pullat ja munkit

Kuusi erilaista Arnolds donitsia ( munkkia) kotitekoisena

ARNOLDS.
Donitsit kuorrutteella. Tosi makeaa, tosi hyvää.
Mie lusmusin ja tein ”Arnolds donitsit” munkkeina.
Ei ihan sama, mutta lähes! Kiitos nam!
Elkää vetäkö hernettä nenään (;

Vapun perinteisin ja paras jälkiruoka on hirmuisen makea ja pehmeä munkki.
Munkkeja kakun päällä, munkkeja paljaaltaan.
Munkkipallona luokses pompin.

Tein kuusi versiota munkeista harjoituksen vuoksi.
Arnoldsin koristeluita mukaillen! :

1) Pomadalla kuorrutetut munkit (Berliininmunkit)
-Koristelu arnoldsin donitseiden tyylisesti

-Ihanan makea kuorrutus
-Helposti hyvä lopputulos

2)Maitosuklaalla kuorrutetut suklaamunkit

-Sweet temptation :)

-vrt. arnoldsien suklaadonitsit (ulkonäöltä)

3) Mansikkatomusokerikuorrutuksella tehdyt munkit
-Kivaa vaihtelua

4)Kinuskimunkit kinuskikastikkeella kuorrutettuna

- Makeaa ja täydellistä

- omenahillotäytteisissä vaikuttajina arnoldsin Jammyt

5) Sokerilla kuorrutetut perusmunkit, possumunkit ( munkkipossut ) , sydämen muotoiset munkit...

- hillolla täyttäminen onnistuu ilman ns. munkkityllaakin (=

6) Wiener nougat – munkit

-Canape-kokoisia / Napostelumunkkeja

- Pinkkeihin juhliin soveltuva kuorrutus ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

munkkipossu
hillomunkki


PERUS MUNKKITAKINA
(pohja kaikille munkeille!! )

Raaka-aineet
6 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
15 ml suolaa
1,75 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
n.10 dl vehnäjauhoja
150 g voita/ margariinia
1,5 tl kardemummaa
öljyä kypsentämiseen
sokeria pintaan

Ohjeet

Valmista taikina:
Lämmitä vesi tai maito n.40 asteiseksi.
Sekoita kuivahiiva veteen, lisää suola, sokeri,kardemumma ja kananmuna.
Lisää vehnäjauhot.
Alusta taikina pehmeäksi. Jätä taikina löysemmäksi kuin normaali pullataikina, näin saat munkkeihin pehmeämmän rakenteen!
Lisää lopuksi pehmeä rasva.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo kohonnutta taikinaa jauhotetulla pöydällä muutama minuutti.
Jaa taikina 360g:n paloihin.
Pyörittele paloista tanko ja leikkaa kuuteen osaan.
Pyörittele taikinasta palloja tai esim. sydämiä / munkkipossuja.
Munkkipossut saat valmistettua niin, että kaulitset munkkipallon ovaaliksi, asetat hilloa toiselle puoliskolle ja taitat puolikuun muotoiseksi.
Painele puolikuun reunat kunnolla yhteen (jotta hillo ei tursua).
Muotoile possuksi : pyöritä neljään kulmaan "ulokkeet" sormien välissä
Anna munkkien kohota noin 20 minuuttia pellillä leivinliinan alla.
Jos haluat tehdä rinkelimunkkeja, niin valmista ne painamalla kohotettuun "pullaan" keskelle sormien avulla reikä.


Varaa työpisteeseen:
*patalaput
*kattilan kansi
*papereita pyyhkimiseen (jos öljyä roiskuu levylle)
*pelti tai lautanen jonka päällä paksu kerros talouspaperia
*reikäkauha
*kauhalle astia jonka avulla nostella munkkeja rasvasta paperille
*Iso kulho jossa sokeria (jos kuorrutat munkit sokerilla)

Uppopaisto:
Kuumenna öljy pienessä padassa.
Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki.
Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea.
Nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana.
Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria tai kanelisokeria.
Jos haluat munkkeihisi hilloa, täytä munkit sokeroituina.
Laita sileää hilloa (ei sattumia/ siemeniä) pursotinpussiin, jossa teräväpäinen, n.3mm tylla tai munkkitylla.
Paina tylla munkin alareunasta sisään ja pursota hillo munkkiin.


