makea leivonta

Myrkkysienipullia


Kuuluisia viimeisiä sanoja: kyllä minä myrkkysienet tunnen.
Punakärpässientä syötyäsi pääset välittömästi lyhyelle retkelle autuaammille metsästysmaille.
Sieni omaa punaisen lakin valkoisilla pisteillä, jalka on valkoinen ja sillä voi olla useita helttoja.
Jos punaisen värin poistaa, tulee sienestä valkokärpässieni.
Tai sitten ei.

Myrkkysienipullat ovat syötävän söpöjä ja hurmaavat varmasti pulliin törmäävät henkilöt.
Maku pullilla on sama kuin tavallisella pullalla, vain kuorrutus eroaa.
Punaisella pomadalla kuorrutettu pulla on ulkonäöltään vinkeä lisä kahvipöytään. Kokeile!  Myös perheen pienimmät voivat osallistua pullien koristeluun, ja kuorruttamalla pullista saa tehtyä teemaan soveltuvia. :) Esim. halloween-juhliin silmämunan muotoisia pullia tai prinsessasynttäreille kruunun muotoisia kruunupullia. (pullat kannattaa tehdä tällöin tosin pikkuleipämuotilla)
 


Pehmoinen ja maukas pulla
 

0,5 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 kpl kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
150 g pehmeää margariinia tai voita
vajaa 1kg vehnäjauhoja
perinteinen kanelikorvapuusti:
50 g pehmeää voita
50 g sokeria
2 tl kanelia
voiteluun kananmunia

Ohjeet


Taikina:
Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää voi kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.



Valmista taikinasta esim. vaniljakreemi-hillopullia, kärpässienipullia, normaalit korvapuustit tai pikkupullia. Vaihtoehtoja löytyy muitakin. :)


KÄRPÄSSIENIPULLAT:

Tee taikina ohjeen mukaan ja pyöritä taikinasta n. 40g painoinen soikion muotoinen lakki sienelle ja 10g painoinen ohut jalka. Yhdistä jalka ja lakki kokonaiseksi sieneksi.
Kohota pullia lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi, voitele munalla ennen paistamista.
Paista 200 asteessa n.8 minuuttia

 


Perinteiset korvapuustit:

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Kauli taikina ohueksi (n.3mm) suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levyn pinta pehmeällä voilla tai margariinilla.
Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja ripottele päälle.
Kääri levy rullalle ja leikkaa vinoittain palasiksi.
Paina peukalolla palasten kapea kärki alas.
Nostata korvapuustit pellillä kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskiosassa 200 asteessa n.10 minuuttia.

comments powered by Disqus