So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Pettymyksien VEGG

Voi pojat kuinka riemuissani olinkaan, kun kuulin että ihan ihka-oikea nestemäinen kananmunaa korvaamaan kehitetty tuote rantautui kauppojen hyllyyn. Ja vieläpä kotimaisen käsityön helmenä! Mikäs sen parempaa! 

Mikä heleskutan VEGG??

- VEGG eli vegaaninen kananmunankorvaaja on suomalainen keksintö, joka poikkeaa muista markkinoilla olevista kananmunankorvaajista siinä, että myös ravintoarvot vastaavat kananmunaa.

- Yhdessä Vegg- Tuubissa on 165 grammaa tavaraa ja se vastaa kolmea kananmunaa

- Tuubi maksoi Joensuun Prismassa muistini mukaan noin 3,00€ ja rapiat päälle.


Katselin Iltalehden sivuille kirjoitettua artikkelia vähän pää kenollaan ja hämmentyneenä. Häh. Mikä ihmeen tuote tämä tämmöinen VEGG onkaan? Ja miksi se saa letutkin epäonnistumaan? Onko tuote täysin huti vaiko ehdoton hitti? Myydäänkö kuluttajille ylihinnoiteltua ja käyttökelvotonta feikkimunaa muovipakettiin käärittynä? 

Näitä kysymyksiä lähdin selvittämään myös ammatillisesta näkökulmasta. Olisiko tässä kananmunan korvaaja, joka sopisi myös leipomo-konditorian käyttökohteisiin? Mainitaanhan Italehden sivuille kirjoitetussa artikkelissa sokerikakutkin ohimennen!  Kiiruhdin innosta halkeamaisillani raidaamaan Joensuun Prisman VEGG-varastoja omaan jääkaappiini. Ja kas, löytyihän se puteli miullekin! Paketti puhutteli vegeleipurin sielua välittömästi. "Kananmunankorvaaja. Sopii ruoanlaittoon ja leivontaan!" LEIVONTAAN, SIIS, SOPII LEIVNOTAAN! HUUTOMERKKI!!

Oli siinä kuulkaas hymyssä pitelemistä, kun näin jo itseni palkintopallille nostettuna ensimmäisen vegaanisen, onnistuneen sokerikakkupohjan äärellä. Pokaalia siinä miulle ojennettiin ja kansa hurrasi, ruusun terälehtiä ripoteltiin jalkojeni juureen ja silkkinen esirippu laskeutui. No joo. Silmissäni vilisivät haavekuvat mehevän kuohkeasta sokerikakkupohjasta, joka olisi ilman kananmunaa valmistettu ja siltä täy-dellinen. Se oli ihana haave se, mutta haaveeksi se valitettavasti jäi ainakin tämän tuotteen kohdalta. (ja haave on toistaiseksi säilynyt haaveena useista aquafaba-kokeiluista ja reseptien tuotekehittelyistä huolimatta. Kehittely jatkuu! Kontinjööö!)

Mitä tapahtuu


Raksautin rystyset leivontakuntoon noin viikkoa (vai liekö kahtakin, aika rientää nääs..) myöhemmin siitä, kun Veggin nostattama ensimmäisen aallon riemuryntäys oli hiipunut sosiaalisessa mediassa. Ja mitä silmäni näkivätkään? Jääkaappini perällä odotti Vegguli tuubi, joka oli räjähtämäisillään. Puteli oli sinkeä kuin ruokavauvamaha konsanaan, jos olisi vähän tökkäissyt niin purkki olisi pieraissut sisältönsä pitkin reisiä. Jokin järjen ääni miulla vissiinkin tykytti ohimolla kun päätin rasauttaa purnukan auki lavuaarin yläpuolella. Ja kuinka ollakaan, tuubi oksensi miltei kolmasosan sisällöstään pitkin allasta. Thanks, sinne meni miltei euro viemäriin. Aattelin ensiksi että ehkä tuotteen päiväykset ovat kävelleet ohitseni ja mömmö on kokonaan pilalla, kun joskus sinne jääkaapin sopukoihin saattaa unohtua vähän vaikka sun mitä. Mutta kyllä tässä päiväystä näytti olevan vielä viikon päivät eteenpäinkin. Höh, mikä pettymys. 

En kuitenkaan jäänyt rypemään ensimmäiseen Vegg-pettymykseen vaan käärin hihat ja pistin leipoen. Puristin leivontakulhoon 110 grammaa Veggiä (eli noin kaksi munaa), kippasin perään 60 grammaa sokeria. Onpas tässä hassuja pikkuisia möykkyjä, mietin siinä ittekseni. Kyllä tästä hyvä pohja tulee kuitenkin, komppasin omia ajatuksiani ja taputtelin selkään jo ennen kuin kakkuprojektia oltiin pistetty edes aluilleen. Kitchen aid surrasi tiskaamisen lomassa kymmenisen minuuttia Veggiä ja sokeria raivokkaasti vatkaten, kuten kakkupohjaa valmistaessa on tapana tehdä.  VAAHDOTA MUNAT JA SOKERI. 
 

via GIPHY


Niin no, vaahdottaisinhan mie jos tää nyt tykkäisi vaahtoutua. En kutsuisi tätä muutaman ilmakuplan soijalirua minkään valtakunnan vaahdoksi. Eikö tämä tuote vaahdotu lainkaan kuten kananmuna, vai enkö mie vain kertakaikkisesti osaa? Onko vika tuotteessa vaiko leipurissa? Kuuluuko tässä tuotteessa olla tuollaisia pikkuisia mykyjä, vai oliko miun Vegg-satsi kertakaikkisesti kaivanut itselleen oman hautansa jääkaapissa makoillessaan?

