Eurooppalaiset täytekakut

Miekin leikin prinsessaa

Prinsessakakun tekeminen on siintänyt näkökentässä jo monen vuoden ajan. Ohjeita tälle kakulle löytyy netistä vaikka hur mycket, mutta mikä onkaan se perinteisin tapa kakun valmistukseen? Epäilen suuresti, ettei saarioisen mainostama rahkatäytteinen prinsessakakku täytä perinteisen kakun vaatimuksia. Kakun tekeminen hirvitti, koska lopputuloksesta ei ollut mitään takuuta. Jotkut näyttävät tekevän prinsessatorttunsa kulmikkaampaan muotoon, mutta mie halusin kupuun reilusti pyöreyttä. Kunnon kreemikuorrutteella siis.

"Prinsessakakussa on sokerikakkulevyjen välissä hilloa ja vaniljakiisseli-kermavaahtotäytettä. Pinnalla on marsipaanikuorrute. "
Tällaiset faktat antaa kondiittorin käsikirja.




Prinsessakakku
Prinsess tårta

KAKKUPOHJA:
4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja (0,5dl karkeaa vehnäjauhoa, 0,5dl puolikarkeaa)
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

TÄYTE:
1,25dl vanilliinikreemijauhetta
2,5dl kylmää vettä
3 dl kermaa

vadelmahilloa (siivilöitynä)

KOSTUTUS:
90ml vettä
20ml sokeria
5ml sitruunamehua

KUORRUTUS:
250g marsipaania, vihreää/vaaleanpunaista

KORISTEEKSI:
tomusokeria
kukkasia marsipaanista/kreemistä tehtynä

Ohjeet:

Kakkupohja:
Vaahdota munat ja sokeri vesihauteessa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi munasokerivaahtoon lastalla hämmentäen.
Voitele ja korppujauhota 24cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
Kypsennä kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-40 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista. Siirrä kakku vuoasta jäähtymään kohonnut puoli ylöspäin.
Jäähdytä kakkupohja huoneenlämpöiseksi.

Kostutusvesi:
Kiehauta vesi ja sokeri kattialssa. Lisää lopuksi sitruunamehu ja anna kostutusveden jäähtyä viileäksi.

Diplomaattikreemi:
Vispilöi vaniljakreemijauhe ja kylmä vesi sekaisin sähkövatkaimella. Vatkaa seosta noin 2min. Anna diplomaattikreemin vetäytyä hetki viileässä kerman vatkaamisen ajan.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljakreemi kerman sekaan vispilällä.

Kokoaminen:
HUOM! Säästä osa diplomaattikreemistä kakun kuvun tekemiseen.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Aseta alin pohjalevy tarjoilualustalle ja kostuta se kostutusvedellä.
Levitä päälle vadelmahilloa ja diplomaattikreemiä.
Nosta päälle toinen pohja. Kostuta ja täytä samalla tavalla.
Laita kanneksi viimeinen levy ja kostuta.
Levitä diplomaattikreemiä kakun pinnalle niin, että kakku saa oikeanlaisen pyöreän muodon.
Sipaise kreemiä kakun reunaan, niin että reunat ovat tasaiset.

Kaulitse marsipaani noin 3mm paksuiseksi levyksi ja nosta se kakun pinnalle kaulinta apunakäyttäen.
Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Koristele kakku esimerkiksi marsipaaniruusuilla ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
Säilytä prinsessakakkua jääkaapissa ilman kupua.


Ois tietysti ehkä kannattanut värkätä ruusutkin marsipaanista, mutta koin tarpeellisemmaksi opetella sokerikreemiruusujen valmistusta. Hankalahkoa on edelleen, mutta ehkäpä sitä pikkuhiljaa oppii. Sadas kerta toden sanoo.

comments powered by Disqus