tuulihatut

Joulu on, joulu on.


Noou! I've been bad. Jouluaattona sitä aina ihmettelee lahjojen määrää. Mie olen harvinaisen ei-kilttiä luonnetta, ja silti paketteja siunaantui melkoinen ryökkiö. Eipähän tuo tietenkään haittaa, parempi vaan! Keittiö-liitännäisiä tavaroita tuli tänä jouluna vain muutamia, lähinnä patakintaita ja keittiöpyyhkeitä. Yksi iso lahja on tosin vasta tuloillaan Suomeen, ja siitä sitten myöhemmin enempää. Paljastettakoon että kyseessä on keittiöhärveleistä se tärkein, ja pinkin värisenä. Ja laadukkaan merkkisenä! Ah, nam.

Joulumenun väsäämisessä miulla hyöri myös yksi apuri, paras ylitonttu- Äitini. Yhdessä on mukava kokkailla! Meillä syötiin aikalailla perinteisiä herkkuja, muutamia uutuuksiakin toki piti ympätä mukaan. Rosollia, kinkkua, juustoista salaattia, sieni & perunasalaattia, lohihyytelöä/pateeta, marinoitua valkosipulia, lanttu-, bataatti-, ja porkkanalaatikkoa, keitettyjä perunoita omenaista kinkkusoossia, burgundin pataa vegeversiona. Viiniä ruoalle ja omenamehusta keiteltyä joulujuomaa. :)


Leipäpuolella meillä tarjoiltiin ohra-, riisi- ja perunapiirakoita. Itse tehtynä, tottakai! Lisäksi jaksoin väkertää aina yhtä ihania joululimppuja.


Joululimput tein Valion ohjeella, kotikeittiöön sovellettuna. Yllättävän hyvin onnistuivat, vaikkei normaaleissa uuneissa höyrytystoimintoja olekaan samalla tavalla kuin leipomoiden uuneissa.


Joululimppu

0,5kg rasvatonta piimää
0,015kg suolaa
0,75kg siirappia
0,040kg hiivaa
0,075kg rusinoita
0,010kg fenkolia
0,025kg voita
0,100kg kaurahiutaleita
0,800kg vehnäjauhoja
siirappia voiteluun
 


Huom! Tarvitset leivän valmistukseen tarkan keittiövaa'an. Valmista taikina. Mittaa kaikki ainekset yleiskoneeseen, ja anna ainesten sekoittua 1/ 2 asennolla 2 minuuttia. Käännä kone 3/4 asentoon ja vaivaa taikinaa 10min. Siirrä taikina koneesta leivinpöydälle ja anna taikinan levätä 20min. Leivo taikinasta pyöreitä joululimppuja 3 kpl. Nostata limppuja lämpimässä paikassa noin 1h ja paista 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Voitele limput paiston jälkeen siirappi-vesiseoksella.
 

Jos jotain ossaan tehä perkele, niin piirakoita! Oon melekonen martta, oikeasti :D


Voi voi.. sitä pystyy tarjoilemaan monella eri tavalla. Pariisinperunaraudalla saa tehtyä tälläsiä lumilyhdyn tyyppisiä viritelmiä. Niinsanottu gourmet suola toimii mainiosti lumen kaltaisena höysteenä.

Ottaako sina valkosibula? Ei ollaa valkosibula!
Pakko on kyllä myöntää, että tälläset 'ei löydy mieluisaa ohjetta- tehdään uusi!" - tyyliset herkut onnistuvat yleensä parhaiten. Näiden haisukaisten sekaan tein normaalin etikkaliemen, johon tyrkkäsin mausteeksi chiliä ja rosepippuria, lisänä oliiviöljyä ja iso tukko persiljaa. Hyvää!


Koska mie en jaksa tarjota kaikkea perinteisimmässä muodossa, en myöskään perinteisiä - tylsiä- graavattuja lohisiivuja pöytään pistänyt. Meillä lohi tarjottiin moussen/pateen/ call it whatever- muodossa. Tarkkaa ohjetta ei ole, koska mie en tälläisiin niitä yleensä etsi. Lohihyytelö on koottu kolmion muotoiseen kelmuttuun vuokaan, ensin tyrkkäsin pohjalle mädit ja päälle valmiin moussen.

Tällä rungolla kuitenkin tehty, liivatteen määrä oli juuri passeli.

LOHIPATEE

300g (2prk) smetanaa
150g kermaviiliä
noin 1,5dl vatkattua kermaa
150g kylmäsavustettua lohta
puntti tilliä
~0,5-1tl dijon sinappia
6kpl liivatetta, vedessä lillutettuna ja liotettuna puolikkaan limen mehuun
suolaa, pippuria, jne.

Kasvissyöjän mielipide on hyvin vahvasti se, että erilaiset salaatit ovat herkullisia. Perunsalaatti kuuluu meillä sekä juhannukseen, vappuun, että jouluun. Lisäksi väsäsin vihersalaattia kurkkusydämillä, paahdetuilla cashew-pähkinöillä, luumulla ja voimakkaalla juustolla ryyditettynä. Harvoin tulee juhlapäivinä enää normaalia kerä/jäävuorisalaattia käytettyä vihersalaateissa, tuo kauppojen salaattisekoitus on hurmannut jo monet täysin. Rucolaa.. ah.

