So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vegaaniruoka

Vegaaninen: Maksa-ton-laatikko

Tästä postauksesta alkaa valtava -ton - ruokien saaga. 
Testaan ja kehittelen kotikeittiössäni vinhaa vauhtia jos jonkinmoisia -ton-ruokia, kuten lihatonpiirakoita, maksatonlaatikoita sekä kalatonpihvejä. Reseptien kehittely ja koekokkaus on mielestäni valtavan inspiroivaa sekä palkitsevaa. Jokainen kokkauskerta on erilainen ja omalla laillaan ainutlaatuinen. Tällä kertaa tuunasimme kotikeittiössämme vegaanisen maksaton-laatikon ohjetta Eläinoikeusfoorumilta löytynyttä reseptiä mukaillen. Alkuperäinen ohje oli sellaisenaan omaan makuuni aivan liian summahuntturi näin suoraan sanottuna. Yksinkertaistin reseptiä myös muutaman työvaiheen suhteen, jottei tarvitsisi liata älyttömän montaa astiaa ihan turhaan.  Haluan tarjota teille seuraajille mahdollisimman jämptejä reseptejä jotka toimisivat jokaisessa köökissä ilman ihmeempiä aprikointeja. Eli suomeksi sanottuna, yritän välttää resepteissäni termejä "sopivasti" sekä "oman maun mukaan", sillä näitä termejä käyttämällä jokainen ruoka on jokaisessa keittiössä aivan eri makuinen. 

 

Vegaaninen maksatonlaatikko ("maksalaatikko")

2 perinteistä maksalaatikkovuoallista ( taitaapi olla kooltaan 450g)

1,5dl puuroriisi
500ml vesi
0,5tl suolaa

1 kpl keskikokoinen keltasipuli
1rkl rypsiöljyä
1,5dl soijarouhe
200ml vesi
0,5dl rusinoita
1,5rkl tummaa siirappia
0,3tl valkopippuria
1tl kuivattua meiramia
0,5rkl kasvisfondia (touch of taste)

100g tartex-tahnaa, original/maustamaton
100ml kaurakermaa
n.15g margariinia nokareina

Mittaa kattilaan puuroriisi sekä vesi ja suola. Keitä riisit täysin kypsiksi niin, että kaikki neste on imeytynyt riisiin. Tähän prosessiin menee aikaa noin 20-25min, joten vahdi liettä aina välillä sekoitellen. 

Kuori ja hienonna sipuli silpuksi. Paista sipuli kullankeltaiseksi rypsiöljyssä paistinpannulla. 
Lisää soijarouhe, vesi, rusinat, tumma siirappi, valkopippuri, meirami sekä kasvisfondi. Kuumentele soijarouheseosta liedellä aina välillä hämmennellen, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Sekoita tartex-tahna, soijarouheseos sekä keitetty riisi keskenään. Öljyä foliovuoka ja kaada massa vuokiin. Kaada laatikon pinnalle kaurakerma ja pyöräytä kerma muutamalla lusikanliikkeellä laatikon sekaan sinne tänne. Paista laatikoita 200c uunissa noin 1-1,5h, kunnes pinta on mukavan ruskea. Tavallisessa kotiuunissamme paistoon meni yhteensä 1,5h, että väri oli mielestäni kohdallaan. Paloittele valmiin maksalaatikon pinnalle muutama margariinikuutio sinne tänne. Anna laatikon vetäytyä liedellä hetki ennen tarjoilua mansikkahillon tai puolukkahillon kera. 

 

eikä oo kyllä ees mau-ton-laatikko!