Eurooppalaiset täytekakut

Opinnäytetyö : Eurooppalaiset perinteiset täytekakut


Päivityksiä blogiin on tullut melkoisen harvakseltaan, oikeastaan ainoastaan opinnäytetyöni takia. Opinnäytetyön kirjoittamisessa on mennyt aikaa, ja myös käytännön toteutuksen suunnittelussa samoin. Toteutin opinnäytetyöni Eurooppalaisista perinteisistä täytekakuista Opetusravintola Kiesassa 13.11.

Valmistimme tiimin kanssa 7 eri täytekakkua + koristeltiin kakut miun suunnittelemalla tavalla. Toteutus onnistui ihan nappiin, eikä huomautettavaa ollut juuri lainkaan. :)
Valmistin kakkupöytään itse cakejen lisäksi myös kakkulistat + jaettavat esitteet itse.

Tekemäni jaettava esite
Pöydän kattaus



-------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Italialainen Millefoglie alla crema, ohje löytyy TÄÄLTÄ

Asiakkaiden kommentteja:
-MAUKAS, juuri sopivan makea
-Todella hyvä
-Hyvä rakenne

 



2. Virolainen meekook, ohje löytyy TÄÄLTÄ
-"Ihan parasta"
-Loistava rakenne ja maku
-Tosi hyvää!
-Jännä maku (smetana hapan)



3. Belgialainen tryffelikakku (ohje postauksen lopulla)

-Todella hyvä suklaan maku
-Monen henk. koht. suosikkikakku
-Ihanan suklainen
-Kamalan ihana! " Don't need chocolate for the rest of the week"



4.Schwarzwaldin kakku (ohje löytyy TÄÄLTÄ

-Melko perussuklaakakku
-Perinteisen maukas kirsikkainen kakku
-Tosi hyvää!
-Herkullista, juuri sopivan makeaa



5. Maltalaiset leivokset (ohje löytyy TÄÄLTÄ

-Tosi makeita/ imeliä
-Maku kiitettävä, erittäin hyviä!
-Nam, näitä voisin syödä mieluusti teen kanssa vaikka useammin



6. Islantilainen Vinarterta (ohje löytyy TÄÄLTÄ )

-Jouluinen, kävisi joulutortun vaihtoehtona
-Erittäin ihana
-Kiva syödä jotain näin erikoista
-Juuri sopivan makea kakku, ei liian imelää



7. Kreikkalainen Karidopita (ohje postauksen lopulla)

-Jouluinen, hieman kuivakakkumainen
-Tosi hyvä, ei liian makeaa
-Herkullista!

------------------------------------------------------------------------------------------------


Belgialainen suklaatryffelikakku

Kakkupohja:
175g tummaa suklaata (vähäsokerista)
50g kaakaojauhetta
175ml suolatonta voita, kuutioituna ja pehmitettynä
150ml sokeria
4 munaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
150ml vehnäjauhoja

Suklaakiisseli:
0,5l maitoa
40ml maissitärkkelystä
2-3 kananmunan keltuaista
1dl kondensoitua maitoa
100g tummaa suklaata
1dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Kakkupohjien kostutukseen:
1dl maitoa

Suklaakuorrutus:
50g voita
75ml erikoishienoa sokeria
125g tummaa suklaata
75m kondensoitua maitoa

Suklaatryffelit:
2 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
kaakaojauhetta pyörittelyyn

OHJEET:

Kakkupohja

Erota munien valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa sulaksi. Anna jäähtyä hetki.
Vaahdota sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu suklaa ja munan keltuaiset. Sekoita taikina tasaiseksi.

Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset toisessa astiassa kovaksi vaahdoksi.
Lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen suklaataikinan joukkoon, sekoita vain sen verran että valkuainen sekoittuu taiinaan. Älä vatkaa!

Voitele 23cm kokoinen kakkuvuoka. Jauhota kevyesti siivilöidyllä kaakaojauholla ja ravistele pois ylimääräinen jauho. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista kakkua noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kakun jäähtyä hetki, ja irroita se sitten vuoasta käyttäen apuna veitseä.

