pikkuleivät

Shortbread-pikkuleivät

Oon nyt kotiutunut Englannista ja tuliaisina perheelle halusin tehdä shortbread-pikkuleipiä, joita syödään paljon Englannissa. Matkalla maistoin muutamaa eri merkkiä, ja tähän mennessä parhaita on ollut Walkers-merkkiset, punaruutuisessa pakkauksessa olevat ihanuudet, jotka maistuu kunnolla voille. Niitä saa myös suomesta, ainakin Stokkalta. Ne on myös mun mummin lempparikeksejä ja fiilistellään aina yhdessä kun ne on vaan yksinkertaisesti niiiiin hyviä! 
Alunperin shortbread on Skotlantilainen keksintö ja perinteiset pikkuleivät sisältää paljon voita ja sokeria. Parhaissa versioissa koostumus on murumainen, rapea ja samalla suussasulavan pehmeä. Shortbread on aika vaatimattoman näköinen pikkuleipä, mutta maku on sitäkin parempi. Halusin tehdä oman version ja löysin Lunni leipoo -blogista hyvän ohjeen, jota lähdin muokkailemaan.
 
Meidän perheessä on aina puhuttu, että käsin tehdyt keksit on pikkuleipiä ja kaupasta ostettavat valmiit keksit on keksejä. Pikkuleivät on aina juhlavampia ja nimestä mulle tuleekin aina hyvä mieli kun pikkuleivät kuulostaa jo siltä, että ne on itse rakkaudella tehtyjä. Pikkuleivät voittaa yleensä myös maussa valmiit keksit mennen tullen! Ja jos pikkuleipiä sanoo vahingossa kekseiksi, niin siitä saa kyllä kuulla!
 

Shortbread-pikkuleivät

250g  voita

6 ½ dl vehnäjauhoja

2  dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2  sitruunan kuorta raastettuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Ota voi huoneenlämpöön vähän ennen leipomista. Paloittele voi ja pehmennä sitä sähkövatkaimella. Lisää sokerit voin joukkoon ja siivilöi jauhot sekaan. Raasta lopuks sekaan sitruunan kuorta. Nypi käsillä taikina tasaiseksi. Sen tulis olla murumaista, mutta puristaessa pitäis pysyä kasassa. 

Painele taikina vuokaan/pellille ja tasoita juomalasin pohjalla. Mun käyttämä vuoka on n. 20x30 cm. Vedä terävällä veitsellä viillot puoleen väliin taikinaa ja pistele haarukalla tai puutikulla pintaan koristeeks pilkkuja. Perinteisesti nää pikkuleivät on suorakaiteen mallisia, mutta niistä voi tehdä sen kokoisia ja mallisia kun haluaa.

Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pikkuleivät on kullanruskeita. Kun pikkuleivät on vielä kuumia, leikkaa viillot pohjaan asti ja jätä jäähtymään. Nautiskele teen kanssa.
 

comments powered by Disqus