vegaaniruoka

KEBAB must do - lihakebab ja vegaaninen kebab

Tämä on kannanotto kotikebabin puolesta!
Ihannoitko tuota tynnyrin kokoista lihapalaa joka pyörii vartaassa hikisessä köökissä?
Pidätkö siitä tunteesta, kun lieskat vyöryvät pitkin kurkkua ja vedet vuotavat silmistä tulisen kastikkeen kirvoitellessa huulia? Kaipaat siis helpotusta himokkaissa ja rasvaisissa kebab-kinkereissä.


 

Kebab riisillä ( sis. lihaa)
Kebab riisillä (ilman lihaa!)
Liha-rullakebab
Kasvisrullakebab (puolikas)

Testasimme riisikebabin ja rullakebabin molempia versioina. Vegaani + lihaton, kumpi vie voiton?

Kastike on hyvää kun sen tekee koko sydämellään. Jätä korv göranin kebabsoossit kauppaan ja heittäydy riettaiden kastikkeiden maailmaan!

Kastikkeen valmistamiseen kuluu aikaa noin 20 minuuttia ja jäähtymiseen noin 10 minuuttia.

Suupielistä valuu kuola ja karvaiset kädet syyhyävät kastikekulhon reunoilla kevyesti sivellen ja tuoksutellen.

Tyydytys, jonka hyvin valmistettu kastike tuo kertoo seitsämännestä taivaasta. Taivaasta jossa liha kietoutuu kielen ympärille ja kastike solisee virtana kohti nautinnon kitaa.

Pepperonin määrällä saa vaihdeltua tulisuusastetta kätevästi. Seitsemällä pepperonilla tavara on helvetillisen tulista, kolmella pepperonilla miedompaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kastike vie kielen mennessään


Kebabkastike

Raaka-aineet

500 g paseerattua tomaattia

2 solovalkosipulia (yksikyntinen valkosipuli)

1 sipuli

3-8 kpl vahvoja pepperoneja

3 rkl oliiviöljyä

1-2 tl mustapippuria

1,5 tl paprikajauhetta

0,5tl chilijauhetta

1rkl tomaattipyrettä

n. 1,5 rkl balsamiviinietikkaa

cocacolaa n.1-2rkl

sokeria, suolaa

Ohjeet

Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa hetken aikaa hienoksi silputut sipulit.

Halkaise pepperonit ja poista siemenet. Freesaa yhdessä sipuleiden kanssa.

Kaada paseerattu tomaatti joukkoon ja kiehauta.

Lisää mausteet, etikka ja cocacola ja anna kastikkeen porista n.15min miedolla lämmöllä. Sekoittele jälleen.

Soseuta kastike ja siivilöi jos haluat.

Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa + sokeria.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Valmistimme rullakebabiin pohjat vanhalla ja hyvällä pizzapohjaohjeella. Miksikö? Koska halusimme po hjan joka ei hajoa nostettaessa. Kaulitsemiseen reilusti jauhoja ja paistaessa vahditaan silmä tarkkana uunin edessä.

Pohjaa paistetaan vain PARI MINUUTTIA, 300c uunissa. Paiston loppuvaiheella sekunnit ovat herkässä ja paistajan silmä kovana. Polvet kevyesti koukussa ja työasento tukeva. Yksi- Kaksi- Kolme! Patalaput kourassa syöksytään uunille ja nostetaan ihanalta tuoksuva, kevyesti läikikäs pohja jäähtymään. Älä siis taputtele rullakebabisi pohjaa suoraan pellille kotipizzamaisesti vaan kaulitse se ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Kulta lepää kauniisti jäähtymässä ja rullautuu kuin unelma. Hymyssäsuin täytteet niskaan ja koko komeus rullalle.

Vegaaninen rullakebab
Rullakebu lihalla

Rullakebabin pohja

Raaka-aineet

3,5dl vettä

0,5 tl sokeria

~1,5 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

0,5 dl öljyä

sopivasti vehnäjauhoja

Ohjeet

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi mikrossa tai liedellä kattilassa.

Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri ja alusta jauhoja sen verran, että taikina on napakka muttei kova.

Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja käytä pizzapohjana.

