vegaaniruoka

Joulun herkut vegaanille ja "lihansyöjälle" ;)

Niin jotta minkäslaista joulua teillä?
Täälläpäin osittain perinteistä, osittain uutta.
Vegaaneille ja verenhimoisille lihansyöjille, molemmille löytyy naminami-herkkuja.
Kyllähän nuo vähän naureskelivat, kun suvun nuorimmainen tyttö laittaa koko suvulle lähestulkoon kaikki jouluruoat itekseen.
Äiti toki auttoi vähän hienontamaan sipuleita sun muita, ja kyllähän se apuna tiskasikin. ;)
Kinkku onnistui yllättävän hyvin ensikertalaisen kinkuksi.
Kaikki kasvispuolen ruoat eivät ole vegaanisiksi tehtyjä, kun mie kuitenkin se perheen kasvissyöjä olen ite.
Eikä kukaan muu niitä vegaaniruokia edes uskaltaudu maistelemaan. ;(
Näiden kylmien ja lämpimien pöpperöiden lisäksi tarjottiin vielä leipomolla ainakin osittain ite tehtyjä piirakoita, sit väsäsin joululimppua ja alkosta haettiin valko-ja punaviinit.
Ja toki "perinnekaljaa" , josta en kyllä ite hirveemmin välitä.
 

Pöpperöt menivät hyvin kaupaksi, paitsi kolmen kilon kinkusta jäi melkein puolet jäljelle. (kuusi naamaa syömässä, yksi kasvis)
Savulohineliöt tein valmiilla ruistaikinalla, täytteenä smetanainen savulohi-purjotäyte.

Patee onnistui yllättävänkin hyvin siihen nähden, että normaalin pateen teko perustuu oikeastaan kananmunaan. Tein pateen täysin vegaanisena, eli aivan MUNATTA.
Vegaanisen sienisalaatin pyöräytin puoliksi ite (säilykemushroomista) ja perunasalaatti on valmista Atriaa. Vegaanista sekin.
Hernemuhennos niinikään soijakermapohjaista, vegaanista.
Bataattimuhennos, marinoidut red onionit sun muut on ihan perus ohjeita, tosin joulusemmin maustettuna.. Ja punasipulikastike, tämä on yksi niistä ruoista joita suosittelen kaikille itseään arvostaville vegaaneille tai kasvissyöjille! Oikeasti, ehkä yksi parhaista vegesoosseista. Nam.
Vegaanin jouluun on yllättävän vähän tarjolla eineksiä nykyään, mutta ite tekemällä ja soveltamalla saa nopeasti hyvää. Lakto-ovo vegetaristilla on helpompaa, kun kaupasta löytyy melkein kaikki joulun elintarvikkeet valmiina.
Eläinystävällisten tuotteiden / Vegaanisten tuotteiden listalta (vegaani.antisankari.net) löytyy vegaaniseen jouluun soveltuvia tuotteita listattuna, ja muitakin vegeruokavalion eineksiä/ aineksia!

 



Kylmiin pöpperöihin kuului:
" Tapetulta puolelta: "
*Konjakkigraavattuja lohirullia
*Sinappisilliä
*Kirjolohen mätiä, (smetanaa, punasipulia)
*The Joulukinkku viipaloituna

 

Paahdettuja kasviksia, seitania..


 


Porkkananpurijan puolelta (Kasvispuolelta):
*Jouluisesti marinoitua punasipulia
*Makeaa bataattimuhennosta
*Vegaani porkkana-punajuuripatee (munaton,maidoton)
*Rosolli perinteisesti
*Rosollikastike
*Metsäsienisalaattia
*Perunasalaattia
*Paahdettuja kasviksia välimerelliseen tapaan
*Paahdettua mustaleimaa
* The Seitan Kinkku

Kinkku
Savulohineliö ja perunaröstirullat
Laatikoita mummon tapaan
Punaviini-glögikastike
Lohirullia
Marinoitu punasipuli timjamilla ja kapriksilla
Mätiä ja tykötarpeita
Rosolli



 

Ja sen kastike
Salaatteja
Vegaaninen kasvispatee
Bataattimuhennos




Ja Lämpöiset pöpperöt sisälsivät:
*Lanttulaatikkoa
*Porkkanalaatikkoa
*Imellettyä perunalaatikkoa
*Bataattilaatikkoa
*Keitetyt perunat
*Kinkulle Glögi-punaviinikastike
*Vegaani punasipulikastike, OHJE OHESSA
*Hernemuhennosta
*Savulohi-ruisneliöt
*Röstirullat tuorejuustotäytteellä


 

Suskin punasipulikastike



Punasipulikastike parhaiten:

2 kpl punasipulia
1 tlk soijakermaa
1 tl siirappia
2 tl sinappia
1 tl tomaattipyrettä
0,5-1tl paprikajauhetta
reilusti mustapippuria rouhittuna
2 tl soijakastiketta
reippahasti tuoretta persiljaa

Hienonna sipuli.. Kuullota sipulit öljyssä, lisää soijakerma, tomaattipyree siirappi, soijakastike, paprikajauhe rouhi mustapippuria sekaan. Lisää sinappi. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Jos kastike sakenee liikaa, voi lisätä vettä. Ripottele lopuksi kastikkeen pinnalle hienonnettu tuore persilja. Hämmennä ja hauduta n.5min miedolla lämmöllä.

Hernemuhennos

..Ja hernemuhennosta. Jouluinen hernemuhennos

500 g kuivattuja herneitä
1 1/2 l vettä
3 rkl voita
3 rkl tummaa siirappia
2 rkl suolaa
ripaus kanelia mausteeksi

Huuhtele herneet ja liota vedessä yön yli. Vaihda vesi ja keitä herneet pehmeiksi. Käänte sekaan rasva, ja mausta muhennos siirapilla ja suolalla sekä hyppysellisellä kanelia.


 

comments powered by Disqus