makea leivonta

Toffeesuklaa


Jos rakastat toffeekinuskia, tulet rakastamaan näitä kahvipöydän herkkuja. Toffeesuklaapalat ovat suhteellisen nopeita valmistaa, jos toffeekerroksen valmistaa kolmen tunnin perinteisten keittelyiden sijaan mikroaaltouunissa. Pohjan pyöräyttämiseen menee aikaa n. 20 minuuttia, toffeetäytteeseen sama mokoma ja kuorrutukseen tasan sen verran että sulattaa kermatilkkasen sekä suklaan yhteen ja löröttelee päälle taiteellisesti. Helposti valmistuvaa ja takuulla hyvää, suu makeaksi! Toffeepalat sopivat hyvin myös cocktail/ vastaavien tilaisuuksien pikkunaposteltavaksi, sillä näitä ei hirveän jättimäistä palaa pysty kerralla syömään. ;)

Kondensoitu maito ei ole enää nykyään niin vaikeasti saatavilla kuin vuosi-kaksi takaperin. Nykyään tätä imelää maitoa myydään laajalti ainakin prismoissa, ja Joensuussa kondensoitua maitoa löytää jopa Tokmannilta.



Suklaatoffeepalat
(n. 15 palaa)

Pohjataikina:
4-5 dl vehnäjauhoja (sen verran, että taikina on helposti taputeltavaa)
1tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
175 g pehmeää voita
1 muna

Nypi vehnäjauho, voi ja sokeri ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina 23x33cm kokoisen, leivinpaperoidun suorakaidevuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa kunnes se on kypsä, ja ottanut aavistuksen verran väriä, n. 10 min. (pohja saa jäädä pehmeäksi ja vaaleahkoksi, muttei raaksi!)

Toffee:
1 säilyketölkki(397ml) kondensoitua maitoa

Helpoin ja nopein tapa kondensoidusta maidosta tehdyn toffeen tekoon on se, että kaataa purkin sisällön laakeaan muoviastiaan, ja kuumentelee maitoa mikroaaltouunissa välillä sekoittaen 7-12 minuuttia mikron tehoista riippuen. Mikroa on kuitenkin tarkkailtava erittäin hanakasti, sillä maito kuohuu äkäisesti yli kuten riisipuuro konsanaan. Kinuskitoffeen sakeus on hyvä, kun se on niin jähmeää että se levittyy nätisti lastalla. Kondensoitu maitotoffee jähmettyy jäähtyessään, ja muuttuu jääkaapissa venyväksi, suussasulavaksi herkuksi.

Leivoksen pinnalle:
1dl kermaa
130g maito/ tummaa suklaata maun mukaan

Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja siirrä sivuun. Lisää suklaa paloina ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Levitä tasaiseksi suklaaleivosten pinnalle, tai pursota raitoina. Koristeeksi voit laittaa esimerkiksi suklaarouhetta/strösseliä/kookoshiutaleita tai vaikkapa hasselpähkinärouhetta.

comments powered by Disqus