jälkiruoka

Kolmen laskiaispullan TRIO (ja vegaanisia herkkuja : ))


Laskiaispullat kuuluvat olennaisena osana Suomalaisten laskiaisen viettoon.
Kermaa ja hilloa hirveästi ja ääntä kohti! Tai vaihtoehtoisesti mantelimassaa..
Jos käytät mantelimassaa, suosittelen ihan ehottomsti kokeilemaan tuota ite tehtyä versiota! Huomattavasti parempi kuin kaupan e-koodeilla kyllästetty versio joka maistuu pelkältä manteliaromilta.

Pullan kaverinahan tarjotaan useimmiten jotain lämmittävää pulkkamäen jälkeen.
Meillä tässä tapauksessa oikea mättökaakao, herkkukaakao, täyteläinen suklaakaakao.
Kaakaoiden kaakao.
Varsinainen kaakao on tehty fazerin sinisellä ja maidolla, päällä aetoo kermaa ja mariannerouhetta.
En tietenkään halunnut pullapuolellakaan tyytyä vain ja ainoastaan yhteen laskiaispullaversioon vaan kokeilin kolmea erilaista. .
No joo, kyl mie pikkusen ehkä innostuin..

 


Ensimmäisen divisioonan pulla oli aivan tavallinen laskiaispulla.
Täytteenä joko vadelma, mansikka tai kuningatarhilloa ja reippahasti kermaa.
Toiseen vaihtoehtoiseen peruspullan täytteeseen on lisätty mantelimassa ja kerma.


Number kakkosen pulla olikin sitten vegaaninen.
Senhän huomaa heti ulkonäöstäkin?
Täytteenä kuningatarhilloa ja vegaanista soijakermaa.


Number treen laskiaisbunssit sisälsivät kahta erilaista täytettä.
Mantelimassalla tai hillolla täytetty, ja lisäksi puoleen pullaan mokkakermaa ja puoleen pullaan mansikkakermaa. OH SWEET COMBINATION! Tämä on juurikin nimenomaan se: Kaksi yhden hinnalla – tarjous. Miksi tyytyä tavalliseen?


Annokseen saa kivaa näköä kun tekee sulatetun suklaan avulla kuvioita ja täyttää ne erivärisin koristelugeelein.
Geeleillä ja suklaalla on helppo tehdä esim. kukkia, perhosia, abstrakteja kuvioita.
Kuviot voi valmistaa esimerkiksi niin, että pursottaa ensin suklaata ohuella (1-2mm:n) tyllalla lautselle suunniteltuun muotoon, ja jähmettää viileässä.
Kukkien terälehdet kannattaa pursottaa suklaalla yksitellen ja pisteet tms. tehdä viimeisenä.
Sitten täyttää kuviot koristelugeeleillä vähitellen pursottaen tai tekee esimerkiksi "liukuvärjättyjä" kuvioita.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Kotitekoinen mantelimassa (Vegaaninen, pullan sisään)

Raaka-aineet

150 g manteleita
150 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Ohje

Jauha mantelit hienoksi muruksi yleiskoneessa tai vastaavassa.
Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri, vaivaa taikinaa ensin yleiskoneella muutama minuutti ja sen jälkeen tomusokeroiduin käsin parista minuutista viiteen minuuttiin kunnes massa on sitkeää ja yhtenäistä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vasemmalla vegaanipullaa, oikealla tavallista


Paras vegaaninen pullataikina

Raaka-aineet

0,5 l soijamaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
150 g sinistä keijua pehmeänä
vajaa 1 kg vehnäjauhoja

125 g sokeria
1 dl vettä

Ohjeet

Kuumenna soijamaito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, vaniljasokeri, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää sininen keiju pehmeänä kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.

Leivo taikinaa jauhotetulla pöydällä 3 minuuttia kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa.
Leivo tangoksi ja jaa taikina n.8-10 palaan.
Leivo jokainen pala pyöreäksi pullaksi ja kohota pellillä kaksinkertaiseksi.