Minähän en mitään rehuja syö, hyi!

Mietin tässä muutama päivä sitten sitä ruokaa, joka kuuluisi miun bravuureihin. Nyt olen vihdoin keksinyt jonkinmoisen ratkaisun. Osaan tehdä takuuvarmasti parasta perunasalaattia! :D Kuulostaa vaatimattomalta, mutta Insanityn tekemä perunasalaatti varastaa aina vierailijoiden sydämet. Teen salaattini aina tähän tapaan:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/141102/Perunasalaatti


Kinkkujen, laatikoiden ja muiden jouluherkkujen jälkeen olo lähentelee usein syöttöporsasta. Varsinkin meillä gooteilla se on ihan konkreettista, kun verkkopaita painaa vatsaan joulukinkkumaiset erittäin eroottiset kuvioinnit. Ei siitä sitten sen enempää, asiaan... Glögin kanssa tarjottavat ainaiset joulutortut ja piparit kyllästyttävät. Tortut ovat niin tuhteja, että jo yhdellä suupalalla saa itselleen tukevan ähkyn. Voitaikina, kevyttä ja terveellistä. Mietiskelin tarjottavia glögille pidemmän aikaa, ja päädyin sitten kuitenkin tekemään näitä kivoja suolapaloja. Kyseessä on ranskalainen herkku, tuulihatun kaltainen naposteltava.

Gougère
1¼ dl vettä
40 g voita
¼ tl suolaa
1¼ dl vehnäjauhoa
2 munaa
15 ruohosipulin vartta
90 g juustoraastetta (esim. voimakas emmental, gouda, parmesaani.)
rouhittua mustapippuria


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Silppua ruohosipuli hienoksi silpuksi ja raasta juusto raastimen pienimmillä rei'illä
Laita kattilaan vesi, voi, mustapippuri ja suola. Kuumenna seos höyryäväksi, ja anna kiehahtaa. Lisää jauhot kattilaan yhdellä kerralla, ja sekoita voimakkaasti esimerkiksi puuhaarukalla. Pienennä kattilan lämpö heti miedolle, ja jatka hämmentämistä kunnes taikina irtoaa selkeästi kattilan reunoista.

Kaada kattila muoviseen kulhoon ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi.
Kaiva sähkövatkain esille seuraavaa vaihetta varten. Lisää munat taikinaan yksitellen, ja vatkaa voimakkaasti. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella jokaisen lisäyksen jälkeen niin reilusti, että kananmuna on selkeästi sekoittunut taikinaan. Lisää lopuksi ruohosipulisilppu ja 4/5 juustosta.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se pursotuspussiin.
Pursota taikinasta halk. 2,5cm kokoisia palleroita. Älä pursota palloja liian lähelle toisiaan, sillä taikina leviää jonkin verran. Tästä ohjeesta tulee noin 2 pellillistä.
Ripottele pursotettujen taikinakökköjen päälle juustoraaste, ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Älä avaa uunia liian aikaisin! Näistä juustopalleroista tuleekin tulla selkeästi kullanruskeita, ei vaaleita.

Täyte:
300g yrttituorejuustoa
2dl vatkattua kermaa
1 silputtu sipuli
2 kynttä valkosipulia silppuna
puoli punttia basilikaa silppuna
suolaa, pippuria

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon tuorejuusto, sipulisilppu, valkosipulisilppu, basilika, suolaa ja pippuria. Anna täytteen maustua noin 2h ennen tarjoilua, ja pursota täyte halkaistujen Gougérejen sisälle.
 

Täältä tulee lentokone!


Toisena herkkuna glögin kanssa tarjottiin pipareita juustojen kanssa. Toisissa versioissa sinihomejuustoa + boysenmarjahilloa, toisissa kovaa täysirasvaista juustoa boysenmarjahillon kanssa.

Valmistin lahjaksi muutamille henkilöillä kääretorttuja. Kääris on aivan tavallisesta kääretorttupohjasta tehtyä, täytteenä boysenmarjahilloa ja kanelikermaa. (kuohukerma + kaneli + mascarponejuusto + sokeria tottakai).. Palautteena kuulin, että tortut olivat maistuneet. Päälle sipaisin ohuen kerroksen sokerikreemiä, ja sen päälle sitten kaulittua sokerimassaa. Joulukukkaa matkivat koristukset on tehty samoiten sokerimassasta.
 


Porsaita äidin
.. jne. Tästä possutorttusesta tuli kieltämättä aikalailla söpö. :D


Huh huh mikä urakka! Vaikka apureita olikin, niin oli noissa sapuskoissa melkoisesti tekemistä. Joulu meni todella rattoisasti hyvässä seurassa. :)

comments powered by Disqus