pikaruoka

Fish & Chips = fisuu ja ranuja :3


Fish & Chips on herkutteluruokien aatelia. Loppujen lopuksi friteerauksen tavallisesta alkuhankaluudesta huolimatta fisu ranskiksilla valmistuu vaikka pienessä krapulassakin. Tärisevin käsin on kätevä vispata taikinaa, ja taikinasta ylijäävän lager-oluen voi sitten tirpaista naamariin darraa lieventämään. Näin siis meillä.

Ranskiksien & Fisun kanssa tarjotaan tavallisimmin murskattuja herneitä, (viinietikkaa) ja sitruunaa. Kalan frityyritaikina on kevyt ja ilmava, sisältäen olutta tai kivennäisvettä. Meillä kalat käärittiin lehdestä tehtyyn rullaan. Takuvarmaa tietoa miulla ei kalojen sanomalehtipakkaamisesta ole, mutta lyhyen etsiskelyn perusteella ainakin jossakin päin maailmaa tätä harrastetaan. Ja onhan tuo tötterö vinkeän näköinen annoksessa.

Yleinen tietoisku, joka kannattaa jokaisen friteeraajan lukea :)
- Varaa työpisteeseen patalaput, kattilan kansi, reikäkauha, suolaa, kattila, öljyä, kuivausalusta kaloille + ranskalaisille perunoille ja talouspaperia.
- Sopivan kuumassa öljyssä rasva aloittaa välittömästi poreilun friteerattavan tuotteen ympärillä.
- Friteerattavat tuotteet kannattaa pudottaa öljyyn hitaasti, koska nopeasti pudotettaessa tuotteet putoavat pohjalle + palavat helposti kiinni
- Liian kylmässä öljyssä tuotteet imevät itseensä normaalia enemmän rasvaa
- Älä pudota liian suurta määrää pakastettuja perunoita öljyyn yhdellä kertaa.
Liian suuri perunamäärä viilentää öljyn ja tuotteet imevät itseensä enemmän rasvaa.
- Suolaa perunat + friteerattavat tuotteet aina erillisessä astiassa, EI RASVAN PÄÄLLÄ!
- Öljyyn ei saisi mennä missään friteerauksen vaiheessa yhtä ainutta vesipisaraa.
Vesi + öljy = helvetinmoinen räiskyminen. Se kannattaa muistaa.
- Jos rasva savuaa, se on liian kuumaa.
- Savuava rasva tukahdutetaan aina kattilan kannella, EI vedellä!
- Uppopaistoöljyä ei saa kaataa viemäriin paiston jälkeen
- Paistorasvaa voi käyttää uudelleen siivilöimällä esimerkiksi tyhjään öljypulloon harsokankaan läpi. ->>> Huomattavaa on kuitenkin, että suolaisten tuotteiden friteeraukseen käytettyä öljyä ei kannata käyttää makeisiin tuotteisiin.

Fish & Chips
Alkuperäinen ohje kotikokkikaveriltani Minnalta

Raaka-aineet:

2 kpl turskafileetä tai 500g pakastettua turskaa
(hätätapauksessa myös seiti käy)

Vehnäjauhoja leivittämiseen

taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl lager olutta
1/2 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippurijauhetta

~ pakastettuja ranskalaisia perunoita
(voi toki tehdä ranskiksetkin itse jos jaksaa)

suolaa

Ohjeet

Poista turskafileestä nahka ja puolita filee.

Valmista frityyritaikina:
Siivilöi kulhoon jauhot ja leivinjauhe, sekoita.
Vatkaa joukkoon vähitellen olut, sitruunamehu, etikka ja suola.
Vatkaa, kunnes taikina on tasaista.

Lue friteerausohjeet huolella (ohjeet vähän ylempänä)
Kuumenna öljy 170 asteiseksi. Kokeile ensin rasvan lämpöä lusikallisella taikinaa.
Sopivan kuumassa öljyssä rasva aloittaa välittömästi poreilun taikinan ympärillä.
Jos joukossa on kasvissyöjiä, friteeraa ranskanperunat ensimmäisenä. Pudota jääkylmiä perunoita noin 150-250g öljyyn reikäkauhan avulla. Anna perunoiden friteeraantua öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Aseta talouspaperia esimerkiksi laakean vadin pohjalle reilu kerros ja pudota valmiit perunat paperoidulle astialle kuivumaan. Paperi imee ylimääräisen rasvan.
Ripottele perunoille suolaa.
Autenttisesti perunoiden päälle ripotetaan hieman viinietikkaa juuri ennen tarjoilua.

Kalojen friteeraus:
Kuumenna öljy 170 asteiseksi. Pyöräytä jäiset kalapalat/ fileet ensin vehnäjauhoissa ja sen jälkeen tekemässäsi taikinassa. Tiputa kalapalat kattilaan reikäkauhan avulla.
Huom! Pakastekalat putoavat helposti kattilan pohjaan + tarttuvat siihen kiinni, joten heti pudottamisen jälkeen kannattaa olla valppaana.
Pakastetun turskan friteeraamiseen menee aikaa noin 8minuuttia, jopa enemmänkin. Turskafileet kypsyvät nopeammin. Fisu on valmista, kun taikina on kauniin kullanruskeaa.
Valmiita kaloja voi säilyttää 70 asteisessa uunissa.

Tarjoa murskattujen herneiden ja sitruunalohkon kanssa.


 

Ranut kuivumassa



Jos tässä vaiheessa aattelet "eiks ne pakasteranut vois ihan vaan käristää uunissa?"
EI! eieieieieieiei. oikeesti, friteerattuna miljoona kertaa parempia. Vähän niinkun ois Hese omassa kodissa.


 

So good


Ja sitten dippisoossi. Tällä kertaa tällänen tartar-kastikkeen variaatio,
johon laitettiin:

- 1 keskikokoinen sipuli
- 2 kynttä valkosipulia
- puoli punttia tilliä
- 1prk kermaviiliä
- 100ml majoneesia
-suolaa
-rouhittua mustapippuria myllystä
-loraus tuoretta sitruunamehua

Ohjeet:
Hienonna sipulit, silppua tilli.
Sekoita kaikki ainekset keskenään + mausta.
Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2h.
 

Ei kovin imareteleva kuva, mutta tuorejuustolla ryyditetyt pakasteherneet ovat miulle suurinta herkkua!


Herneet voi tarjota annoksessa kevyesti muussattuina tai vaihtoehtoisesti myös näin:

1pss (200g) pakasteherneitä
70g tuorejuustoa, esim. ruohosipulituorejuusto
suolaa


Herneet karkeaksi murskaksi sauvasekoittimella, sekaan tuorejuusto + suolaa.
On muuten ihan törkeen hyvvää ja yksinkertaista.



Niin ja kaikille miun kaltaisille kasvismussuttajille löytyy vastaava, ihana korvike kalalle!
Ei vegaaninen tälläkertaa, sorry : [ Kasvisaltaasta löytyvät Hälsans Kökin "Schnitzelit" ovat tosi hyviä, ja vielä lähempänä fisua kun päälle puristaa vähän sitruunaa. Miun vegsu-annoksessa oli lisäksi tarjolla kasvisgratiinia, hernepyrettä + ranskiksia.


Oliko friteerausohjeista / uppopaisto - ohjeista hyötyä?

comments powered by Disqus