jälkiruoka

Haastattelu Karjalan Heilissä 13.6.2010

Haastattelu Karjalan Heilissä sunnuntaina 13.6.2010
kuva & teksti: Taru Väänänen
Haastattelu löytyy myös Karjalan Heilin kotisivuilta osoitteesta: http://www.karjalanheili.fi/ 

" Lautasannoksen viimeistely on Susanne Aallolle ruoanlaiton parhaita hetkiä. Valkosuklaamousse-annosta varten Aalto opetteli uuden tekniikan kaurapitsien tekoon.

Hullu nainen keittiössä
Susanne Aalto jakaa ruoanlaittokokemukset blogissaan.

Ruoka- ja leivontablogit ovat hurjassa suosiossa.
Yksi bloggaajista on joensuulainen Susanne Aalto. Hänen Decapitated-blogiaan lukee kolmisensataa ihmistä päivässä.
Kakut kiehtovat

Blogissaan nimellä Insanity esiintyvä Aalto kirjoittaa blogiaan vähintään kerran viikossa. Useammin, jos ruoanlaittofiilis on pinnalla.

Ruokablogeja on erilaisia. Toiset käyttävät lähes pelkästään kuvia. Aalto kirjoittaa sivuille reseptin ja kuvauksen tekovaiheista kuvineen. Tekstiä hän maustaa esimerkiksi kuvauksella ruokalajin tai leivonnaisen historiasta.
- Yhden tekstin kirjoittaminen vie 3-4 tuntia, joten kyllä tähän aikaa saa kulumaan ihan mukavasti.
Siitä viis, sillä ruoka on 19-vuotiaalle Aallolle rakas harrastus. Ensimmäisen ruokabloginsa hän perusti 15-vuotiaana.
Parhaillaan Aalto suorittaa yhtä aikaa kokin ammattitutkintoa sekä ylioppilastutkintoa.
Aalto on itse kasvissyöjä, joten kasvisreseptejä blogissa on runsaasti. Myös täytekakut ovat ominta aluetta, sillä Aalto teki kakuista opinnäytetyönsä.
- Suklaakakkuja syntyisi ulkomuistista ehkä kymmenkunta. Varsinkin eri maiden kakut kiinnostavat.
Kun kokin paperit ovat kädessä, Aalto aikoo hakea kondiittorikouluun. Tulevaisuuden haaveena olisi tehdä leipuri-kokin työtä ja työskennellä samalla kotitalousopettajana.
Kannustusta

Yhteen kirjoitukseen, postaukseen, Aalto saa keskimäärin kymmenkunta kommenttia. Blogien vuorovaikutteisuus kiehtoo.

- On kiva vaihtaa ihmisten kanssa mielipiteitä ja saada kannustavia kommentteja.
- Seuraan itse säännöllisesti monia blogeja ja käyn jättämässä puumerkkejä.
Varsinkin herkullisesti kuvitetut kakkuaiheiset blogit ovat Suomessa ilmiö. Pitkään ruokablogeja seurannut Aalto pitää nykyblogeja tasokkaina.
- Kakkublogeja pitävät varsinkin kotiäidit, heillä on niihin aikaa. Siitä en kyllä tykkää, että monissa näistä blogeista esitellään pelkkiä kuvia.
Aalto on saanut kirjoittelun myötä kaveribloggaajia. Viestit vaihtuvat tiuhaan ja ihmiset tuntuvat läheisiltä, vaikka heitä ei olisi nokakkain tavannut kertaakaan.
- Vakiokävijät kirjoittavat muistakin asioistaan. Parin ihmisen kanssa olen sopinut näkeväni tänä kesänä Helsingissä käydessäni.
Kaverit kylässä

Blogi on Aallolle muutakin kuin ruokaa, se on asenne ja elämäntapa. Itseään nainen kuvailee pinkki-mustatukkaiseksi möröksi, joka rakastaa minihameita, hauskanpitoa ja paranormaaleja asioita.

Insanity (hulluus) -nimimerkistä Aalto saa kiittää ystäviään.
- Heilun kuulemma keittiössä kuin hullu. Ruoanlaitto on rentouttavaa puuhaa, saa sotkea niin paljon kuin huvittaa.
Väliin hullu kokki vaihtuu pikkutarkaksi näpertäjäksi. Aallon intohimo on lautasannosten yksityiskohtien rakentaminen. Kuvausta varten Aalto on tehnyt valkosuklaamoussea, jonka hän on viimeistellyt kahdella kastikkeella, mansikoilla ja suklaalla koristelluilla kaurapitseillä.
Loppuun kokki yllättää. Lautaselle koottu herkku ei nyt maistu, sillä meneillään on laihdutuskuuri.
Onneksi syöjiä riittää, jottei harrastukselta tipu pohja pois.
- Poikaystävä ja mummot auttavat. Kaverit elävät aika pitkälti eineslinjoilla, mutta he tietävät, että meillä on aina ruokaa. "


~~~~~~~~~~~~~~~~

Valkosuklaamousse (Huom! Jos mousse tarjoillaan vuoistaan ilman kumoamista, voi liivatteen jättää pois)

raaka-aineet:

100g valkosuklaata
100ml kuohukermaa

150ml vispikermaa
50ml tomusokeria tomusokeria
5ml vaniljasokeria
120g smetanaa

2 liivatelehteä
20ml limemehua

Ohjeet:

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.

Kuumenna kuohukerma kiehuvaksi ja kaada se pieniksi paloiksi lohkotun suklaan päälle kulhoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja seos tasaista ja kiiltävää.
Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa 3 tuntia. Vaahdota valkosuklaa-kermaseos kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

Vatkaa vispikerma paksuksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljasokeri kerman joukkoon vatkauksen loppupuolella.
Vatkaa smetana pehmeäksi vaahdoksi erillisessä astiassa.

Kuumenna limemehu kiehuvaksi. Puristele lionneista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan mehutilkkaan.
Lisää liivateseos ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Annostele mousse pieniin annoskulhoihin ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4h, mieluiten yön yli.

Moussen kumoaminen:
Kuumenna mousseastiaa lämpimässä vedessä hetki ennen tarjoilua. Pyöräytä veitsellä astian reunojen ympäri ja kumoa mousse vuoastaan.

comments powered by Disqus