Pettymys numero kaksi ei kuitenkaan musertanut haaveitani Veggin toimivuuden suhteen vaan ajattelin antaa tälle tuotteelle toisen mahdollisuuden lettutaikinassa, aivan kuten Iltalehden havainnollistavalla videollakin. Tieteen nimissä valmistin kaksi miltei tismalleen samanlaista taikinaa: Toisen Veggillä ja toisen ilman Veggiä. Näkeepä ja maistaapa konkreettisesti, onko tässä tuotteessa mitään ytyä!

Veggilettu
2 munaa = 110g Veggiä
3dl soijamaitoa
2dl vehnäjauhoja
70g sokeria 
0,5tl suolaa

Veggitön vegaaninen lettu:
3dl soijamaitoa
1,5dl vehnäjauhoja
70g sokeria
0,5tl suolaa

 

Vegg-plätty
Vegg-plättyVegg-lettu paistui aivan yhtä hyvin kuin ilman veggiäkin leivottu lettu. En huomannut paistaessa mitään eroa ilman veggiä valmistettuun lettuun, molempien koostumus oli aivan yhtä hyvä. Kumpikaan letuista ei hajonnut tai jäänyt pintaväriltään erityisen valjuksi. 

Entä se maku? 
Maisteluraatimme koostui kolmesta täysin erilaisesta suusta, mutta olimme mielipiteissämme melko yksimielisiä. Mikäli letut pyöräyttää tulille Veggin kera, olivat letut hyvin pitkälti samanmoisen makuisia kuin kananmunalla leivotut letutkin. Vegg-letuista tuli ehkä aavistuksen verran rapeampia kuin ilman veggiä leivotuista, mikä paransi lettujen suuntuntumaa. Mitä paksumpi Vegg-lettu oli, sitä enemmän Vegg-maistui kuitenkin letuista läpi letun makua huonontaen. Veggin perusmaku on melko soijainen, eli liian suurella Vegg-määrällä lettu alkaa maistumaan enemmänkin veggiltä, kuin lettutaikinalta itseltään. Vegg-letut eivät olleet suinkaan huonoja, vaan niiden maku oli vain hieman erilainen. Vegg teki lettujen rakenteesta vähän vähemmän kumimaisen kuin ilman veggiä paistetuissa, ja Vegg-lettujen rakenne oli myös vähän kuohkeampi kuin Veggittömien perus-vegaanisten lettujen. Kun kuvaa tarkastelee niin huomaa heti, että myös ulkonössä on jonkin verran eroa. Ilman veggiä leivotut letut jäävät vähän valjumman värisiksi kuin Veggillä leivotut räiskäleet.  Mutta maksaisinko yli kolmea euroa extraa siitä, että saan paistettua hippusen verran paremmat seitsemän kappaletta isoja räiskäleitä? 

Vasemmalla tavallinen vegaaninen lettu, oikealla Veggillä leivottu lettu.


En todellakaan maksaisi. Kananmunankorvike ei ole sinänsä mikään uusi keksintö, vaan esimerkiksi Ruohonjuuri myy aivan hyvää kananmunankorviketta huokeampaan hintaan, joka sopii mielestäni ruoanlaittoon siinä missä Veggikin sopii. Ruohonjuuren kananmunankorviketta en ole vielä ehtinyt testaamaan lettuihin, eli mikäli joku lettumestari siellä ruudun toisella puolella on tätä toisenlaista korviketta (tai jotain muuta korviketta!) testaillut räiskäleisiin, niin käyhän kertomassa kommentteihin mikä on se paras lettutaikinan lisäaine. 

Ilman Veggiä valmistetut letut olivat testiryhmämme mielestä perushyviä eikä niidenkään maussa tai koostumuksessa ollut suurempia moitteita. Mitä suuremmalla rasvamäärällä ilman Veggiä leivotut letut paistoi, sitä rapeamman pinnan niihin sai. Eli rapea pintakaan ei ollut tässä mikään ongelma. 

Kananmunankorvike ei mielestäni lunasta Veggin kohdalla arvoistaan titteliä. Mikäli Vegg korvaa vain osan kananmunan toivotuista ominaisuuksista mutta jättää kaikista merkittävimmän ominaisuuden täysin huomiotta (kananmunan vaahtoutumisominaisuudet), ei sitä mielestäni voida suoraan markkinoida leivontakäyttöön soveltuvana tuotteena. Näen Veggin toistaiseksi tuotteena, joka kaipaa vielä hieman parantelua. Veggissä on kuitenkin potentiaalia maailmanvalloitukseen, mikäli tuotekehitystiimi pistää todella aivoriihen pystyyn ja ratkaisee myös sen, kuinka Vegg saadaan soveltumaan myös leivontakäyttöön. Suoraan sanottuna itseäni harmittaa antaa näin kehnoa palautetta tästä tuotteesta, sillä halusin rakastaa Veggiä! 

* Tämä kirjoitus EI ole millään tapaa Sponsoroitu, eikä Veggiä ole saatu blogin kautta. :)  Hattu nousee, mikäli jaksoit lukea koko sepustuksen, HUH mikä tarinatuokio!