Kiisseli:
Sekoita kattilassa kaikki muu paitsi keltuaiset keskenään. Kuumenna kokoajan sekoittaen ja keitä viisi minuuttia. Lisää valmiiseen, höyryävään kiisseliin keltuaiset yksitellen todella tehokkaasti vatkaten. Laita kattila liedelle edelleen kokoajan hämmentäen, mutta älä päästä kiisseliä kiehumaan! Lisää keltuaisia sen verran, että kiisselistä tulee todella paksua. Kaada valmis, paksu kiisseli astiaan ja peitä pinta kelmulla. Jäähdytä kylmässä.

Kumoa kakku ja leikkaa pohja 3 osaan.
Kokoa kakku tarjoilulautaselle: Kostuta pohjat maidolla ja laita jokaiseen väliin suklaakiisseliä.

Valmista suklaakuorrutus:
Sulata suklaa vesihauteessa sulaksi ja jäähdytä hetki.
Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Hämmennä sekaan sulatettu suklaa ja kondensoitu maito. Sekoita kunnes seos on tasaista. Jäähdytä kuorrutusta jääkaapissa hetki ennen levittämistä jos seos on liian pehmeää.
Levitä kuorrutus kakun pinnalle, kuorrutusta ei tarvitse levittää välttämättä reunoille asti.

Koristele pinta tuoreilla vadelmilla/mansikoilla, kermaruusukkeilla, suklaatryffeleillä ja mintun lehdillä.

Tryffelit:
Kaada kerma kattilaan ja kuumenna se hitaasti kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä.
Pilko suklaa kuuman kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi, elä vatkaa.
Anna seoksen jäähtyä täysin kylmäksi.
Vatkaa jäähtynyt seos kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
Pyörittele kämmenten välissä seoksesta palloja ja pyöräytä jokainen pallo kaakaojauheessa. Säilytä tryffelit kylmässä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Kreikkalainen “Karidopita” - saksanpähkinäkakku

Raaka-aineet

50g saksanpähkinöitä rouhittuna
200g saksanpähkinää jauhettuna
150-200g vehnäjauhoja
200g sokeria
75g voita
4 kpl kananmunaa
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
2rkl brandya
korppujauhoja jauhotukseen

Siirappiin
200ml vettä
160g sokeria
1rkl brandyä

Täytteeksi ja kuorrutukseen
400g kreikkalaista jogurttia
hunajaa + sokeria
rouhittua saksanpähkinää

Ohjeet:

Kakkupohja
Voitele ja korppujauhota 24cm kakkuvuoka.
Vaahdota voi, sokeri, kaneli ja kananmunan keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa valkuaiset eri astiassa kovaksi vaahdoksi.
Lisää puolet valkuaisseoksesta keltuaisseokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi.
Sekoita leivinjauhe, jauhot ja osa saksanpähkinäjauhe keskenään.
Lisää jauhoseosta vähitellen munavaahtoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäljelle jäänyt valkuaisvaahdo ja brandy varovasti hämmentäen. Kaada seos vuokaan, ja levitä rouhitut saksanpähkinät taikinan pinnalle.

Paista kakkua 180 asteisessa uunissa 45 minuuttia/ kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.

Siirappi
Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuviksi, ja keitä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä.

Kokoaminen:
Irrota kakku vuoastaan ja leikkaa pohja kolmeen osaan.
Sivele siirappia kakun pintaan ja kakkupohjaan ja jäähdytä pohjapalat.

Sekoita hunajaa ja sokeria kreikkalaisen jogurtin joukkoon sen verran, että seos on sopivan makeaa.
Levitä kreikkalaista jogurttia kakun väliin ja reunaan. Levitä reunan jogurttiin rouhittua pähkinää ja koristele esim. Tuoreista hedelmistä tehdyillä koristeilla.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Lisäkiitosta sain opinnäytetyössä siitä, että olin huomioinut myös laktoosittoman ruokavalion työssäni. Vinárterta on siis täysin laktoositon.

Olen valmistanut toki muitakin Eurooppalaisia täytekakkuja ihan kotosalla, esimerkiksi
SACHERIA ja ENGLANTILAISTA HEDELMÄKAKKUA
Ois kannattanut käväistä syömässä ;D

comments powered by Disqus