 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 



Hasselpähkinämunkki

Raaka-aineet
1 annos munkkitaikinaa
1 dl kermaa
200 g fazerin sinistä tai muuta
maitosuklaata
hasselpähkinää,
strösseliä tms. koristeluun

Ohjeet
Valmista munkkitaikina ohjeen mukaan ja paista munkit.
Älä sokeroi!

Valmista suklaakuorrute:
Kiehauta kuohukerma pinnoitetussa kattilassa kierrevispilällä hämmentäen.
Siirrä kattila pois levyltä ja paloittele kerman joukkoon suklaa kokoajan hämmentäen. (jos suklaapalat eivät sula kermaan täysin, kuumenna kerma-suklaaseosta levyllä pienellä lämmöllä kokoajan hämmentäen)
Kasta munkkien toinen puoli suklaakuorrutteeseen ja vie munkit kylmään jähmettymään. Jos tahdot munkkeihin lisäksi hasselpähkinää tai nonparelleja, laita ne kuorrutteen päälle ennen jähmettymistä. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Mansikkakuorrutteiset munkit
Raaka-aineet

annos munkkitaikinaa
3 dl mansikkatomusokeria
2 rkl vettä

Ohjeet

Valmista 70g painoiset munkit perusohjeen mukaan.
Älä sokeroi!
Valmista kuorrute yhdistämällä mansikkatomusokeri ja vesi.
Kasta munkit kuorrutteeseen ja anna jähmettyä!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 




Kinuskidonitsi ( - munkki )

Raaka-aineet

1 annos munkkitaikinaa

2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
omenahilloa

Ohjeet( Laita sileä omenahillo pursotinpussiin, jossa teräväkärkinen, ohut metallinen tylla. (n.3mm)
Paina tyllalla kuoppa munkin sisään ja pursota hilloa. )
Laita kerma ja sokeri teflon-pintaiseen kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehuu.
Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 20 minuutin ajan.
Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.
Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta?
Kun kinuskin saa nostettua ehjänä nokareena, on se valmista käytettäväksi.
Kasta munkit kinuskiin ja aseta lautaselle kastettu puoli ylöspäin.
Ripota pintaan hassepähkinää tai strösseliä jos tahdot!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------



Nugaatisuklaamunkki
Wiener nougat munkit
( pienet 25g munkit ovat hyviä ”fingerfoodeja” juhliin )


Raaka-aineet
1 annos munkkitaikinaa
1,5 pss wiener nougat crushia
1,5 dl kermaa
2 levyä valkosuklaata(n.250g)
( punaista elintarvikeväriä)

OhjeetValmista munkkitaikina perusohjeen mukaan.
Lisää taikinaan pussillinen wienernougat crushia.
Jos haluat napostelumunkkeja, niin leivo taikinasta 25g painoisia pikkupalleroita ja kohota.
Normaalin munkin paino n.60g.
Suorita uppopaisto perusohjeen mukaan. 
Älä sokeroi munkkeja.

Valmista valkosuklaakuorrutus:
Kiehauta kuohukerma pinnoitetussa kattilassa kierrevispilällä hämmentäen.
Siirrä kattila pois levyltä ja paloittele kerman joukkoon suklaa kokoajan hämmentäen.
Siirrä kattila takaisin levylle ja sulata suklaapalat lopullisesti kerman joukkoon erittäin pienellä lämmöllä. (levy ykkösellä.)
Värjää kuorrutus halutessasi elintarvikevärillä!
Lisää puoli pussia wienernougat crushia kuorrutteeseen juuri ennen munkkien kuorrutusta.
Kasta munkit kuorrutteeseen ja anna jähmettyä viileässä!


------------------------------------------------------------------------------------------------------

comments powered by Disqus