So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Eurooppalaiset täytekakut

Itävaltalainen Sacherkakku


Perinteinen, itävaltalainen sacherkakku (sachertorte) on herkullista ja ihanan äkkimakeaa.
Kakkutaikina, täyte ja kuorrutus ovat kaikki melko tuhtia tavaraa, joten tätä kakkua ei isoa palaa pysty kerrallaan hotkaisemaan. Ehkä hyväkin niin?
Jos sacherin tekoa ei ole koskaan kotona kokeillut, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Mie en ole sacherkakkuja tehnyt tätä kakkua ennen kuin yhden kappaleen, joten ulkonäkö ei ole vielä paras mahdollinen. Toivottavasti ajan kanssa, ja useammilla kokeilukerroilla lopputulos on tasaisempi ja parempi! Kakun ohje on kopioitu suoraan Ahonlaidan Tanjan blogista, koska totesin ohjeen samaksi kuin millä opin koulussa Sacherin tekemään. :)
Perinteisimmät sacherit koristellaan suklaasta tehdyllä koristelaatalla Sacher-tekstin sijaan.
 

AnnosharjoitteluaKuorrutteen levittäminen ei ole niin hankalaa kuin miltä näyttää, vaan melko tasaisen reunuksen ja pinnan kakkuun saa kun levittää kuorrutuksen nopeasti paletin avulla.
Turhaa sutimista ja sipistelyä kannattaa levittämisessä välttää, eli kuorrutus tulee levittää yhdellä kertaa. Kuorrutus kannattaa aloittaa kaatamalla suklaa norona kakun pintaan, ja viimeisenä tasoittaa reunat. Aprikoteeraus on välttämätön suklaakuorrutuksen alla, jos tahtoo saada tasaisen ja kauniin lopputuloksen. :)


-------------------------------------------------------------------------------------------------
 Sacher
* 130g voita
* 45g sokeria
* 100g keltuaisia
* 120g sulaa tummaa suklaata
* 100g valkuaisia
* 100g sokeria
* 120g vehnäjauhoja
* 5g vaniljasokeria

Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Vaahdota voi ja sokeri (45g) kuohkeaksi vaahdoksi.

Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla vähän väliä sekoittaen, varo ettei suklaa pala, silloin se muuttuu pahanmakuiseksi ja kokkaroituu. Myöskään yhtään vettä ei saisi päästä suklaan joukkoon.

Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.

Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min. Jos teet kaksinkertaisen taikinan isompaan kakkuvuokaan, kannattaa paistoaikaa pidentää 60 minuuttiin.

Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta esim. peruskostutusvedellä johon lisätty rommia tai rommiaromia. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.

Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.

Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.

Suklaakuorrutus:

* 200g tummaa suklaata
* 1,5dl kermaa

Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kermaan. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä halutessaan nokareen voita. Suklaan ja kerman sekoittelu tulisi tehdä esim. lastalla, vispilää ei ole hyvä käyttää ettei kuorrutteeseen tule turhia ilmakuplia.

Kuuman kerman kanssa täytyy olla varovainen koska suklaa palaa helposti, jo noin 50 asteessa. Jos kerman kiehauttaminen epäröittää, voi kerman kuumentaa noin kädenlämpöiseksi ja sulattaa suklaan erikseen ja lisätä ne sitten yhteen kerman kanssa.

Suklaakuorrute kaadetaan kakun päälle ja valutetaan reunoille, levitetään parilla paletin sipauksella. Kuorrute alkaa heti jähmettyä joten levityksen tulisi tapahtua nopeasti.