hyytelökakut

Ruttuisten hedelmien hyytelökakku


Passionhedelmä eli kärsimyshedelmä on pyöreä, luumunkokoinen, 20 - 50 g painava,
usein pinnaltaan tummanruskea hedelmä. Vaikka passionhedelmän kilohinta näyttääkin kaupassa karmivan korkealta (yli 10€/kilo) saa yhteen kakkuun tarvittavat 7 kappaletta hedelmiä noin kahdella eurolla. Ei paha kukkarolle, eller hur? Ryppyisimmät ja rumimmat passionhedelmät painavat sileäpintaisia vähemmän. Tässä passionhedelmäkakussa makuhermoja hivelevät kevyesti kirpeä passionhedelmämousse ja ihanan makea valkosuklaa. Passionhedelmämousse on muodostunut yhdeksi suosikkitäytteistäni trooppisen makunsa takia. Eksoottiset kakut erottuvat positiivisesti erikoisella maullaan. :)

Vielä sais olla pikkasen kurttusempi.


Passionhedelmän syötävä osa on kuoren alta löytyvä oranssi sisus. Malto on maultaan raikkaan hapahkoa, ja sisältää runsaasti mustia siemeniä. Siemenet syödään muun sisuksen mukana. Kun ostat passionhedelmää, kannattaa valikoida kurttuisimmat ja rumimmat yksilöt. Passionhedelmä kypsyy kurtistuessaan, joten sileäpintaiset ovat makunsa puolesta raakoja ja erittäin happamia.


Passionhedelmä hyytelökakku
(passionhedelmämousse ja valkosuklaamousse)

175g digestivekeksejä
40g voita

Passionhedelmämousse
7 kpl passionhedelmää
0,7dl sokeria
30ml vettä (2rkl)

200ml vispikermaa
0,5dl sokeria
100g ranskankermaa
3kpl liivatetta

Valkosuklaamousse

3 liivatelehteä
200ml vispikermaa
2 kananmunaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
vaniljasokeria
0,5dl maitoa
130g valkosuklaata

Kiille:
2dl esim. mandariinimehua tai mango-passionmehua
1,5dl hyytelösokeria

(tehty 26cm vuokaan, mutta jos haluaa korkeamman niin voi tehdä 24cm irtopohjavuokaan)

OHJEET:
Murskaa keksit.
Sulata rasva ja sekoita keksimurun joukkoon.
Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti.

Passionhedelmämousse:
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Halkaise passionhedelmät ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää vesi ja sokeri.
Kuumenna passionhedelmäneste kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa. Kuumenna seosta pienellä lämmöllä noin 5min. Siivilöi neste tiheän siivilän läpi toiseen astiaan. (siemeniä ei käytetä.) Anna passion-makunesteen viilentyä jääkaapissa kylmäksi.

Vaahdota vispikerma ja lisää vatkauksen loppuvaiheilla sokeri. Sekoita ranskankerma ja passionhedelmämehu keskenään ja lisää nostellen kerman joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana passionmousseen koko ajan sekoittaen. Kaada passionmousse keksipohjan päälle vuokaan ja laita kakku pakastimeen hyytymään.

Valkosuklaamousse
(valmista mousse kun passionhedelmämousse on hyytynyt)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin.
Vaahdota kerma, laita sivuun. Vaahdota munanvalkuaiset,laita sivuun.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri, lisää keltuais-sokeriseokseen tuorejuusto ja ripaus vaniljasokeria.

Kuumenna kattilassa maito, lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja hämmennä kunnes suklaa sulaa maidon joukkoon. Kuumenna seos pikaisesti, liuota liivatteet joukkoon. Sekoita liivate-suklaa-maito-seos ohuena nauhana keltuais-sokeri-tuorejuustoseokseen. Lisää joukkoon valkuais- ja kermavaahdot. Kaada seos hyytyneen passionmoussen päälle ja anna hyytyä pakastimessa/jääkaapissa väh. 5h.

Valmista kiille hyytyneen kakun päälle:
Kiehauta mehu kattilassa, lisää hyytelösokeri kiehuvaan seokseen koko ajan sekoittaen.
Keitä miedolla lämmöllä noin 1min.
Anna seoksen jäähtyä hetki, sekoittele aina välillä ettei kiille kuoretu.
Valuta hieman jäähtynyt kiille kakun päälle lusikalla. Nosta kylmään siksi aikaa, että kiille hyytyy.

Irrota kakku vuoasta, vedä ensin veitsellä tai lastalla kakun reunoja myöten.
Avaa vuoka ja nosta kakku lastoilla ilman pohjapaperia tarjoiluvadille.
Koristele sulatetulla valkosuklaalla ja tuoreilla hedelmillä.
 

comments powered by Disqus