So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

jotain ihan muuta

Pursotuskurssi 14.2.2011


kuvat ryövätty Anzkun blogista


Pääsin pitämään pursotuskurssia yhdessä Iloisen keittiön ja Pohjois-Karjalan marttojen kanssa ystävänpäivänä. Ensimmäiseksi pitämäkseni kurssiksi kaikki sujui oikein kivasti, vaikka ennen kurssia tulikin panikoitua enemmän ja vähemmän.. No, voin ainakin sanoa hyvillä mielin kuuluvani satavarmasti suomen ainuiden "Goottimarttojen" joukkoon. Extra-kuvia ja lisätietoa kurssista löytyy Anzkun kauhasta kajahtaa -ja Leipomus -blogeista! ;) Suuret kiitokset vielä kaikille osallistuneille, toivottavasti tavataan uudestaankin kurssin merkeissä!Julkaistu karjalan heilissä 20.2.2011
Tiina Sormunen


Miia Toivanen (oik.) ja Sanna Sokura tuoksuttelevat kakkupohjan kostutukseen sopivia maustearomeja.

Kakkuilua koko sydämellä ja porukalla


Kotileipureiden pursotuskurssilla hihaan tarttui muutakin kuin kermavaahtoa.
Valkoiseen kankaaseen kirjailtu viesti ”marttailu, sitä on nyt liikkeellä”, kuvaa varmasti loistavasti Pohjois-Karjalan marttojen keittiön yleismeininkiä, mutta viime maanantaina illan trendi oli hivenen erilainen.
Pitkän pöydän ympärille oli kutsuttu 11 pohjoiskarjalaista ruokabloggaajaa ja muuten leipomisesta innostunutta naista, joiden missiona oli perehtyä kondiittorikokki Susanne Aallon opastuksella erilaisiin pursotustekniikoihin ja muihin täytekakkukiemuroihin.Ensimmäisen leivontakurssinsa ohjannut Susanne Aalto piti iltaa kaikin puolin onnistuneena.Keittiön pöydällä kurssilaisia odotteli laatikollinen kakkupohjia, joiden aika uhkasi kuitenkin käydä pitkäksi. Kun pöydän ääreen istahtaneet kotileipurit pääsivät tenttaamaan alan ammattilaiselta leivontaan liittyviä vinkkejä ja niksejä, rupattelu lipsahti kuin itsestään siitä kuuluisasta lapasesta.
Miksi kermavaahto kannattaa makeuttaa tomusokerilla tavallisen sokerin sijaan? Mitä kakkupohjan kostutukseen voi käyttää? Miksi jauhoja ei saa lisätä täytekakkupohjan massaan sähkövatkaimella, vaikka kaikkihan niin tekevät?Susanne Aalto näyttää, miten sitä pursotinta oikeasti käsitellään.


- Joko alettaisiin tositoimiin? Iloisen keittiön yrittäjä ja pursotuskurssin ideoitsija Sonja Penttinen huikkasi lopulta kysymysmereen.
- Minä ainakin odotan ihan malttamattomana kakkuja.
Samaa mieltä olivat myös kurssilaiset, ja vähitellen puheensorina siirtyi keittiön puolelle täytekakkujen, hillokippojen ja kermavaahdon maailmaan.
Niiden takiahan tänne oli tultu.
Hyvä kakku tuli, toteaa Helena Leppäluoto. Taustalla Eeva Vartiainen viimeistelee omaa kakkuaan.

