So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

LAPSUUDEN RUOKAILUTOTTUMUKSET |

Nyt kun meidän lapsi on 1v 7kk ja ottaa mallia meistä vanhemmista ja hoidossa muista lapsista niin olen alkanut miettimään etenkin näitä ruokailutottumuksia. Millaisia ruokailutapoja haluan lapselleni opettaa? Ja kun aikaa on tullut vietettyä enemmän myös omien vanhempien luona yötä kun T on ollut koulutuksissa niin olen huomannut joitain tapoja mitä vanhempani tekevät ja ne ovat jääneet itselleni osaksi arkea. 

Olen myös miettinyt joitain itselleni vaikeita asioita arjen ruokailussa ja huomannut, että ne juontavat juurensa sieltä omasta lapsuudesta ja opituista malleista. Meillä ei esimerkiksi koskaan ollut varsinaista karkkipäivää vaan saatettiin ostaa jopa viikolla karkkia. Tässä kynnys on siis aikuisenakin pieni ostaa aina viikolla niitä herkkuja kun ei ole yhtä ainutta herkkupäivää. 

Vedenjuonti on myös yksi juttu mitä meillä ei kotona juurikaan ollut. Monesti janoon juotiin mehuja, limua jne. Siksi se varmaan edelleen on hankalaa ja usein tulikin juotua limuja mutta tosiaan nyt se on vähentynyt huomattavasti ja pyrinkin siihen etten viikolla juo limpparia vaan vain viikonloppuisin. 

Sitten se napostelu... Meillä kyllä syötiin ihan kotiruokaa mutta kun olen ollut vanhempieni luona nyt yötä enemmän niin olen kiinnittänyt huomiota naposteluun. Tätä tekee siis toinen vanhemmistani, hän syö kyllä ruokaa mutta välissä sitten napostelee milloin mitäkin. Juustoa, hedelmiä, karkkeja, keksejä tai sitten sitä ruokaa. Eli kerralla ei syödä sitä nälkää pois ja tämän olen huomannut myös itsessäni ja siitä olen pyrkinyt koko ajan pois. 

Joten olen alkanut kiinnittämään entistä enemmän huomiota omaan ruokailuun. Nykyisin meillä syödään aika paljon hedelmiä sekä marjoja ja nyt olen alkanut lisäämään kasviksia varsinkin lounaalle ja päivälliselle. Ne uppoaakin hyvin meidän taaperolle. Haluan myös opettaa tuon karkkipäivän hänelle, että se on kerran viikossa. Ehkä tärkein oppi minkä haluan omalle lapselleni opettaa on se, että syödään monipuolisesti puhdasta ja tavallista kotiruokaa ja silloin voi myös herkutella silloin tällöin ja että kaikki ruoka on sallittua sopivissa määrin.

Kun näitä raskaus -ja imetyskiloja silloin kertyi ja mittasinkin yhdessä vaiheessa tarkkaan ruuat mitä söin niin silloin mietin, että en minä tälläistä halua lapselleni opettaa. Haluan syödä tavan kotiruokaa puhtaista raaka-aineista ilman mitään gramman tarkkaa mittaamista. Toki ymmärrän niitä perheitä joissa on vaikka urheilijoita tai menossa johonkin kisoihin ja ruuat on mitattava. 

Mielestäni tuo ruokien mittaaminen antaa lapselle aivan vääränlaisen kuvan ruokailusta tai jos vanhemmat tekevät itselleen oman ruuan joka on tarkkaan mitattu ja lapselle taas erikseen niin ei sekään ole minusta hyvä. Ja haluan siis korostaa, että nämä ovat minun mielipiteitäni asiasta, jokainen tehköön kuinka itselleen ja perheelleen on parhaaksi. 

Postauksen tarkoitus nyt olikin herätellä miettimään millaista mallia te olette saaneet ruokailuihin liittyen sieltä lapsuuden kodista ja oletteko huomanneet jotain samoja tapoja jotka toistuvat teidän arjessa. Itselleni tämän huomaaminen oli jotenkin todella silmiä avaavaa ja aionkin jatkaa näiden tapojen muuttamista. 

Olisi hauska kuulla tästä aiheesta teidän mielipiteitä ja varsinkin tuosta onko sieltä lapsuudesta jäänyt millaisia ruokailutottumuksia, jätä siis kommenttia. :) 

Kuvissa olevien ruokien resepteihin pääset klikkaamalla kylmäsavulohimunakas ja kevyt kasvissosekeitto

Lue myös vinkit vedenjuontiin

<3: tiina-mari