makea leivonta

50 lukijaa, ja englantilaista hedelmäkakkua

50 lukijaa pärähti täyteen täällä blogissa tänään, 23.10.2009. Kiitos kaikille miun päättömiä juttuja seuraaville! Miulle ison lukijamäärän kunniaksi postaan yhden opinnäytetyöhöni ilmaantuvan "täytekakun" ohjeen.

Englantilaista hedelmäkakkua tarjotaan Iso-Britanniassa laajalti erilaisissa juhlissa: useimmin häissä ja joulupöydän jälkiruokana. Kakku on laajalti tunnettu maailmalla, ja useat suomalaisetkin ovat valmistaneet omaa variaatiotaan jouluksi. Perinteisin Englantilainen hedelmäkakku sisältää runsaasti erilaisia kuivattuja hedelmiä. Kakun annetaan seistä huoneenlämmössä vähintään viikon ajan, ja sitä ruokitaan säännöllisesti lorauksella brandyä.

Hedelmäkakkuun voi käyttää oikeastaan mitä tahansa kuivattuja hedelmiä, mutta mielestäni paras tulos tulee "sekahedelmäsekoituksella", joka sisältää luumua, päärynää ja aprikoosia.
Hedelmäkakkuun ei tule varsinaisesti täytettä, ainoastaan kuorrutus. Kakku kuorrutetaan sokeri-vesikuorrutteella ja koristetaan tilaisuuteen soveltuvilla koristeilla. Häissä kakun voi koristella ruusuilla, ja arkena esim. hedelmillä tai marjoilla. Lasten/ nuorten makuun kakku ei varmaankaan sovellu, vaan tämä on enemmän sellaista "aikuisten makuun" soveltuvaa kakkua. Parasta varmasti kahvin kanssa tai kahvi avecin.

Tällä ohjeella tehty hedelmäkakku on sitä AITOA Englantilaista hedelmäkakkua, eikä mitään suomalaista kuivakakkuversiota. Suomalaisten kehittelemä englantilainen kuivakakku ei maistu yhtään samalta kuin tämä aito versio. Ohjeesta kiitokset kotikokkikaverilleni Minnalle. :)

Kakku on melkoinen jytky jo ilman kuorrutteita.



HEDELMÄKAKKU
(lähde: minna bunce-kotikokki)

Paistoin kakun halk. 30cm vuoassa, eli aika kookas kakku kyseessä.

- 800 g haluamasia kuivattuja sekalaisia hedelmiä
- 3 rkl brandyä
- 225 g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1/2 t suolaa
- 1/4 tl jauhettua muskottipahkinää
- 1/4 tl piparkakkumaustetta
- 50 g mantelirouhetta
- 300 g fariinisokeria
- 2 rkl siirappia
- 225 g suolatonta voita
- 4 kpl kananmunaa
- 1 kpl sitruunan kuorta, raastettuna
- 1 kpl appelsiinin kuorta, raastettuna

Paistoaika NOIN 4 1/2 tuntia Huom! Riippuu ihan uunista, joten kannattaa tarkistaa välillä

Valmistus:
1. Edellisenä päivanä laita kuivatut hedelmät likoamaan brandyyn. Peitä liinalla ja anna olla huoneen lämmössa väh. 12 tuntia.
2. Siivilöi jauhot, suola ja mausteet suureen kulhoon. Toiseen kulhoon laita sokeri ja huoneen lämpöinen voi. Sekoita sahkovatkaimella hyvin, kunnes muodostat vaalean ja kuohkean seoksen. Huom! tama on tärkeimpia vaiheita kakun leivonnassa...sitten lisäile kananmunaa vähitellen ja kokoajan vatkaten. Jos nayttaa etta taikina "erottuu" lisaa pieni määrä jauhoja sekaan.
3. Sitten lisää joukkoon varovasti lusikalla "nostellen" jauhot, marinoidut hedelmät, siirappi sekä sitruunan ja appelsiinin kuoret. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja tasoita. Laita kakun paalle pari kerrosta leivinpaperia ja sitten tee leivinpaperista "panta" vuoan ympärille...siis estät höyryn kaikkoamisen. Tee pieni reika paperin keskelle kakun päälle, jotta liika höyry pääsee ulos... Laita kakku uunin alatasolle (140 astetta lampöa) ja ÄLÄ AVAA UUNIA ENNEN KUIN OLET PAISTANUT 4 TUNTIA, sen jälkeen voit tarkastaa kypsyyden.
4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Kun kakku on jäähtynyt, paketoi se hyvin tiiviisti leivinpaperiin ja säilyta vuoassaan huoneenlämmössä. "Ruoki"kakkua sillointällöin lorauksella brandya, eli aukaise paketti ja pistele muutama reikä kakkuun ja sivele päälle pari rkl brandya. Sulje taas paketti tiiviisti. Toista tämä kahden viikon ajan ja KAKKU ON VALMIS.

comments powered by Disqus