Paistetaan 300c uunissa 2-3 minuuttia.
 

Rullakebabin täytteet:

Kebabliha

kebabkastike

salaatti

kiinankaali suikaleina

punasipuli silppuna

kurkku suikaleina

Normaalin kebablihan valmistus on helpompaa kuin kuvitteleekaan. Ainekset muussataan todella möhjöksi yleiskoneessa tai nyrkkivoimilla. Massaa survotaan niin kuin mies lihaa kourii.

Aivomassan näköinen pötkylä muotoillaan tangoksi folion päälle ja pyöritellään tiukaksi karkkipötköksi. Reiden paksuinen vonkale vetää isonkin mafiapomon hiljaiseksi.

Lihan kypsymistä odotellessa on hyvä vaikkapa siemailla hieman olutta tai näppäillä tietokonetta. On ihan turha napottaa suoraan uunin luukun edessä neljää tuntia ja aukoa jatkuvasti kamiinaa. Antaa kebab-mussukan kypsyä rauhassa. Ei se pala sadassa asteessa.

Kebabin on myöskin hyvä antaa jäähtyä täysin viileäksi (n.1h ajan) ennen sen teurastamista.

Potilas jäähtyy parhaiten jääkaapissa tai pakastimessa, kunhan sitä malttaa ensin jäähdyttää tovin huoneenlämmössä. Pakettia on turha aukoa jos liha on kuumaa. Ei vaikka kuinka tekisi mieli.

Sika-nauta jauhelihalla tehty kebab on hyvää. Niin myös karitsakebabbi. Karitsan jauhelihalla tehty kebab on maultaan ja koostumukseltaan koemaistajien mielestä lähempänä ”oikeaa” karvakäsien kebabbia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kebabliha versio 1

• 2 kg sika-nauta jauhelihaa

• 75 g aromisuolaa

• ½ dl mustapippuria

• chiliä, paprikajauhetta

• foliota

Ainekset sekoitetaan keskenään ja muussataan yleiskoneella n.10minuuttia. älä tingi tässä sekoitusajassa, tai lopputulos muistuttaa mureketta. 

Muussaamisen jälkeen painele massasta KUNNOLLA ilmat pois!

Muotoillaan käsivarren pituiseksi pötköksi ja siirretään folion päälle.

voi jumalauta, mikä mötkö! kepappihan se sieltä tuli

Foliolla tasoitellaan liha päistä tasaiseksi ja vuorataan koko paketti uudestaan folioon.

Päät nipistetään kiinni, paistetaan 100 asteessa n.4h

Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin viileäksi jääkaapissa. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna liha 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.

Kebabliha versio 2

• 1,5kg sika-nauta jauhelihaa

• 0,5kg karitsan jauhelihaa

• 75 g aromisuolaa

• ½ dl mustapippuria

• chiliä, paprikajauhetta reilusti

• foliota

Ainekset sekoitetaan keskenään ja muussataan yleiskoneella n.10minuuttia.

Muussaamisen jälkeen painele massasta KUNNOLLA ilmat pois!

Muotoillaan käsivarren pituiseksi pötköksi ja siirretään folion päälle.

Foliolla tasoitellaan liha päistä tasaiseksi ja vuorataan koko paketti uudestaan folioon.

Päät nipistetään kiinni, paistetaan 100 asteessa n.4h

Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin viileäksi jääkaapissa. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna liha 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.

 


 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potilas vegaani valmistetaan naudanlihasta poiketen nopeammalla tapaa.

Aineet sekoitetaan nyrkkikyllikillä sekaisin ja fistauksen jälkeen tumpataan folioon.

Uuni porisemaan 175 asteeseen ja pötkylä sisään. Kypsytys 30min ja kurkista paketin sisään salamyhkäisesti. Uuni 200 asteeseen.

