So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

risotto

Metsäseikkailua kantarellirisotossa


Mikä on siun lempiruoka?
Ei, tähän kysymykseen en vastaa kaiken kansan kuulemaa ja ison osan suosikkiruokaa: Lasagnea, vaan miun lempiruoka keikkuu kahden aterian välillä. Pastaa, tai sitten risottoa. Risoton tosin pitää olla tismalleen miun makuun valmistettua että se kelpaa, mikään liian löysä risotto (köh, en toki viittaa täällä nautiskelemaani risottoon..) ei kelpaa. Vaikka tuohonkaan risottoon ei ihan voi soveltaa perinteistä "Paha ruoka, vieläkin pahempi mieli"- lausahdusta, näihin itse kokeiltuihin ja onnistuneisiin risottoihin kyseisen virkkeen päinvastainen kumppani istuu kuin nakutettu. On silti mysteeri, miksi suurinpiirtein puolet ravintoloista valmistavat risottonsa vituilleen, ei sen luulisi niin vaikeaa olevan! Ja voi kyllä, kaikenlaista olen kerennyt näkemään, kun useiden ravintoloitsijoiden mielikuvitus alkaa-ja päättyy risoton kohdalle kasvisruokien suhteen. Risotossa pitää olla makua ja koostumuksessa risottoriisin tuomaa tahmeutta. Onhan kyseessä kuitenkin haarukalla syötävä pöperö, ei lusikoitava.


Tästä jäisi moni ahmatti nälkäiseksi, joten älkää ottako miusta mallia ja hifistelkö. Sienirisottoa saa, ja pitää tarjoilla iso keko yhtä naamaa kohden, ja tottakai, parmesaanitöräyksellä höystettynä! Parasta sieniruoissa on se, että niistä hehkuu aito metsäseikkailu. :) Siispä: sieniä mulle, sieniä sulle!


Kantarellirisotto
Raaka-aineet

2 kpl sipulia
3 kynttä silputtua valkosipulia
2dl kanttarelleja suolaliemessä, tai vastaava määrä puhdisteltuja kanttarelleja
(70g aurinkokuivattuja tomaatteja)
3 dl risottoriisiä / arborio riisiä
2 dl valkoviiniä
7-9 dl kasvislientä (kasvisfondia + vettä)
3 + 3 rkl voita
n. 1-2 dl parmesaania raastettuna (osta pala parmesaania, älä valmista raastetta)
loraus kermaa
puoli punttia silputtua tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Ohjeet:

Silppua valkosipuli + sipuli ja kuutioi kanttarellit. Paista kanttarellit KUIVALLA pannulla nesteestä kuivemmiksi ja aseta sivuun myöhempää käyttöä varten. Valmista kasvisliemi erillisessä kattilassa valmiiksi.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit kevyesti. Lisää riisi ja aurinokuivatut tomaatit, kuullota riisi läpinäkyväksi. Lisää valkoviini ja anna viinistä haihtua puolet. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on täysin kypsää ja puuromaista. Lisää lopuksi kanttarelit, kerma, basilika, parmesaani. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi 3 rkl voita valmiiseen risottoon. HERKUTTELE!