jälkiruoka

Lasten valtakuntaa... Jälkiruokaa..


Jalla Jalla ja Jaa Jaa!
Lapsi on terve jos se leikkii, mutta sairas jos ei osaa lopettaa.
Jälkiruokaa tottakai, tällä kertaa lapsille suunnattuna. :)
Tämä jälkkäri on siis juuri niille ihanille höpönassuille joita varmasti usean blogini lukijan kotoa löytyy.

Ensimmäisenä kun puhutaan lapsille tehtävistä lautasannoksista ravintoloissa tulevat mieleeni:
a) jäätelöt ja b) marjapiirakat.
Harvemmin lapsille mitään erikseen suunniteltua, symbolista kokonaisuutta on tarjolla!
Hyvinkin tavallista on, että listalta löytyy ”iloisen merirosvon lakritsijäätelöä” tai ”mansikkakeijun mansikkajäätelöä”. Miksi, oi miksi?
Kustannuskysymys joo tiedetään, mutta kyllähän sitä edes yhden reilusti lapsille suunatun jälkkärin voisi ruokalistoilleen sisältää.

Vaikka lapset pitävätkin jädestä ja piirakasta niin voihan annoksia edes yrittää koristella luovalla tavalla.

No, anyway.

Tartuin jauhokauhaan ja aloitin taas sörssäämään keittiössä.
Tein vadelma-daimpaloja , raikasta sitruuna-mansikkakääretorttua ja mansikkapyreetä.
Kaikki koottu lopuksi lautaselle yhdeksi kokonaisuudeksi!
Lasten annosten tekeminen on hyvää harjoitusta, ja kyllähän näitä annoksia voi halutessaan tehdä vaikka lastenjuhliin / lastenkutsuihin tai vaikka syntymäpäiville.


Lapsethan pitävät tiedostetusti väreistä, kiinnostavista muodoista ja kaikesta leikkeihin rinnastettavasta: eläinhahmoista, autoista, roboteista, prinsessoista ja vastaavasta.
Tässä jälkkärissä päästin todellakin mielikuvitukseni ja luovuuteni valloilleen, ja ns. rikoin kaikkia perinteisiä ravintolalautasten ”koristelulakeja”.
Lautasen reunathan tulisi jättää aina ilman koristeita tai ylimääräistä tavaraa?
Mitäpä siitä, mie koristelen reunatkin. Valittakaa vaan, ei haittaa! ^__^


Tähän annokseen tein daim-paloista PUPUAUTON , eli hienommin sanottuna
The Bunny Car :

Ensin leikataan suorakaiteen muotoinen pala daim-vadelmapalaa ja asetetaan lautselle haluttuun kohtaan.
Kirpeistä lakuista leikataan ohuet siivut ratin pidikkeeksi ja auton ajovaloiksi.
Pyörät saa kiinnitettyä joko suklaan tai kääretorttupalan sitruunavaahdon avulla. Tai pikeerillä.
Tässä käytetty pyörinä kovia salmiakkinamuja.
Todella hyvin hangatusta appelsiinin kuoresta tai vastaavasta saa tehtyä pupun muotoisen koristeen, jota ei kyllä pesemisestä huolimatta suositella syötäväksi. Pupun voi koristella suklaasuulla ja nappisilmillä.
Ratin voi tehdä esimerkiksi kumkvatista tai pikku palasta sitruunaa / limeä.
Kieltämättä voisi kysyä mitä miun päässä liikkuu?
Appelsiinistä epämääräisen näköisiä olioita? :D

No mutta onhan se aiemminkin tullut jo selville, ettei miulla päässä ole ehkä kaikki kohdallaan.
Tuon mansikkapyreen levitin cocktailtikkua apuna käyttäen jotakin mukahienoa kuviota muistuttavaan muotoon. Eli suomeksi sanottuna : Ilman mitään erityistä visiota.
Ensin katsoin tuon muistuttavan karvamatoa, mutta sitten tajusin syy-yhteyden liiskattuun raatoon.
Ehkäpä se on se miun Blackmetal – Insanityn mieli joka taikoo näitä Slaughter, bloodbath , bloody hell , sploosh sploosh it’s all over the place – juttuja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Sitruunainen mansikkakääretorttu
Raaka-aineet

Kääretorttupohja:
4 kpl kananmunia
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 annos mansikkapyrettä (ohje
linkitetty!)
0,5-1 prk rahkaa
1 dl kermaa
2 tl sitruunamehua
1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Ohjeet

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan, sekoita varovasti. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista +225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa pohja leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu vähän sokeria, poista paistopaperi.

Levitä valmistamaasi mansikkapyrettä valmiin kääretorttupohjan päälle puolet määrästä.
Valmista sitruunatäte:
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää muut ainekset. Sekoita tasaiseksi ja levitä mansikkapyreen päälle. Säästä vähän moussea koristeluun!
Rullaa kääretorttu tiukaksi rullaksi paperin avulla ja koristele pursottamalla sitruunamoussea ja levitä lopuksi pinnalle mansikkapyrettä ja ripota koristehelmiä.

Voit koristella kääretortun myös esim. vohvelitikuilla tai karkeilla!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Suklaiset Daim - vadelmapalat
Raaka-aineet

5 dl vehnäjauhoja
4 dl kananmunia
1,5 dl sokeria
2 dl maitoa
200 g voita
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vadelmahilloa
1,5 pientä pussia dajm-rakeita
3 tl leivinjauhetta
n.1 dl vadelmahilloa

1,25 dl kuohukermaa
150 g maraboun daim suklaata tai
tummaa suklaata

Ohjeet

Sulata rasva ja laita jäähtymään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan.
Sekoita joukkoon voisula, vadelmahillo ja lopuksi dajm-rakeet.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 min.
Kumoa paistos sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita leivinpaperi varovasti.
Voitele leivoksen pinta kevyesti vadelmahillolla.

Valmista kuorrute:
Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja lisää suklaa paloina kerman joukkoon kokoajan hämmentäen. Sulata tasaiseksi seokseksi ja kaada vadelma-dajmpalojen päälle.
Vie kylmään jähmettymään ja tomuta pinta kaakaojauheella ennen tarjoilua! Voit koristella pinnan myös loppupussillisella daim-rakeita :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Mansikkapyree:
Raaka-aineet

0,5 l pakastemansikoita
0,5 dl sokeria
pikku tilkka vettä

Ohjeet

Sulata pakastemansikat kattilassa pienen vesitilkan kanssa juuri ja juuri suliksi. Lisää sokeri ja lämmitä kunnes sokeri sulaa.
Kaada ylimääräinen/ irtoava neste pois mansikoista ja soseuta mansikat tasaiseksi ja kauniiksi pyreeksi.
Siivilöi siemenet jos haluat, ei pakollista!

Käytä esim. makean jälkiruoan lisukkeena!

comments powered by Disqus