Kypsytys 15 minuuttia ja jääkaappiin jäähtymään. Valmista marinadi ja siivuta suoraan soossiin lillumaan. Marinoi ja kärvennä uunissa ennen nauttimista. Voila!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

lihaton kebab


Vegaaninen Kebab
 

Raaka-aineet:

3 dl gluteenijauhoja

1 dl kikhernejauhoja

0,5dl soijajauhoja

1 rkl aromisuolaa

1,5 rkl mustapippurijauhetta

3 rkl chiliketsuppia

1,5 dl vettä

0,5rkl öljyä

soijakastiketta + vettä

marinadi:

0,5dl soijakastiketta

0,25dl tummaa balsamicoa

1,5dl vettä

1 rkl mustapippuria

0,5 rkl paprikajauhetta

0,5rkl chilijauhetta

1 rkl tomaattipyrettä

1tl basilikaa

1 kynsi valkosipulia

 

Ohjeet:

Sekoita gluteenijauho, kikhernejauho, soijajauho, aromisuola ja mustapippurijauhe keskenään.

Sekoita keskenään chiliketsuppi, vesi ja öljy.

Kaada nestettä jauhojen joukkoon vähitellen kokoajan hyvin alustaen massaa.

Vaivaa seitania 5 min. Veden määrä on arvio, joten sitä voi mennä joko yli tai alle 1,5dl.

Muotoile seitanista tanko.

Kiehauta vesi-soijakastikeseosta kattilassa ja keitä seitania liemessä 15 min.

Kääri seitan kaksinkertaiseen folioon ja kypsennä uunissa 175 asteessa n.30 minuuttia.

Nosta uunin lämpö kypsennyksen loppuvaiheessa 200 asteeseen ja kypsennä vielä 5min.

Anna seitanin vetäytyä ja tee sillä aikaa marinadi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään.

Suikaloi jäähtyneestä seitanpötköstä terävällä veitsellä pitkiä siivuja.

Baby kebab

Nosta siivut marinadiin ja anna marinoitua vähintään 20min.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ravistele ylimääräistä marinadia pois seitanista ja kuumenna suikaleet uunissa n. 4min ajan.


 

VEGAANI
vegaani tämäkin, ei lihaa

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarjoa kebabisi kanssa rehuja. Salaatti ja kiinankaali silputaan hakkaavin liikkein muhjuksi ja hämmennetään keskenään. Tomaatti viipaleiksi, kurkku viipaleiksi, sipuli viipaleiksi , sormet viipaleiksi.

Rullakebabin sisään sipulit silpuksi.

Kebabhifistit valmistavat myös salaattikastikkeensa itse.

rapulasuolakurkkuviuhka

Riisikebab- annoksen kanssa tarjotaan kunnon Türkish partajooseppi – jogurttiin tehtyä valkosipulikastiketta. Tuttavallisimmin Turkin jogurttia au naturel. Kun etsit kaupasta valkoista sankoa partanaaman kuvalla olet löytänyt Jogurtin luo.

Riisi valmistetaan pitkäjyväisestä riisistä hauduttamalla ja maustetaan reilulla lörpsäyksellä voita.

Vegaaninen rullakebab ja riisikebab poikkeavat normaaleista karvakäsikebabeista vain lihasisällöllään ja anti butter– pitoisuudellaan . Pizzapohja on luonnostaan maidoton, salaattikastike on maidoton/ munaton , kebabkastike on maidoton/ munaton . Edes riisissä ei ole munaa. Voi korvataan sinisellä keijulla ja tavara on samaa. Ja ekohipin sydän kiittää.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jogurttikastike

2-3 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia

3 valkosipulinkynttä puristettuna

Kourallinen silputtua persiljaa

1tl aromisuolaa

0,5-1tl pippurisekoitusta

Sekoita valkosipuli ja mausteet jogurtin joukkoon. Anna maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä oiva ohje salaattikastikkeelle:

• 1 paprika

• 1 sipuli

• 3 valkosipulin kynttä

• 2-3 rkl sokeria

• 2 rkl sinappia (Dijon)

• 1/2 dl omenaviinietikkaa

• 1rkl tomaattipyrettä

• 2 dl öljyä

• suolaa

• pippuria

• basilikaa

• paprikajauhetta

Ohjeet:

Poista paprikasta siemenet ja hienonna sipulit.

Kuutioi paprika ja freesaa se sipuleiden kanssa kypsäksi.

Sitten vaan tehosekoittimella kaikki aineet tasaiseksi.

Sur rur!
 

Peten näkemys kasviskebabista.... :DD
comments powered by Disqus