vegaaniruoka

PARHAAT VEGAANIRUOAT



Subwayn makea sipulikastike (kansikuvassa)

Raaka-aineet

1,5 dl maissisiirappia tai vaaleaa siirappia
1 kpl sipuli
1rkl punaviinietikkaa
2 tl valkoviinietikkaa
1,5 tl balsamicoa
1,5 tl ruskeaa sokeria ta
fariinisokeria
1 tl vehnäjauhoja
1/2 tl sitruunamehua
1/5 tl unikon siemeniä
n.0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus valkosipulijauhetta

Ohjeet

Sllppua sipuli hienoksi silpuksi.
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumennna kiehuvaksi.
Hämmennä seosta n.5 minuutin ajan seoksen kokoajan kuplien.
Soseuta kastike ja siivilöi tiheän siivilän läpi.
Tarkista maku ja säilytä viileässä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Seitan "jauheliha" kastike


Seitan - jauheliha

Raaka-aineet


4 dl gluteenijauhoa
1 dl kikpapujauhoja
1 dl soijajauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä
3 dl vettä
1 tl paprikajauhetta

mausteliemi:

0.3 dl balsamiviinietikkaa
0,3 dl soijakastiketta
0,3 dl siirappia
1 kokonainen valkosipuli
0.15 dl kasvisliemifondia
vettä sen verran että peittyy

Ohjeet

Valmista seitantaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy, soijakastike, mausteet ja vesi toisessa kulhossa.
Tee jauhojen keskelle kuoppa ja lisää nesteseos vähitellen kuoppaan. Sekoita käsin sileäksi taikinaksi.
Vaivaa vähintään 5 minuuttia. Mitä enemmän seitania vaivaa, sitä parempi sitko siinä on.

Leikkaa seitan viipaleiksi ja asettele ne alustalle erilleen toisistaan.
(viipaleet tarttuvat toisiinsa.) Leikkaa viipaleet pieniksi kuutioiksi.


Kuori valkosipuli ja paina jokaista kynttä veitsellä lappeellaan niin että kynnet litistyvät hieman.
Aseta ne kattilaan ja mittaa kattilaan kaikki mausteliemen ainekset, sekä vettä sopivasti.(n.1l tai enemmän) Kuumenna liemi kiehuvaksi ja upota siihen seitanpalat. Sekoita kevyesti, jotta palat irtoavat toisistaan. Keitä 30 minuuttia.

Valuta seitanpalat hyvin. Kun palat ovat jäähtyneet, painele niistä kaikki irtoava neste pois.

Jauha palat lihamyllyssä tasaiseksi "jauhelihaksi".
Kuumenna pannulla öljyä ja ruskista jauheliha todella ruskeaksi (!!) kokoajan hämmentäen ja "naputellen" jauhelihaa lastalla tai vastaavalla murumaisemmaksi.
Jauheliha on valmista käytettäväksi kun se on kuivaa ja murumaista. Mausta jauheliha voimakkaammin kuin tavallinen jauheliha, käytä reilusti yrttejä, soijakastiketta tai valmiita mausteseoksia. :)
Jauheliha kostuu kastikkeissa tms. käytettäessä.


Munaton kikhernemunakas

Raaka-aineet

1 dl kikhernejauhoja
1,5 dl vettä
1 kpl sipuli
2 tl sitruunamehua
rouhittua mustapippuria,
suolaa
grillimausteseosta tai muita
mielimausteitasi reilusti!
öljyä paistamiseen

Ohjeet

Huom!
Tästä annoksesta tulee vain yksi lettu!

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja turvota 10-15 minuuttia.
Paista ohut munakas keskilämmöllä paistinpannulla molemmin puolin ruskeaksi. (n.1,5 min/ puoli)
Lettu kannattaa kääntää puoliksi juuri paistettuna! Muuten se murenee.

Täytä ja nautiskele munakas esim:
*Soijanakkejen kanssa
*Tulisen tomaattisalsan kanssa
*Sienikastikkeella täytettynä

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Maidoton kermakaakao
Raaka-aineet

5 dl suklaa-soijajuomaa tai kaura-vaniljajuomaa(nalle)
n.10 palaa pandan tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
2 dl go green vispikermaa
1 dl tomusokeria
pinnalle murskattuja marianneja (jos "mahdolliset" tuotantolinjan maitohippuset eivät haittaa)

Ohjeet

Kuumenna soija-suklaajuoma tai kaura-vaniljajuoma kiehuvaksi kattilassa.
Lisää suklaapalat yksitellen ja sulata suklaat juomaan.
Sekoita tasaiseksi ja mausta vaniljasokerilla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla.
Kaada kaakao lasiin ja kaakaon päälle iso annos kermaa.

Ripota päälle rouhittua mariannemurskaa n.2 karkkia per lasi jos haluat tai tomuta pinta kaakaojauheella.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 


Vegaaninen wannabe rahkapulla
Raaka-aineet

0,5 l soijamaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
150 g sinistä keijua sulana
vajaa 1 kg vehnäjauhoja

125 g sokeria
1 dl vettä

rahkatäyte:

1 prk kaura-vaniljakastiketta go
green
3 dl alpro maustamatonta
soijajogurttia
1 dl rusinoita
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

0,5-1:n sitruunan raastettu kuori ja mehu
0,5 tl omenaviinietikkaa
3 rkl maizenaa
1/4 tl suolaa
0,5 dl tomusokeria

Ohjeet

Kuumenna soijamaito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, vaniljasokeri, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää sininen keiju pehmeänä kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.

Leivo taikinaa jauhotetulla pöydällä 3 minuuttia kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa.
Leivo tangoksi ja jaa taikina n.8-10 palaan.
Leivo jokainen pala pyöreäksi pullaksi ja kohota pellillä kaksinkertaiseksi.

Valmista pullien täyte:

Sekoita keskenään kauravaniljakastike, alpro soijajogurtti, rusinat, tomusokeri ja vaniljasokeri. Laita harsokankaalla vuorattuun siivilään tai kahvisuodattimeen valumaan n. 2-5 tunniksi.
Siirrä valunut täyte kulhoon ja lisää muut täytteen ainekset.
Ennen täyttämistä ja paistamista paina pullien keskelle laakea syvennys esim. pienellä tasapohjaisella jälkiruokakulholla tai leveäpohjaisella juomalasilla. Lusikoi täytettä pullille ja paista 200 asteessa n. 20 min. Täyte vaatii hyytymiseen n.15- 20 min.

Valmista paistumisen aikana paksu sokeriliemi:

Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes se alkaa ottamaan ihan pikkuruisen kellertävää väriä. Älä päästä sokeria karamellin väriseksi, mutten se tarttuu kattilaan ennenkuin olet voidellut pullat!

Voitele juuri uunista tulleet pullat tekemälläsi sokerivesikuorrutuksella.

 

comments powered by Disqus