So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

raha

MIETTEITÄ KULUTUSTOTTUMUKSISTA

Aloin miettimään omia kulutustottumuksia huhtikuussa kun varasin kirppispöydän ja hinnoittelin myyntiin laitettavia vaatteita. Karsin aika rankalla kädellä omia vaatteita koska osa niistä oli pieniä ja osaa en juuri ollenkaan käyttänyt. Lapsen vaatteita oli myös hirveä kasa - nämä kaikki olivat olleet käytössä mutta jääneet jo meillä pieneksi. 

Hinnoittelin tuotteita todella edullisesti 0,50s-10 euroon ja mietin kuinka paljon näihinkin kaikkiin vaatteisiin on oikeesti mennyt rahaa. Vaatteita oli kuitenkin yksi iso Ikea kassillinen ja kaksi muovipussillista. Ostan yleensä vaatteet nettikaupoista ja aika usein alesta. Alesta ostaessa taas usein sekoittuu se ostaako oikeaan tarpeeseen vai edullisen hinnan takia. 

Olen löytänyt taas innon käydä kirppareilla ja tehnytkin siellä aika kivoja löytöjä ja edullisesti. Kirppareilta löytyy kuitenkin hyvä kuntoisia vaatteita itselle ja lapselle sekä varsinkin lasten lelut on siellä edullisia. Joten aion jatkossa todellakin suosia enemmän kirppiksiä kuin nettikauppoja. 

Toinen asia mikä on mietityttänyt vaatteisiin liittyen on se, että olisi todellakin järkevämpi panostaa laatuun kuin vaatteiden paljouteen. Laadukas tuote kestää aikaa ja kulutusta sekä sen saa myös varmasti helpommin myytyä eteenpäin kuin ketjuliikkeiden vaatteita. 

Järkytyin myös helmikuussa miten paljon meidän kolmen hengen perheessä meni ruokaan rahaa joten olen alkanut kiinnittämään erityisesti huomiota mitä kaupasta ostan ja suunnittelemaan tarkemmin ruokia. Netissä ja instassa olen bongannut kuinka kolmen hengen perheessä on mahdollista saada ruokakulut 200-250€/kk - mikä on mielestäni ihan hurjan vähän ja olisikin super hieno juttu jos tässä onnistuisi itsekin! 

Yritin tätä jo toukokuussa mutta ei kyllä siihen päästy - vielä pitäisi ainakin melkein puolella karsia. Uskon sen kuitenkin olevan saavutettavissa hyvän suunnittelun avulla ja kun hyödyntää tarjoukset sekä satokauden kasvikset ja hedelmät. Ja mikä myös tärkeää tässä niin se, että tekee mahdollisimman paljon ruuista itse. 

Olen siis päättänyt alkaa muuttamaan omia kulutustottumuksia varsinkin vaatteiden oston suhteen - hyödyntämään kirppiksiä ja panostamaan laatuun sekä kiinnittämään enemmän huomiota ruokailuun ja ruokien suunnitteluun. Olisihan se ihan huippua jos ruokakulut olisi noin pienet. 

Uskon, että paras tapa itselle on lähteä muuttamaan varsinkin ruokaan liittyviä kulutustottumuksia pienin askelin. Olen myös miettinyt jos ruokakaupassa kortilla maksamisen sijaan maksaisi käteisellä. Nostaisi aina kuun alussa sen summan minkä saa käyttää ruokaan kuukauden aikana. Näin näkisi konkreettisesti sen miten paljon rahaa on mennyt ja miten paljon sitä on vielä käytettävissä. 

Millaisia kulutustottumuksia siulla on? Ostatko enemmän vaatteita uutena vai käytettynä?

<3: fittiina