So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Yrittäjyys

YRITTÄJÄN 10 KÄSKYÄ |

Eilen vietettiin Yrittäjän päivää ja sen innoittamana päätin kirjoittaa yrittäjän 10 käskyä. Olen ollut yrittäjänä melkein neljä vuotta, 1,5 vuotta alihankkijana toiselle ja kohta 2,5 vuotta Kauneushuone Tiina-Marissa. Näihin neljään vuoteen on mahtunut paljon; onnistumisia, menetystä, iloa, uskon menettämistä itseensä ja yritykseen ja sen takaisin saamista, uusia ystäviä, uuden oppimista, listaa voisi jatkaa loputtomiin.  

1. Työ ei ole kaikkesi, myös muu elämä on sallittua. 

Muistathan, että yrittäjänä saat päättää itse milloin, miten ja kenen kanssa työskentelet, käytä siis tätä vapautta. Älä koe huonoa omatuntoa siitä jos menet vaikka kesken työpäivän salille tai näet ystävää kahvi kupin äärellä. 

2. Älä valehtele asiakkaillesi. 

Ole aina rehellinen asiakkaillesi ja tee työsi hyvin. Jos et pysty toteuttamaan asiakkaan toiveita, kerro siitä hänelle ja anna vaihtoehtoisia ratkaisuja. 

3. Pyhitä lepopäivä. 

Huolehdi itsestäsi! Liiku, syö terveellisesti, nuku riittävästi, tee asioita jotka tekevät juuri sinut iloiseksi. Näin jaksat paremmin töissä ja uudet ideat yrityksen kehittämiseen tulevat kuin itsestään kun pääset irtautumaan töistäsi. Pidä myös lomaa, koska kukaan ei jaksa tehdä töitä 24/7/365. 

4. Kunnioita lähimmäisiäsi.

Vietä aikaa lähimmäistesi kanssa. Mikään työ ei ole tärkeämpää kuin ihmissuhteet. Ympäröi itsesi ihmisillä joista saat voimaa, joiden kanssa on mukava viettää aikaa, joilta voit oppia jotain. 

5. Älä tapa itseäsi työllä.

Pyydä apua jos sitä tarvitset. Vaikka olisit yksinyrittäjä niin moni muukin yksinyrittäjä voi kamppaila saman ongelman kanssa tai he ovat saaneet apua samaan ongelmaan joten pystyvät auttamaan sinua. Yritys ei pyöri jos sinä olet uupumuksen partaalla. 

6. Muista miksi aloit yrittäjäksi.

Palauta mieleesi miksi juuri sinä aloit yrittäjäksi. Jokaisella meistä on varmasti ollut jokin tietty asia miksi haluaa olla yrittäjä. Muista omat arvosi ja miksi haluat tehdä juuri tätä työtä. 

7. Älä varasta aikaa. 

Työn tekeminen ei ole ongelma vaan sen rajoittaminen. Pyri erottamaan työ ja vapaa-aika. Silloin kun olet kotona niin ole läsnä äläkä päivitä yrityksen somea tai vastaa asiakkaan viesteihin. Ymmärrän, että välillä vapaa-aika ja työ sekoittuvat, älä koe siitä kuitenkaan huonoa omatuntoa jos se sujuvoittaa sinun ja perheesi arkea. Jos työpäivän aikana on tyhjä väli niin käy lounaalla ystävän kanssa tai käy harrastamassa sinulle mielekästä liikuntaa. 

8. Älä mustamaalaa kilpailijan yritystä. 

Kilpailijan mustamaalaaminen saa asiakkaat juoksemaan pois luotasi vaikkapa juuri sinne kilpailijan luo. Anna kilpailijan tehdä omaa juttuaan ja keskity sinä omaasi. Mahdollisuuksien mukaan pyri tekemään jopa yhteistyötä kilpailijoidesi kanssa. 

9. Älä tavoittele liian vähän. 

Pidä tavoitteet realistisina mutta kunnianhimoisina. Jos joku ei usko sinun visioosi niin käännä se voimavaraksi ja näytä heille, että sinä onnistut! 

10. Älä tavoittele lähimmäisesi liikeideaa, työntekijöitä tai mitään muutakaan mikä hänelle kuuluu. 

Keskity omaan juttuusi ja tee se niin hyvin kuin osaat!  

Onko siellä lukijoissa yrittäjiä? Pystytkö samaistumaan joihinkin näistä? 

<3: tiina-mari