bento

Bentō = eväslaatikko


Bentō (弁当 tai べんとう) on japanilainen eväsboxiin koottu lounas. Japanissa bentoja myydään valmiina esimerkiksi kioskeissa ja ruokakaupoissa, mutta innokas suomalainen kotikokki voi nyhrätä benton helposti myös itse. ;) Bentot ovat erittäin koristeellisia ja kauniita syötäviä eväitä. Iloa työarkeen!

Bentojen uskoisin piristävän etenkin kouluikäisten lasten ruokailua. Jos joku raaka-aine sattuu olemaan "ei-niin-suosittujen" ruokien listalla, voi lasta ehkä vieroittaa tekemällä ruoasta hauskan näköistä? Esimerkiksi: jos lapsi inhoaa tomaattia, voi tomaatista tehdä juuri näitä tekemiäni kärpässienen näköisiä naposteltavia herkkuja
Tekemäni bento sisälsi pepperoni-sipulipastaa(no, makaroonia, mutta enivei), salaattia ja muita rehuja, tomaatista ja kananmunasta tehtyjä sieniä, pepperonia sellaisenaan, salaattia, cashew-pähkinöitä, herkkusientä, mansikkasuklaa kääretorttua ja mansikka-sticksejä. Japanilaisissa bentoissa käytetään aika usein sushin raaka-aineita: riisiä, merilevää, kalaa, mutta päädyin vähän suomalaisempaan versioon bentosta.

Badger,badger,badger,badger.. mushroom mushroom


Näistä sienistä tuli vähän sellasten "it's a me, Maariiooooo!" - tyyppisiä. Mut I like, super marion taikasienet on kivoja. :D
Sienet tehdään keitetystä kananmunasta ja minitomaateista, jos haluaa suurempia sieniä, voi toki käyttää myös isompia tomaatteja ja tehdä varren vähän erinäköiseksi. Pilkut sulatejuustosta veitsellä leikattu.
JA joo, ei ole tussilla piirrettyjä nuo simmut, vaan ihan elintarvikeväriä. Nuo silmät voisi tehdä myös merilevästä leikkaamalla, mutta merilevän hinnan vuoksi jätin sitten sen hankkimatta.

hyi äiti, en syö porkkanaa.

Juustosta ja porkkanasta saa jänniä koristeita heleposti.
Keitä porkkana kokonaisena ja jäähdytä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja paina kukkamuotilla porkkanasiivuista kukkia. Juustosta saa erimuotoisilla keksimuoteilla vaikka minkä näkösiä kuvioita.

Ruusu kasvaa mun sydämessäni. Ruusu, viiltää sen piikit syvään niin.

Salamimakkara-ruusu tai joku semmotti. Leikataan salamista siivuja ja kieputetaan niistä kämmentä vasten joku kukkaa muistuttava koriste. Tuo salamiruusuke ois voinut olla miulla isompikin, mutta nyt mentiin tälläsellä kokeilulla.

Laitoin tuon salami-makaroniruoan muffinssikapseliin, niin pysyy erillään salaatista jos halutaan lämmittää. =) Tässäpä ohje hyvään ja helppoon salamipastaan. Nom.

Salamipastakastike:
200g salamia
200g punasipulia
3 valkosipulin kynttä
70g aurinkokuivattua tomaattia
2dl kermaa
0,5dl vettä
noin 70g = nokare yrttituorejuustoa
mausteeksi basilikaa, suolaa, pippuria

tehhään näin:
Hienonna salami ja sipulit kuutioiksi.
Silppua valkosipuli ja aurinkokuivattu tomaatti.
Freesaa salamia ja sipulia pannulla kauniin kullanruskeaksi.
Lisää tomaatit, valkosipuli, kerma, vesi ja yrttituorejuusto.
Anna muhia noin 5min, mausta ja tarjoile keitetyn pastan/makaronin kanssa.

Mac & bones

Uu spooky skullzz. Yksinkertaista ja vähän erikoisempaa koristetta ehken poikien mieleen?
Leipäpalasta leikelty, silmien takana tomaattiviipaleet minitomaatista leikattuna. Laitoin silmiksi tomaattien kanta/päätypalan, jossa ei ollut siemeniä.
Luut valmistuvat kätevästi sulatejuustosta, eivätkä ole ollenkaan vaikeita valmistaa =)
Tällänen pääkallo-paahtoleipä voisi olla myös ihana idea vaikkapa ihan sellaisenaan "merirosvojen synttäreille" :D Kjehe.

Ja tietysti herkkusuun bentossa on myös jälkkäriä.
Ihanan suklainen kääretorttu, jossa täytteenä mansikkavaahtoa (samaa vaahtoa päällä)
Miun maailman paras kääretorttupohjan ohje löytyy TÄÄLTÄ, KLIKS ..
Ja kyllä, oon tehnyt kääretorttua vaikka minkälaisilla ohjeilla, mutta tuo ohje on ainut __AINA__ toimiva, kuohkea, sopivan makea, herkullisen makuinen ja vähiten halkeileva.
Ainakin mie oon saanut tuolla ohjeella käärikset onnistumaan ihan jokaisena kertana, ja niitä kertoja löytyy paaaaaljon. Mittaamisessa pitää vaan olla tarkkana. :3

Kääretortun täytteeseen laitoin:

noin 60g pakastemansikoista tehtyä pyrettä
1,5dl vispikermaa
Tomusokeria
70g tuorejuustoa
1tl vaniljasokeria
(2cl mansikkalikööriä)

Ja valmistetaan:
Pakastemansikat sulatetaan kohmeisiksi ja soseutetaan.
Kerma vatkataan vaahdoksi ja sekaan sotketaan tuorejuusto, vaniljasokeri ja siivilän läpi tomusokeri. Lopuksi mansikkapyre nostellen ja mansikkalikööri viimeisenä.
Täytettä levitetään kääretorttupohjalle ohueksi kerrokseksi ja torttu kääritään rullalle.
Huom! Anna kääretortun vetäytyä mielellään yön yli jääkaapissa, näin se on parhaimmillaan =)


Bentoja tulee tehtyä varmasti toistekin. Kerrankin sellaista ruoanlaittoa, jossa saa ihan vapaasti käyttää mielikuvitusta. Ja jos miulla ois jaloissa pyörimässä lapsia, niin pyytäsin mukulat ehdottomasti mukaan ideoimaan. :D Lapsillahan ne parhaat ja monipuolisimmat ideat on.

.. Joten eikun vaan kaikki bentoilemaan!

comments powered by Disqus