makea leivonta

Ruunareita

Runebergin torttu on herkku, joka jakaa takuulla mielipiteitä. Karvasmantelia, vaiko ei? Rommia, vaiko ei? Yksi asia on kuitenkin varmaa. Vadelmahilloa pitää olla kunnon töräys. Ja pomadaa. (tai sitä tomusokeri-vesimönjää, kun kuluttajien valikoimat ovat mitä ovat) Ohjeita löytyy internetin syövereistä yhtä monta kuin leipuriakin, mutta tässäpä yksi erittäin varteenotettava resepti sitä kaipaavalle. Keittiövaaka on valmistuksessa ehdoton must have.

Runebergin torttu
(n.10kpl, vuoan koosta riippuen. Miulla käytössä iloleipurin silikoninen ruunarivuoka)

250g voi
200g sokeri
125g kananmuna (2kpl)
10g mantelirouhe
15g appelsiinimarmeladi
2g kardemumma
5g leivinjauhe
240g vehnäjauho
karvasmanteli-aromia

Mittaa mantelirouhe, kardemumma,leivinjauhe ja vehnäjauho samaan astiaan, sekoita.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kananmuna yksitellen, hyvin vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja appelsiinimarmeladi.
Sekoita massa tasaiseksi.
Pursota vuokiin ja paista 175 asteessa n.20min, kokeile kypsyyttä hammastikulla.
Huom! Jätä vuokiin kohoamisvara, ainakin 1/3 tilavuudesta.
Anna runebergin torttujen jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Kostutusliemi
2,5dl vettä
0,5dl sokeria
0,5dl rommia tai pieni löräys rommiaromia(maun mukaan)

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää rommi kun seos on hieman jäähtynyt.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Kasta runebergintortut kostutusliemeen.
Anna torttujen tekeytyä seuraavaan päivään!


Pursota torttujen päälle vadelmamarmeladia/hilloa ja paksua pomadaa.

Tässä ohje itsetehtyyn pomadaan:


Runebergpohjat voi tehdä pakastimeen jo vaikkapa viikkoa ennen, sillä ne säilyvät siellä rommiin kostutettuina enemmän kuin todella hyvin. Ja ehtivät vieläpä tekeytyäkin entistä mehukkaammiksi.

comments powered by Disqus