So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

täytekakut

Näin vältät YO-kakkujen mokat!

Häämöttääkö huomenna ja lauantaina edessä huikea YO-kakku-marathon? Tuntuuko kakun teko hataralta ja epävarmalta? Onko edellisvuotinen kakkukatastrofi vielä liian tuoreessa muistissa? Ei hätää! Tässäpä muutama käytännön vinkki, joilla klassisimmat virheet saa sivuutettua näppärästi!


- Nappaa täytekakkupohjan kananmunat huoneenlämpöön jo hyvissäajoin. Muna vaahtoutuu parhaiten huoneenlämpöisenä tai pikkuisen lämpimämpänä!
 

- Muistathan vatkata täytekakkupohjamassan munavaahdon todella hyväksi vaahdoksi? Ei riitä, että pintaan ilmestyy muutama mikroskooppinen kupla, vaan vaahdon pitää olla hyvin sakeaa ja kuohkeaa.


- Sekoitathan jauhot kakkutaikinaan esimerkiksi nuolijalla tai kapustalla hämmentäen. Sähkövatkaimella hurautus tekee taikinasta helposti sitkeää, ja täten kakkukin lässähtää helpommin pannukakuksi.

Älä auo uunin luukkua täytekakkupohjan paistumisen aikana ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana.

- Muistathan kostuttaa ja täyttää kakun jo juhlia edeltävänä päivänä. Tällä tavoin vältät sen, ettei kakkupöydän kruunu saa osakseen "se sahanpurukänttyrä" - tyyppisiä lempinimiä.  Tuskin kukaan leipuri esittelee pöydässä Saharan hietikkokuivaa kakkua, jota pesusieneksikin kutsutaan. 

- Älä säilyttele vispikermaa huoneenlämmössä, vatkaa se jääkaappikylmänä.

- ÄLÄ osta täytekkkuusi Flora-vispiä, jos ei ole aivan pakko! Tähän kohtaan iso lauma huutomerkkejä ja korostusta, sillä kokemuksen rinta-ääni varoittaa tästä kökkökermasta erittäin monen kokeilukerran jälkeen vittuuntuneena. Ei vatkaudu kunnolla, ja maistuukin pahalta. Pthyi. 

- Kakkujen tekoon kannattaa varustautua kunnollisilla koristeluvälineillä. Jos kaapista ei löydy ennestään ainuttakaan pursotuspussia tai tyllaa, kannattaa ostaa ainakin yksi pursotusterä ja muutama muovinen kertakäyttö-pursotuspussi. Olen erittäin vahvasti sitä mieltä, ettei kauniin kakun pursotuksiin tarvitse välttämättä muita teriä kuin kunnollisen (isohkon) tähtityllan. Tyllia sekä pursotuspusseja löytää ainakin Carlsoneilta, ja isommista marketeista.


- Säilytä marsipaanikakku mieluiten ilman kupua. Jääkaappisäilytys ja ilmatiivis kupu tekee helposti sen, että marsipaanin pinta hikoilee ja valuttaa nestettä tarjoilulautaselle.
 

- Varaa kakkujen tekoon reilusti aikaa. Kiireettä hommat hoituvat mutkattomammin, eikä keittiökään ole yhtä pahassa störkkelissä kuin silloin jos joutuu leipomaan tukka putkella. Huolellisella ja rauhallisella työnteolla takaa sen, ettei homma levahda reisille heti alkumetreillä.

Tulipas melkoinen paasaus. Jokatapauksessa. Toivottavasti muutama niksi helpottaa urakkaanne, ja saatte varmuuta projektiin! :)Tässä oma YO-kakku ja tarjoiluni viime vuodelta.  Kakku on hyvinkin pitkälti sitä miltä näytän itsekin. Pinkiltä ja noh.. pinkiltä niin. ;)

Onnea kaikille lakitettaville!