broileriruoka

Appetizer , antipasto , entreé . ALKURUOKA .


Haarukalla vai sormin, sen päätät ite!
Periaatteessa kaikki syötävät käyvät yhteen eivätkä maut sodi keskenään.
Asettelussa on logiikkaa: kaksi broileria vastakkain, kaksi palleroa vastakkain, kaksi leipää vastakkain. 3 erilaista juttua muodostavat kolmion.

Porkkanarulla pähkinätäytteellä
Paistettua leipää
Tulista tomaattisalsaa
"Italialaisia" risottopalloja
Limemarinoitua broileria
Smetana-kermaseosta

 



Voi kuulostaa hankalalta mutta tämä alkuruoka on yllättävänkin helppotekoinen.
On mukava istuskella ja rullailla kylmiä alkupaloja ja näprätä pieniä brunoise kuutioita samalla kun lauleskelee taustalla soivia kappaleita.
Blackmetal, ruoka, oma rauha! Ah.

Esivalmistelutyöt kannattaa tehdä edellisenä päivänä: porkkanarullat saavat vetäytyä rauhassa ja broilerit imeä marinadia itseensä. Samoin tomaattisalsan on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa jokunen tovi.

Ainut pitkä miinus tämmösessä tuhraamisessa on se, etteivät perus kotikokin resurssit riitä isojen ruokamäärien valmistukseen. (hirveetä sörssäämistä)
Jääkaappi pursuaa erilaisia rasioita sapuskaa päällekkäin eikä oikeaa rasiaa sitten tunnu löytyvän kun sitä tarvittaisi.
Ja tiskivuori on valtava, Huh!

. . . .

 


Tulinen tomaattisalsa
Raaka-aineet

2 kpl tomaattia
7 viipaletta jalopenoa
0,5 tl tabascoa
1 rkl tomaattipyrettä
1 kpl sipuli (pieni)
1 kpl valkosipulin kynsi
50 g ananasta
8 lehteä basilikaa
suolaa, pippuria, sokeria ripaus
0,5-1 kpl punaista chiliä silputtuna
(siemenet poistettuna)

Ohjeet

Pese tomaatit ja kuori sipulit.
Leikkaa tomaatti puoliksi ja poista siemenet lusikalla.
Leikkaa tomaatista n.0,4x0,4cm pientä kuutiota.
Hienonna jalopenot niin pieniksi kuutioiksi kuin vain saat pilkottua.
Pilko sipuli ja ananas samankokoisiksi kuutioiksi kuin tomaatti.
Silppua valkosipuli ja basilika.
Sekoita kaikki ainekset yhteen ja tarjoile esim. leivän kanssa tai osana isompaa alkuruokakokonaisuutta / pääruoan lisukkeena.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Porkkanarullat pähkinätäytteellä
Raaka-aineet

2 kpl isoa ja leveää porkkanaa
75 g suolapähkinöitä
40 g ranskankermaa
0,5 tl paprikajauhetta
suolaa, pippuria maun mukaan

Ohjeet

Esikäsittele porkkanat:
Kuori porkkanat ja keitä ne kokonaisina kypsiksi kiehuvassa vedessä n. 15minuuttia, kokeile haarukalla kypsyyttä.
Jäähdytä porkkanat jääkylmässä vedessä ja kuivaa.

Porkkanalastujen tekeminen:
Vetele porkkanasta ohuita lastuja pituussuunnassa juustohöylällä tai parsan kuorimaveitsellä.
Valitse kaikkein tasaisimmat ja kauneimmat lastut alkuruokia varten ja käytä ylijäämät täytteeseen!

Valmista täyte:
Murskaa suolapähkinät ja muussaa porkkanan jämät.
Sekoita suolapähkinä-porkkanaseokseen ranskankerma, paprikajauhe ja suola + pippuri.

Levitä porkkanalastut leikkuulaudalle vieriviereen.
Levitä täyte tasaisesti porkkanoiden päälle ja rullaa lastut tiiviiksi rulliksi yksitellen.

Aseta kauniimpi puoli ylöspäin annokseen!
Tarjoile kylminä osana alkuruokaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------



Limemarinoitua broileria
Raaka-aineet

400 g maustamatonta broilerin
rintafileetä

3 rkl limemehua
1,5:n limen raastettu kuori
3 rkl soijakastiketta
2 kpl valkosipulin kynttä silputtuna
n.1 tl silputtua inkivääriä
2 tl suolaa
1,5 dl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
pippuria rouhittuna

Ohjeet

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja marinoi broileria kylmässä yön yli.

Jos käytät broileria alkuruoassa:
Paloittele rintafileet n.15g painoisiksi pieniksi kolmioiksi (leikkaa rintafile lappeellaan pituussuunnassa kahtia jotta palat ovat ohuemmat)
Paista kolmioita öljyssä keskikuumalla pannulla n.1 minuutti/ puoli, vain jotta kana kypsyy. Älä anna broileriviipaleiden kuivua!
Tarjoile heti.

Jos käytät broileria pääruoassa:

Kypsennä broilerit ruskistaen molemmin puolin öljyssä keskikuumalla pannulla ja laita sen jälkeen voideltuun uunivuokaan ja kypsennä vielä n. 10–15 min unissa 175 asteessa folion alla.

------------------------------------------------------------------------------------------------------



" Italialainen risotto" - parmesaanirisotto
Raaka-aineet

n.0,5 l kasvislientä / kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
1 kpl isohko sipuli
1 kpl valkosipulin kynsi
250 g risottoriisiä
n.0,75 dl kuivaa valkoviiniä
35 g voita
40 g vastaraastettua parmesaania
puoli punttia basilikaa
puoli punttia persiljaa

Ohjeet

Hienonna sipulit silpuksi ja raasta parmesaani.
Silppua yrtit.
Laita kasvisliemi kuumenemaan kattilaan.

Kaada oliiviöljy kattilaan, lisää öljyyn sipuli + valkosipuli ja ripaus suolaa . Freesaa sipulit läpikuultaviksi.

Lisää sekaan riisi ja nosta lämpöä.
Älä jätä kattilaa vahtimatta tässä vaiheessa!
Kääntele nyt riisiä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi ei saa saada väriä missään vaiheessa (jos lämpö tuntuu olevan liian korkea, laske sitä hieman). Pidä riisi koko ajan liikkeessä. Jo 2-3 minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua läpinäkyväksi imiessään itseensä makuaineita. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan.
Kun viini on imeytynyt riisiin lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa kasvis/kanalientä.
Laske lämpöä niin, että liemi vain poreilee melko voimakkaasti, ei kuitenkaan kiehu.
Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen, mutta anna aina edellisen kauhallisen nestemäärän imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Tähän vaiheeseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää yrtit haudutuksen loppuvaiheessa.


Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi sekä parmesaaniraaste. . Sekoita varovasti.

Muotoile risotosta palloja sen jäähdyttyä hieman.
Tarjoile lämpimänä joko sellaisenaan pääruokana tai osana alkuruokaa!

Koristele parmesaanilla..


------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

comments powered by Disqus