So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Halloween

Böö-keksit

This is halloween. Halloween. Halloween.

Pyhäinpäivän söpöimmät ja aikaavievimmät kahvileivät ovat varmaankin tässä. Tai yksi vaihtoehto niistä. Pikeerikuorrutteisten piparien kuorruttaminen on suhteellisen helppoa puuhaa, mutta näiden nypertämisen saa tosiaankin varata aikaa tunnin jos toisenkin. Mitä pienemmät pursotukset, sitä suurempi vaiva. Niin se vain menee.

Keksit säilyvät miltei isältä pojalle, eli nämä voi tehdä jo reilustikin viikkoa ennen juhlia valmiiksi asti. Pikeerin koostumuksen oppii vain näppituntumalla, eli grammalleen tarkkoja ohjeita on vaikeaa antaa sillä kananmunankin koko saattaa vaihdella useita (kymmeniä) grammoja. Tähän ohjeeseen keskikokoinen muna on parempi kuin iso, vaikka yleensähän se menee päinvastaisesti. Voisin heittää kai jonkun kaksimielisen vitsinkin tähän muttei ehkä kehtaa.-ehe.

 


Halloweenpikkuleivät

POHJA
150g voita
115g sokeria
3g vaniljasokeria
47g kananmuna (voit käyttää tähän kuorrutuksesta ylijääviä keltuaisia!)
2,5g leivinjauhe
225g vehnäjauho

 • Valmista murotaikina: Vaahdota sokerit ja voi. Sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  Anna taikinan seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kauli ohueksi, 2,5mm levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla keksejä.
  Asettele pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ja paista ne 200c kypsiksi.
  Pikkuleipien ei tarvitse ruskistua täysin, riittää että reunat ovat ottaneet hieman ruskeaa väriä.  Kypsyvät 6-10min uunista riippuen. Jäähdytä keksit täysin.  KUORRUTE

Täytepikeeri:
1 valkuainen
n.150-180g tomusokeri

Reunapikeeri:
1 valkuainen
n. 210g tomusokeri

Valmista pikeeri(t) kuivassa ja puhtaassa astiassa. Voit valmistaa kaksinkertaisen annoksen täytepikeeriä ensin, ja jatkojalostaa siitä reunapikeeriä yksinkertaisesti tomusokeria lisäämällä. Tavallisen tomusokerin asemasta voi käyttää vaikkapa mansikkatomusokeria vaaleanpunaisen pikeerin aikaansaamiseksi, tai pikeeriä voi maustaa myös erilaisilla aromeilla. Dr oetker myy esimerkiksi vadelma-ja appelsiiniaromeja, jotka sopivat kuorrutteen mausteeksi vallan mainioksi. Pikeerin värjäys onnistuu parhaiten pastamaisella värillä.
Vitivalkoisen pikeerin valmistukseen voi käyttää valkoista elintarvikeväriä.

Sekoita tomusokeri valkuaisiin käsivispilällä. Kopauttele astiaa pöytää vasten jotta mahdolliset ilmakuplat tasoittuvat. Täytepikeeri on sopivaa silloin, kun vispilästä valutettu pikeeritahna jättää jäljen, mutta tasoittuu parin sekunnin jälkeen täysin.

Reuna-ja yksityiskohtapikeerin tulee olla paksua, sellaista joka ei leviä pursottaessa.Vispilästä valutetun pikeeritahnan jälki tulee jäädä näkyviin.

Mikäli et saa siirrettyä pikeeriä välittömästi pursotuspusseihin, peitä sen pinta kelmulla tiiviisti: aseta kelmu pikeerin pintaan kiinni kuten kiisseleitä tehdessä.
Täten pikeeri kuorettuu hitaammin.

Siirrä pikeeri muovisiin tai paperisiin itsetehtyihin pursotuspusseihin (katso itsetehdyn spritsauspussin ohje TÄÄLTÄ), tarkimman ja skarpeimman pursotusjäljen saat käyttämällä pieniä 1-2mm tyllia.

Huom! Mikäli pikeeri hurahtaa vahingossa liian paksuksi, voi sitä varovasti ohentaa vedellä. Jos pikkuleipien täyttöpikeeripintaan meinaa jäädä ilmakuplia, ne saa kätevästi poksautettua cocktail/hammastikulla.