Kotileipureita riittääIdea Karelian marttojen, Susanne Aallon ja Iloisen keittiön yhdessä järjestämään kotileipurien pursotuskurssiin syntyi yrittäjä Sonja Penttisen saamasta asiakaspalautteesta.
Joensuussa vastaavia kursseja ovat järjestäneet muun muassa vapaaopisto ja martat, mutta palautteen mukaan kysyntää olisi huomattavasti useammallekin leivonta- ja kokkaustuokiolle.
Kakkuteemaiseksi kurssi heilahti, kun Penttinen kysäisi Aallolta, mikä häntä kiinnostaisi.
- Joskus viime joulun tienoilla Karelian marttojen puuhanainen ja entinen puheenjohtaja Eeva Mikkola sitten ehdotti, että voisimme käyttää marttojen keittiötilaa, joka sopii loistavasti tällaiselle kurssille, Penttinen kertaa.
- Oli ihan sattumien summa, että kurssi sattui ystävänpäiväksi. Suuri osa kurssilaisista ei tuntenut toisiaan ennestään, mutta ei sitä keittiössä huomaa. Yhteinen kiinnostus yhdistää tehokkaasti.Kotileipureiden pursotuskurssin ohjaaja kondiittorikokki Susanne Aalto leikkaa kakkua. Samalla ruokabloggaajat Anne Pehkonen (edessä) ja Hanna Suhonen tallentavat leikkuu-urakkaa kameroidensa muistokortille. Molemmat aikovat kirjoittaa illan kakkuiluista myös omaan blogiinsa.Paikallisia ruokabloggaajia Penttinen on hajustellut internetistä googlen avulla kuin salapoliisi.

Aina bloggaajat eivät kerro sivuillaan mistä he ovat kotoisin, joten Penttinen on makustellut ja päätellyt pohjoiskarjalaisuutta tekstien murteista. Bongaamilleen bloggareille hän on lähettänyt tietoa paitsi Iloisesta keittiöstä myös kotileipureiden kursseista.
Seuraavan kurssin ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Penttinen ottaa liikkeessään ilmoittautumisia vastaan.
- Jos kurssipaikka on silloinkin marttojen keittiössä, mukaan mahtuu enintään 20 kotileipuria.
- Jos kysyntää on enemmän, voimme etsiä kurssille myös isommat tilat jostain, Penttinen vinkkaa.Sokerimassaruusu valmiina kakun päälle.


Tekniikka haltuunTäytekakukkujensa viimeisistä pursotuksista ja koristeluista juuri suoriutuneet Anne Pehkonen, 30, ja Hanna Suhonen, 24, tulivat kurssille oppiakseen uusia leivontaniksejä.
- Minulla on peukalo keskellä kämmentä pursotuksen suhteen. Joensuussa on tosi vähän tarjolla leivontaan ja kokkaukseen liittyviä kursseja, ja aina kun sellaisia järjestetään, niihin tulee tartuttua kaksin käsin, Pehkonen täydentää.
- Kun sain Sonjalta kutsun, ja Susanne on kaveri blogijuttujen kautta, tiesin, että tällä kurssilla pääsee kunnon oppiin ja leipomaan vielä hyvillä välineillä. Minäkin olen vuosien varrella tehnyt vaikka mitä, mutta kakkuilu ja leivonta ovat jääneet vähemmälle. Käytännössähän tällaiset kokkailu- ja leivontakurssit ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle, Suhonen jatkaa.
Molemmat ovat myös tyytyväisiä pursotuskurssin antiin, sillä hihaan tarttui muutakin kuin vain kermavaahtoa.
- Kotona täytekakkua on tullut tehtyä ihan liian pienillä kermamäärillä, jolloin kakun pohjustus on jäänyt puolinaiseksi, Suhonen huomioi.
- Minulla puolestaan on käsien asento ollut pursottaessa ennen ihan väärä, nyt sekin tekniikka on korjattu. Kakustani ei tullut hirmuisen kaunis, mutta reunat onnistuivat paremmin kuin kotona, Pehkonen hymähtää.


Kotileipureille jäi kurssilta myös ihan konkreettisia kotiin viemisiä, sillä jokainen sai mukaansa itse koristelemansa kakun.


- Eiköhän siitä pidä sitten ainakin palanen maistella, että tietää, miltä oma kakku maistuu suussa, Suhonen hymyilee.
- Jos kakun vain saa ehjänä kotiin asti, joukkoliikennettä suosiva Pehkonen lisää.