Paista pullat 200 asteessa kunnes saavat reilusti väriä pintaan, n.15 minuuttia. Älä kuitenkaan polta pullia.

Valmista paistumisen aikana paksu sokeriliemi:

Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes se alkaa ottamaan ihan pikkuruisen kellertävää väriä. Älä päästä sokeria karamellin väriseksi, mutten se tarttuu kattilaan ennenkuin olet voidellut pullat!

Voitele juuri uunista tulleet pullat tekemälläsi sokerivesikuorrutuksella.
Tällä ohjeella tehtyjä pullia on hyvin vaikea erottaa normaaleista pullista!
Ainut eroavaisuus on se, että pinta on tavallista pullaa makeampi ja tahmeampi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Tavallinen, pehmeä pullataikina

Raaka-aineet

0,5 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 kpl kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
150 g pehmeää margariinia tai voita
vajaa 1kg vehnäjauhoja

perinteinen kanelikorvapuusti:

50 g pehmeää voita
50 g sokeria
2 tl kanelia

suolapähkinäiset korvapuustit:

50 g pehmeää voita
50 g sokeria
1 tl vaniljasokeria tai
vaniljakreemijauhetta
150 g suolapähkinöitä

voiteluun kananmunia

Ohjeet

Taikina:
Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää voi kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.

Valmista joko suolapähkinätäytteiset puustit tai normaalit korvapuustit tai pikkupullia.

Perinteiset korvapuustit:
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Kauli taikina ohueksi (n.3mm) suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levyn pinta pehmeällä voilla tai margariinilla.
Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja ripottele päälle.
Kääri levy rullalle ja leikkaa vinoittain palasiksi.
Paina peukalolla palasten kapea kärki alas.
Nostata korvapuustit pellillä kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskiosassa 225 asteessa n.10 minuuttia.

Suolapähkinä-korvapuustit:
Valmista puustit muuten normaalien korvapuustien tapaan, mutta sekoita sokerin joukkoon kanelin sijasta vaniljasokeria.
Rouhi suolapähkinät hienoksi muruksi ja ripota ne margariinilla voidellun, sokeri-vaniljaseoksella ripotellun taikinan päälle ja rullaa pulliksi.

Pikkupullat:
Pyöritä pullista n.50g painoisia pullia, kohota lämpimässä pellillä kaksinkertaisiksi ja voitele ennen uuniin menoa kananmunalla.
Ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa n.10 minuuttia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Lusikan muotoiset vaaleat keksit (tai kukkakeksit, VEGAANI)

Raaka-aineet

100 g sinistä keijua
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

pieniä lusikoita tai ruokalusikoita

Ohjeet

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, lisää ne vaahdon joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaulitse vaalea taikina ohueksi levyksi. (Varo kuitenkin tekemästä levystä liian ohuita, koska tällöin keksejä on vaikea saada pysymään muodossaan, kun ne irrottaa leivonta-alustasta)

Aseta lusikka kärki alaspäin taikinalevylle ja leikkaa terävällä veitsellä lusikan muotojen mukaisia keksejä.
Nosta lastalla pellille ja paista 175 asteessa n-5-8 minuuttia.
Voit koettaa painaa uunista ottamisen jälkeen välittömästi painaa lusikan "kuppiosaa" vähän kuperaksi".
Jäähdytä hyvin!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Kaksi pullaa yhden hinnalla" - Mokka-mansikka
 

Raaka-aineet

1 annos pullataikinaa
2 dl kuningatar hilloa /mansikkahilloa tai vadelmahilloa

1 prk valion mansikkakermaa
1 prk valion mokkakermaa

tomusokeria koristeluun
(mantelilastuja pullan
päälle)

Ohjeet

Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota lämpimässä.
Leivo pullat isokokoisiksi, n. 80g painoisiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripota päälle halutessasi mantelilastuja.
Paista 225 asteessa n.14 minuuttia ja jäähdytä pullat.
Leikkaa pullat keskikohtaa hieman alemmalta halki.

