makea leivonta

Tänne sitä kakkua, hui hai!



Vaikka päivitystaukoa onkin tänne blogiin tullut aikalailla, leipomista en ole unohtanut hetkeksikään. Enkä ruoanlaittoa. Kyllä se kokkaus kuuluu arkeen yhä yhtenä tärkeimpänä aktiviteettina. =)

Pidin blogissani jokunen hetki takaperin arvonnan, johon toivoin ideoita toteutettaviksi. Käyttäjät nimimerkeillä 'Zeta' ja 'Pampula' toivoivat uudistettua versiota amerikkalaisesta juustokakusta, ja tässä sitä sitten olisi! Normaali sitruunalla maustettu new york cheese cake on jo itsessään hyvää, mutta passionhedelmä toi tähän perinteikkääseen herkkuun aivan uuden ulottuvuuden. Kakku on samanaikaisesti kirpsakan raikasta, ja täyteläisen juustoista. Kakun valmistuksen aikaan satuttiin juhlimaan myös mummoni syntymäpäiviä, joten tekemäni passionhedelmätorttunen toimi myös synttärikakkuna.

Juustokakut ovat kuuluneet suosikkeihini jo niin kauan aikaa kuin vain jaksan muistaa. Sekä uunissa paistetut, että liivatteella hyydytetyt kakut ovat erinomaisen hyviä. Tässä hedelmillä koristellussa juustokakku-annoksessa yhdistyvät samanaikaisesti juuston tuoma täyteläisyys, ja hedelmien raikkaus. Koristelin annoksen niin värikkääksi kuin suinkin pystyin, sillä varmasti jokainen kaipaa pientä piristystä syksyn ankean harmaisiin iltoihin. Pieni väriläiskä ja vitamiinipommi ilostuttaa vesisateenkin keskellä! Aina on hyvä sää herkutella.



Tuokaa ruokaa ilman suuta kansa huutaa!
Ja vaihtaa aterian aseisiin ja materiaan


Juustokakun valmistaminen voi olla aloittelijan silmissä haastavaa ja monimutkaista. Lähestulkoon kaikki kakun raaka-aineet vatkataan erillisissä kulhoissa vaahdoiksi, ja ainesten yhdistyskin pitäisi suorittaa varovasti hämmentäen. Huolellisella ohjeen lukemisella kakkuprojektista selviää kuitenkin varmasti kokemattomampikin. Juustokakkujen ohjeissa käsketään useimmiten valuttelemaan rahkaa usean tunnin ajan, ohjeesta riippuen 2-4 tuntia. Olen todella todella malttamaton aina aika-ajoittain, enkä millään jaksanut odotella rahkan valumista. Ja sitten mie sen keksin. Tiedättehän varmasti noita 'staattisia harsoliinoja' joita käytetään useimmiten pölyjen pyyhkimiseen? Harsoliinan avulla nesteet sai poistettua rahkasta aivan mainiosti ihan käsin puristelemalla, siivilän päällä tottakai. Tällä keinolla säästät hurjasti aikaa kakkua valmistaessa. Ja toinen muistamisen arvoinen asia on se, että juustokakkua saa leikattua parhaiten kuumennetulla veitsellä. Kylmällä ja liian tylpällä veitsellä tuloksena on vain kasa murusia. Trust me.


Tartun kiinni veitsestä tästä
otteen tiukan väärästä päästä
ei se kipinää lyö
teräs rietas sormia syö



Passionhedelmällä maustettu juustokakku
(new york cheesecake )

Pohja
250g kaurakeksejä
80g voita
1tl vaniljasokeria
Täyte
400g maitorahkaa
300g (philadelphia) tuorejuustoa
2dl sokeria
2rkl aitoa vaniljasokeria
40ml perunajauhoja
5 kpl kananmunaa
Passionhedelmä-makuliemi

6 kpl passionhedelmää
0,5 dl vettä
1 sitruunan mehu
50ml sokeria
Ohjeet
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Valuta rahkaa 2-3h tiheässä suodattimessa, tai puristele siitä ylimääräiset nesteet pois harsoliinan läpi.

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi pehmeäksi ja sekoita keksien kanssa yhteen. Lisää vaniljasokeri ja sekoita. Aseta leivinpaperi irtopohjavuokaan ja voitele/ öljyä vuoka huolellisesti. Painele keksimassa vuoan pohjalle ja/tai myös kakkuvuoan reunoille. Jos keksimassaa taputtelee kakun reunoille, ei pohjaa tarvitse esikypsentää.
Paista pohjaa uunissa 10min ja anna sen jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi.
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Koverra passionhedelmistä siemenet kattilaan ja kuumenna passionhedelmäliemi kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä noin 5min. Siivilöi passionhedelmäliemi ja anna sen jäähtyä viileäksi.
Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin huolellisesti.

Sekoita kulhossa keskenään valutettu rahka, tuorejuusto, puolet sokerista, vaniljasokeri, keltuaiset ja viimeisenä jäähtynyt passionhedelmäliemi.

Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti rahkatäytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan ja tasoita pinta.
Paista kakkua uunin alatasolla 1h.

Anna valmiin kakun jäähtyä seuraavaan päivään vuoassaan, ja irroita vuoan reunus seuraavana päivänä kun kakku on täysin jäähtynyt.


Kiivikastike
raaka-aineet
2kpl kiiviä
tomusokeria
loraus gallianoa (n.2-4cl)

ohjeet
Soseuta kiivit blenderissä hyvin. Lisää joukkoon loraus gallianoa. Makeuta kastike siivilöimällä joukkoon tomusokeria maun mukaan. Ohenna kastiketta tarvittaessa pienellä vesitilkalla.



Glaseeratut aprikoosit

raaka-aineet
1 -2kpl minikokoista aprikoosia/annos
0,5rkl hunajaa
ripaus kanelia
voita paistamiseen

ohjeet
Halkaise aprikoosit ja poista siemenet.
Kuumenna nokare voita pannulla ja anna aprikoosien pehmentyä hieman miedolla lämmöllä. Lisää hunaja anna aprikoosien glaseerautua. Lisää lopuksi hyppysellinen kanelia ja tarjoile.


Annoksen koristeluun varataan:
tuoreita pensasmustikoita
tummaa suklaata
tuoreita mansikoita
Puolikas passionhedelmä
mintunlehtiä



Ja kakku oli hyvää, Sanity kulki mustissaan.
Eikä kukaan saanut kahvia juodakseen.

comments powered by Disqus