vegaaniruoka

Intialainen Dal linsseistä

Nuoruusaikojen vegaanikaudesta käteen jäi muutakin kuin kammo Tofua kohtaan ja kasa kaikenlaisia ravintoympyrään liittyviä broshyyrejä kukkurapäin. Nimittäin tämä suosikkiruokieni top kymppiin kuuluva sapuska.  Tässä kirjoituksessa asetan estradille perinteisen Intialaisen linssipadan, joka on jäänyt vegaanisafkojen osalta osaksi arkiruokieni pyörivää viikkolistaa. Tämä pöpero on verrattavissa lihapulliin ja perunamuussiin. Juuri näiden kahden ruokalajin kaltaisista ruokalajeista muodostuu sellaisia tuttavuuksia, joita tekee vain niin perkelellisesti mieli säännöllisin väliajoin. Hillittömiä mausteisen sapuskan ja kaukomaiden himotuksia ei helpottanut yhtään se, että Isoäitini vieraili Intiassa juuri pari kuukautta sitten. Kai se jäi jotenkin alitajuntaan mylläämään, että jotain eksoottisempaa arkiruokaa on saatava pöytään, kun reissusta lähetetty lomakorttikin on kummitellut ruokapöydällä kohta kuukauden päivät.

Dal on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi intialaisen kasvisruoan helmistä. Edullista ja helppotekoista vegaaniruokaa. Sopii täydellisesti Naanleivän kanssa lapioitavaksi naamariin, tai vaikkapa tavallisen pitkäjyväisen riisin kylkeen. Teen pataa yleensä ison kattilallisen kerrallaan, sillä se säilyy pakastimessa aivan erinomaisen hyvin syömäkelpoisena pieniin annosrasioihin pakattuna. Kätevää napata evääksi itsetehtyä ihanaa intialaista, sillä tämä eväs on itsessään sen verran hyvää ettei välttämättä kaipaa edes enempiä lisukkeita.

Mikäli Dal ei ole ennestään tuttu, tässäpä testattavaksi suurenmoinen huttu.



 


 

Intialainen dal - kastike linsseistä

  • 2rkl rypsiöljyä
  • 1 punasipuli
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • maun mukaan kuivattua chilirouhetta
  • 1.5 rkl garam masalaa
  • 1 rkl kurkumaa
  • 250 g punaisia linssejä
  • 400ml kookosmaitoa
  • 6dl vettä
  • 15g pala tuoretta inkivääriä
  • 2rkl soijakastiketta
  • 1rkl tummaa siirappia
  • Suolaa
  • Pinnalle silputtua korianteria tai vaikkapa persiljaa


Silppua punasipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljyä kattilassa ja kaada sekaan hienonnetut sipulit, freesaa hetki.
Lisää kaikki mausteet ja kuumenna mausteita öljyssä hetki.

Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Lisää myös kookosmaito sekä vesi.
Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi ja lisää kattilaan.
Sekoita tasaiseksi ja anna kypsyä liedellä n.20min.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.


 

comments powered by Disqus