Pastaruoka

Se tietty avokadopasta

Avokadopasta kuuluu monen muun kotikokkailijan tapaan myös tämänkin keittiön ruokalajien valioliigaan. Alkuperäistä somehitiksi noussutta Alexander Gullichsenin pastareseptiä muutaman kerran testanneena totesin sen omaan suuhuni vähän turhan valjuksi. Tiedättekö, jäin kaipaamaan pastaan "sitä jotain" , joka osoittautui tällä kertaa suuremmaksi määräksi sattumia. Olen keittiökemistinä sellainen jämäkämmän sortin tanttara, joka vaatii sapuskoilta runsaasti makua sekä runsaasti sitä nimeäantavaa tykötarvetta. Avokadopastan nimi on suoraan verrannollinen avokadon määrään pastassa. Sitä pitää olla riittävästi! Suoraan sanottuna turhautti etsiä avokadopaloja pastavuoren seasta siinä aivan alkuperäisessä somepastassa, joten muokkasin reseptistä suuruudenhullunkin suuhun sopivan version. Tämä jos joku on hyvää. Ainekset ovat samat, kuten myös tekotapa. Hilasin rehujen määrää vaivihkaa vähän ylöspäin.
 

 


 Se avokadopasta. Kaksi nälkäisen annosta, kolme tavallisempaa.

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 chili 
  • 1 lime
  • 2 kypsää avokadoa
  • suolaa ja pippuria myllystä
  • 2rkl oliiviöljyä
  • vajaa puntti tuoretta basilikaa
  • 1dl raastettua parmesaania
  • 1dl vuohenmaidosta valmistettua kovaa juustoa / pecorinoa *
  • 300g spagettia

    * Käytän tähän pastasatsiin yleensä Joensuun Pilkon marketin Italialaisella pisteellä myytävää aivan järkyttävän hyvää, kauan kypsytettyä ja erittäin suolaista vuohenmaitojuustoa, joskus luistan aidan alta ja tuikkaan ihan tavallista voimakassuolaista Gran castellia taikka Gruyereä mikäli on pakko kahmia ruokatarpeet lähimarketin hyllystä. 

Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli hyvin hienoksi, pilko myös chili (poista siemenet jos et pidä kovinkaan tulisesta ruoasta, itse kyllä nakkaan siemenineen päivineen..) ja laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutio avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä juustoraasteet. Sekoittele lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton. Keitä spagetti al dente: noin 80 % pussissa mainitusta keittoajasta riittää. Keitä spagetti hyvin suolatussa vedessä: pastaveden tulee olla niin hyvin suolattua, että se maistuu merivedelle. Ota talteen 0,5dl keitinvettä. Valuta pasta lävikössä. Lorauta tilkka keitinvettä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen joukkoon.  Raasta halutessasi päälle vielä parmesaania. Tarjoa heti.
 

comments powered by Disqus