Pullien täyttäminen:
Vatkaa molemmat kermat erillisissä astioissa vaahdoksi.

Levitä pullien alapinnalle kunnon kerros haluamaasi hilloa. Pursota tähtityllalla varustetulla pursotuspussilla puoleen pullaan mansikkakermaa ja toiseen puoleen mokkakermaa. Laita kannet päälle ja viimeistele pullat ripottelemalla päälle tomusokeria..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vegaaniset laskiaispullat

Raaka-aineet

1 annos vegaanista pullataikinaa
(linkitettynä ohje)
1 prk vegaanista vispikermaa (go
green)
1 dl tomusokeria
2 dl haluamaasi hilloa : kuningatarhillo/ vadelmahillo /mansikkahillo

ja/tai

1 annos kotitekoista mantelimassaa
(ohje linkitettynä)

Ohjeet

Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota lämpimässä.
Leivo pullat isokokoisiksi, n. 80g painoisiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaisiksi.
Paista 225 asteessa n.14 minuuttia ja jäähdytä pullat hyvin.
Leikkaa pullat keskikohtaa hieman alemmalta halki.

Pullien täyttäminen:

Vatkaa soijakerma normaalin kuohukerman tapaan täydellä teholla n. 5 minuuttia, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa.
Lisää vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljasokeri.
Anna kerman seistä jääkaapissa astiassa n.1h ennen pursottamista (ei pakollista)

Levitä pullien alapinnalle kunnon kerros haluamaasi hilloa tai koverra osa sisusta pois ja sekoita sisus mantelimassan joukkoon + paina lopuksi mantelimassa tekemääsi koloon.
Pursota tähtityllalla varustetulla pursotuspussilla kermaa hillon tai mantelimassan päälle reilu kerros.
Laita kannet päälle ja viimeistele pullat ripottelemalla päälle tomusokeria..


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Tavalliset, muhkeat laskiaispullat
Raaka-aineet

1 annos pullataikinaa (ohje ohessa)

2 dl haluamaasi hilloa: kuningatarhillo, mansikkahillo, vadelmahillo

tai hillon sijasta 1 annos kotitekoista mantelimassaa

4 dl kuohukermaa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

tomusokeria koristeluun
(mantelilastuja pullan
päälle)

Ohjeet

Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota lämpimässä.
Leivo pullat isokokoisiksi, n. 80g painoisiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaisiksi. Voitele normaalin pullan tapaan ja ripottele päälle halutessasi mantelilastuja.
Paista 225 asteessa n.14 minuuttia ja jäähdytä pullat.
Leikkaa pullat keskikohtaa hieman alemmalta halki.

Pullien täyttäminen:
Vatkaa kuohukerma kovaksi vaahdoksi, n.5min täysteholla.
Lisää vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljasokeri.

Levitä pullien alapinnalle kunnon kerros haluamaasi hilloa tai vaihtoehtoisesti koverra sisus pois ja sekoita kotitekoisen mantelimassan joukkoon. Paina mantelimassaa pala koverrettuun koloon. Pursota kerma tähtityllalla varustetulla pursotuspussilla renkaan muotoon. Laita kannet päälle ja viimeistele pullat ripottelemalla päälle tomusokeria..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Lumihuippuinen unelmakaakao

Raaka-aineet (2 lasillista)

5 dl maitoa
3-4 riviä fazerin sinistä
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
5 kpl mariannekarkkeja tai
mariannemurskaa

Ohjeet

Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa.
Lisää suklaapalat yksitellen ja sulata suklaat maitoon.
Sekoita tasaiseksi ja mausta vaniljasokeri.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Kaada kaakao lasiin ja maidon päälle iso annos kermaa. Ripota päälle reilusti mariannemurskaa tai murskaa tehosekoittimessa n.3 karkkia per lasi.

comments powered by Disqus