hyytelökakut

Vannomatta paras mangohyytelökakku


No okei, en vanno mitään mutta kakku on taivaallista.
Tällä ohjeella hyytelö on pehmoista ja maukasta, eikä löllyvää ja kiinteää niinkuin useimmat hyytelökakut. Jos tyrnihillo täytteessä epäilyttää niin voin sanoa, että ilman tyrnihilloa hyytelö on hieman mauton. Tyrni antaa ihanasti täyteläisyyttä ja hapokkuutta kakkuun, mutta ei maistu täytteessä läpi. Kokeilemisen arvoinen asia, sanon mie!
Kun valmistat kakkua, kannattaa varata tekoon reilusti aikaa.
Täyte hyytyy jääkaapissa karkeasti noin kaksi tuntia, joten ennen kiilteen tekoa kannattaa käydä vaikka kaupassa tai asioilla. Turha jääkaapin aukominen ei ainakaan nopeuta hyytymistä.


Valmistin kakkuun koristeeksi värjätystä marsipaanista tunnistamattoman kukkalajikkeen, sanotaanko vaikka että flovearus gulatus.
Spritsaukset tein valkosuklaasta ja muutkin koristeet ihan vaan pursottamalla suklaata.
Myönnettävää on, että useimmiten miulla on spritsauksen kanssa todella isoja tärinäongelmia, mutta tällä kertaa pääsin noista ongelmista voitolle. Ehkä ensimmäistä kertaa, kun pursotukset onnistuivat ihan siedettävän hyvin?
Jos olet kanssani sieluntoveri ja kärsit käsien tärinästä, niin suosittelen pursottaessa pitämään toisella kädellä pursottavasta ranteesta kiinni, ja nojaamaan vaikka pöydänreunaan pitäen kyynerpäitä pöydällä. Jalat tukevassa asennossa ja silmät keskittyneenä pursotukseen kakun spritsauksista tulee kauniita ja täydellisen tasaisia.


Mangohyytelökakku

Pohja:
200 g digestive-keksejä
30g sulatettua margariinia
40g sulatettua voita

Täyte:
3 dl vispikermaa
1 prk (=2 dl) kermaviiliä
1½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
7 kpl liivatelehtiä
2 rkl sitruunamehua
3 dl mangososetta (= noin 3prk lasten pilttiä)
(noin 3tl tyrnimarjahilloa)

Päällimmäinen hyytelökerros:
1 dl vettä
3 dl mangososetta
tilkka sitruunamehua
0,5dl sokeria
4 liivatetta

Koristeluun esim. valkosuklaakoristeita, marsipaanista tehtyjä kukkia tms.
Kakun valmistaminen
Valmista ensin pohja. Hienonna keksit esim monitoimikoneella ja sekoita jäähtynyt rasva sekaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan ja taputtele massa leivinpaperin päälle tasaisesti.
Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10 minuutiksi.
Vaahdota kerma vaahdoksi
Mittaa sose kulhoon ja lisää siihen sokerit
Purista liivatteista pois kylmä vesi. Kuumenna 2 rkl sitruunanmehua kiehuvaksi ja yhdistä liivatelehdet siihen yhdellä kertaa -> liukenevat, jos ei seos ole juoksevaa, tasaista niin kuumenna seosta varovaisesti.Muista että liivateseos ei saa koskaan kiehua.
Yhdistä liivateseos heti mangososeen sekaan. Sekoita hyvin vispilällä.
Kokeile että seos on kylmää ja lisää sitten kermaviili ja sekoita seosta sen verran voimakkaasti että seos on tasaista.
Lisää kermavaahto ja tyrnihillo seokseen ja sekoita seos tasaiseksi.
Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 2h.

Valmista mangohyytelö:
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen vesimäärään.
Kaada mangososeet astiaan.
Kuumenna sitruunamehu ja sokeri kattilassa höyryäväksi. Sulata liivatteet seokseen ja kaada ohuena nauhana mangososeen joukkoon KOKOAJAN sekoittaen.
Sekoita seos tasaiseksi ja kaada kakun pinnalle tasaisesti ohuena nauhana.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Irroita hyytynyt kakku irtopohjavuoan reunoista kevyesti veitsellä tai paletilla pyöräyttämällä. Varo rikkomasta irtopohjavuoan reunaa.
Siirrä kakku tarjoilualustalle leivinpaperin avulla ja koristele kakku kauniisti.
 

comments powered by Disqus