makeat leivonnaiset

Juustokakkutortut vadelmalla

Taas torttuohje! Mun mielestä nää oli kyllä pieniä piirakoita, mutta äiti opetti, että tortulla ja piirakalla on selkee ero eikä niitä voi kutsuu samaks asiaksi. Niiden ero on taikinan valmistustavassa. Torttutaikinassa sekotetaan ensin voi ja sokeri ja piirakkataikinassa taas munat ja sokeri. Ja onhan niissä makueroakin kun torttutaikinaan tulee yleensä enemmän voita. Jokanen voi keksiä oman nimen näille, mut mä nimesin nää siis juustokakkutortuiksi, koska täyte maistuu paistettavalta juustokakulta ja pohjana on torttutaikinaa (=murotaikinaa).  

Tää ohje on myös äidiltä, niinkuin kaikki muutkin mun parhaimmat reseptit ja leivontaopit! Äiti oli keksinyt tän reseptin oikeestaan niistä aineista mitä jääkaapissa sattui olemaan. Hän ei yleensä kirjaa ohjeita mihinkään ylös ja saattaa unohtaa määrät jälkeenpäin, joten testasin nyt tän reseptin uudestaan ja kirjotin talteen teillekkin! Alkuperäisessä reseptissä torttuihin tuli mustikoita ja pohja oli tietty ite tehty, mutta mulla sattui olemaan pakkasessa vadelmia ja valmista Pirkka murotaikinaa, joten ne pääsi testiin.

Arkisin on kivaa leipoa kaikkea helppoa ja siks käytin valmista taikinaa. Ite tehty taikina on parempaa kun käyttää oikeeta voita ( Pirkan taikinassa on käytetty ainakin vaan kasvirasvoja) ja teko on muutenkin tosi helppoa kun aineitakaan ei tuu kovin montaa. Mulla on kuitenkin melko pieni keittiö, kulhoja rajoitettu määrä eikä ollenkaan yleiskonetta. Siks on kivaa kokeilla helppoja ohjeita, joihin ei tarvita paljon tilaa eikä välineitä! 

Mun käyttämässä Pirkan pakastemurotaikinassa oli kaks erillistä taikinalevyä ( 2 x 200g ). Käytin vaan toisen ja torttuja tuli yhdeksän. Jos haluut tehdä koko taikinamäärästä torttuja tai vaikka yhden isomman tortun, tuplaa täytteen määrät. Tortut tein pieniin silikonisiin muffinssivuokiin.

Ja jos haluut tehdä taikinan kokonaan ite, kurkkaa vaikka Kinuskikissan ohje täältä ! Ja käytä oikeeta voita ;

 


Pohja:

Pirkka murotaikinaa, 200 g (pakaste)

tomusokeria kaulimiseen

Täyte:

200g maustamatonta tuorejuustoa

1 muna

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori raastettuna

2 dl vadelmia tai muita marjoja

Ota murotaikina sulamaan. Laita leivinpaperi pellille ja pellin päälle muffinssivuokia. Mä käytin siis silikonisia, niistä saa valmiit tortut nätisti irti!

Kun taikina on pehmennyt, kauli se noin ½ sentin paksuiseksi. Tomusokeria voi käyttää jauhojen sijasta apuna kaulimisessa, se antaa lisää makeutta kaupan valmiille taikinalle. Ota juomalasin avulla pyöreitä pohjia taikinasta ja painele taikina silikonisten muffinssivuokien pohjalle.  Kauli taikina tarvittaessa uudestaan ja tee lisää pohjia.

Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja aloita täytteen teko. Sekoita kulhossa tuorejuusto, sokerit ja sitruunan kuori. Sekoita lopuksi joukkoon muna. Täytettä ei tarvitse vatkata!

Kaada täytettä pohjien päälle ja ripottele vadelmat täytteen joukkoon.

Paista uunissa 20 minuuttia tai kunnes tortut ovat hyytyneet ja saaneet kauniisti väriä. Koristele tomusokerilla ennen tarjoilua. 

Näissä yhdistyy ihanasti kirpeät vadelmat, raikas sitruuna, kermainen juustotäyte ja rapea torttupohja! Nam! Kiitos taas äidille ihanasta reseptistä ja ideasta!

Seuraavaks kun teen torttuja tai piirakkaa niin lupaan tehdä taikinankin ite ja jakaa ohjeen tännekkin! Vuorossa olis varmaan pian jo omppupiirakkaa mökkipihan ompuista! 

comments powered by Disqus