makaroonilaatikko

Makaronilaatikko on aina hyvää.

Makaronilootinkeja ja reseptejä  niihin löytyy varmasti yhtä montaa sorttia kuin on emäntiäkin. Tämä taitaakin olla ensimmäinen kerta kun jaan oman lootani reseptiä ihan julkisesti, mutta kerta kai se on ensimmäinenkin. Kyseessä siis vallan mainio soijamakaronilaatikon resepti, joka taikoutuu niin nopeasti ettei ehdi edes kissaa sanoa. Tämä on taas sarjassamme niitä reseptejä, jotka saisi loihdittua pöytään vaikka kädet ja jalat ja silmät sidottuna, ainakin melkein. ;)

Smetanalisäys on jäänyt Mestatun keittiön resepteihin ammoisista lapsuusajoista. Muistan kuinka makaronilaatikko oli aivan maailman parasta arkiruokaa jo polvenkorkuisena pikkukokkina, ja kuinka äitini sai smetanalisäyksellään makaronilaatikosta sellaista spesiaaliherkkua että sukat pyörivät jaloissa. Kenenkään kaverin äiti ei osannut loihtia tästä perinteisestä herkusta yhtä hyvää, kuin se ihan oma. Eikä siitä voinut edes kiistellä, oli se äitin laatikko vain niin täydellisen täyteläistä! Perinne elää yhä tässä soijaisessa versiossa miunkin keittiössä, joka ei kyllä lihalootalle kalpene maussaan sitten tippaakaan. Testatkaa vaikka.


Soijamakaronilaatikko

400g (tummaa) makaronia + 2l vettä + 2x kasvisfondinappia

Nökkönen voita

1 iso sipuli

2 kynttä valkosipulia

2dl tummaa soijarouhetta

3,5dl vettä

0,5dl soijakastiketta

1tl oreganoa

0,5tl paprikajauhetta

1rkl grillausmaustetta, ei kukkuraa välttis (natriumglutamaatitonta, HUOM!)

mustapippuria myllystä muutama pyöräytys

suolaa maun mukaan

3 munaa

6dl maitoa

120g smetanaa

suolaa maun mukaan

150g emmentalraastetta

Keitä tumma makaroni kypsäksi reilussa vesimäärässä fondinappien keran, n.8min.

Valuta makaroni ja kaada voideltuun isoon uunivuokaan.

Silppua sipulit ja ruskista ne nökäreessä voita.

Lisää samaan kattilaan soijarouhe, vesi, soijakastike sekä mausteet.

Anna porista miedolla lämmöllä kunnes neste on täysin imeytynyt soijarouheeseen.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Monissa grillausmausteissa ja soijakastikkeissa on suolaa melko reippaasti jo valmiiksikin, joten suolalisäys ei ole välttämättä tarpeen.

Lisää valmis soija"jauheliha" makaroonien joukkoon ja hämmennä sekaisin.

Sekoita munamaidon kaikki ainekset keskenään vispilällä ja mausta sotkos suolalla.

Kaada munamaito laatikon päälle.

Ripottele pintaan reilusti juustoraastetta ja paista 175c/ n.40-60min

comments powered by Disqus