystävällisempää vaihtoehtoa ja päädyin tekemään pullamuffinsseja.

Muffinsseissa nostatusaineena on leivinjauhe ja ainakaan mulle siitä ei tuu vatsa ihan niin kipeeksi kun hiivasta. Ei ainakaan jos malttaa syödä kohtuudella. Pullamuffinssien inspiraationa toimi korvapuustit, joten taikinassa on mausteena kaardemummaa ja täytteen joukkoon tulee myös samaa sokeri-kaneli-voiseosta kun korvapuusteihin. Taikinan vehnäjauhot voi vaihtaa gluteenittomiin jauhoihin, jos haluaa vielä vatsaystävällisemmän version. Mä kokeilin molempia ja mulla gluteenittomat versiot ei kohonneet ihan yhtä paljon kun tavalliset, mutta hyviä oli molemmat!

Nää pullamuffinssit on myös paljon helpompi ja nopeempi tehdä kun korvapuustit. Taikinaa ei tarvitse kaulia eikä kohottaa moneen kertaan. Näitä voi tehdä vaikka näin sunnuntain aamupalalle ja kotiin saa ihanan pullan tuoksun koko päiväksi! 

Pullamuffinssit:

n.12 kpl 

100 g voita

3 ½-4  dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kaardemummaa

2 dl sokeria

2 munaa

2 dl maitoa/kermaa

Täyte:

50g voita

1,5 dl fariinisokeria

1 rkl kanelia

Kuorrute:

2 dl tomusokeria

n. 2 rkl vettä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aloita sulattamalla taikinan ja täytteen voit samaan aikaan mikrossa. Laita sivuun jäähtymään. Mittaa taikinan kuivat aineet yhteen kulhoon ja sekoita hyvin. Riko joukkoon kananmunat ja lisää maito tai kerma. Lopuksi lisää 2/3 sulatetusta voista joukkoon ja sekoita hyvin. 

Tee täyte lisäämällä lopun sulaneen voin joukkoon fariinisokeri ja kaneli.

Laita muffinssipellin koloihin paperiset vuuat. Mä käytin isoja amerikan muffinssivuokia. Kaada taikinaa vuokiin vuorotellen täytteen kanssa. Taikinaa voi lopuksi "marmoroida" vaikka hammastikulla niin täyte sekoittuu enemmän taikinan joukkoon. 

Paista pullamuffinsseja uunissa 15-20 minuuttia.

Kuorrutetta varten mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää vettä pikku hiljaa joukkoon. Kuorrute saa olla tosi jämäkkää ja paksua niin se pursottuu nätisti. Kuorrutteen voi lusikoida pullien päälle tai sen voi pursottaa käyttäen pursotuspussia.

Täyte pursuilee vähän muffinnseista ja ne on vähän rustiikkisen näköisiä mutta kuorrute pelastaa ulkonäön ja saa muffinssit näyttämään korvapuusteilta! Ja nää maistui kyllä ihan kanelipullilta, vaikka muffinsseja ovatkin!
 

comments powered by Disqus