So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Vegaaninen laskiaispulla

Laskiaissesonki on tässä ja nyt. Läsnä kaikkien meidän ympärillämme! Oon haukannut oman  palan sesonkiani jo viikkoja sitten, mutta vielä on aikaa herkutteluun. Nyt kun kaikki edellisen kotona tehdyn laskiaispullasatsini pullat ovatkin jo jotenkin kummassa hävinneet pakastimesta, olisi aika leipoa lisää herkkuja.

Kuka lie käynyt kähveltämässä kaikki miun leipomat pullat, kun pussin pohjalla oli jäljellä vain kasa murusia...


Tässä ohje vegaaniseen (uskokaa tai älkää, kuvissa näkyvään!) laskiaispullaan, joka ei maultaan tai ulkonäöltään häviä yhtään epävegaaniselle versiolleen. Vegaanius ei ole siis leivonnassa mikään tuotteita huonontava seikka, vaan näen sen itse suurena ja mielenkiintoisena haasteena. Herkuttelu kuuluu mielestäni jokaisen tallaajan etuoikeuksiin! 

Vegaaninen pullataikina

noin 15 kpl isoja laskiaispullia

300g (3dl)vettä
200g kaurakermaa
60g tuorehiivaa
150g margariinia (esim. pirkka 60%)
200g (2,4dl) sokeria
10g (2tl) hienoa suolaa
7,5g (1,5tl) kardemummaa
1000g (n.12-15dl) puolikarkeaa vehnäjauhoa
( 15g (n.2tl) vehnägluteenia, sitä samaa tavaraa jota seitaniinkin laitetaan! )

Pullan voiteluun ja pinnalle:
Tilkkanen Tummaa siirappia + vettä, suhteessa 50:50 
Raesokeria tai mantelilastuja tai molempia!


Lämmitä vesi ja kaurakerma kädenlämpöiseksi, noin 25 astetta.
Liota hiiva lämpimään nesteeseen. 
Pehmitä margariini mikrossa 20-asteiseksi.
Sekoita kaikki ainekset nesteen joukkoon ja vaivaa napakka taikina. Muista vaivata taikinaa riittävästi jotta sitkoverkko ehtii muodostumaan kunnolliseksi, vähintään 8min tehokasta vaivausta! Hiki tulee, eli täähän menee treenistä.
Anna pullataikinan levätä taikinakulhossa aloillaan 20min ajan leivinliinalla peitettynä.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja paloittele pulla haluamasi kokoisiksi laskiaispulliksi, mikäli tahdot tehdä pikkuisia pullia niin 50g on sopiva paino pullalle, mittaa isompaan "leipomokokoiseen" laskiaispullaan 80g palat. Pyöritä pullat samaan tapaan kuin tällä videolla. Asettele pullat leivinpaperin päälle pellille, jätä jokaisen väliin kunnollinen kohoamisvara. Kohotan itse pullani uunissa noin 30-asteessa välillä suihkutellen, sillä tällä tapaa pullan saa kohoamaan mahdollisimman muhkeaksi kohtuullisessa ajassa. Voitele hyvin kohonnut pulla kauttaaltaan siirappi-sokerivedellä. Ripottele päälle halutessasi joko mantelilastuja tai raesokeria, tai vaikka molempia. Paista pullaa 175-asteisessa uunissa 10-15-min. Jäähdytä pulla hyvin ennen täyttöä.
 

Pulla kainaloon ja pulkkamäkeen!


 

Pullan täytteeksi, valitse yksi:

Haluamaasi marmeladia, esim. vadelma tai mansikka. Marmeladia siksi mieluummin kuin ihan hilloa, sillä sileää marmeladia on helpompaa pursottaa pullan väliin eikä se valu niin ikävästi syödessä kuin itse hillo!

Tai mantelimassaa. Esimerkiksi Dr Oetkerin mntelimassakin on vegaanista ja aina yhtä ihanaa, hurraa! 

Villi kortti. K-Menu Hasselpähkinälevite. Sinä nutellamainen tanakka tahna olet oikea taivaanlahja. Maanpäällinen siunaus ja ihana herkku. NAM!


Lisäksi: 

Vegaanista vispikermaa, mielestäni parhaan makuinen vegaaninen markettivispi on perinteisin alpron soijavispi agar agarilla terästettynä, mutta Sure Whip, ammattikäyttöön tarkoitettu maidoton vispikerma, peittoaa soijakerman sata-nolla. 
Sure Whipiä ei kaiketi tällä hetkellä myydä missään kuluttajille (korjatkaa jos olen väärässä?), joten sen saatavuus lienee kaikista suurin ongelma. Sama pätee huippuun Master Martinin valmistamaan Monna Lisa- kasvirasvasekoitteeseen. Sure whip sekä Monna Lisa ovat koostumukseltaan muista kasvirasvakermoista poikkeavia, sillä niiden jämäköittämiseen ei tarvitse erikseen lisätä agar agaria. Soijakerma ei puolestaan sellaisenaan vaahdotettuna vaahtoudu kunnolliseksi, pullan väliin tarpeeksi jämäkäksi vaahdoksi. Vegaanisen soijavispin jämäköittämiseen kannattaa katsaista Kamomillan konditorian blogista vinkkejä

EDIT: Kannattaa kokeilla soijakerman jämäköittämiseen myös muutamaa tippaa sitruunamehua. Saamieni tietojen mukaan myös tämä niksi todella toimii! 
 

Viimeistelyyn:

Tomusokeria 

Lämpöisästi suosittelen, että vilkaiset pullan täyttöön ja tekoon vinkkejä tältä viimevuotiselta laskiaispullavideoltani. Pullan tekotapa on miltei sama sekä vegaanisessa herkussa, että tavallisessa pullassa. Herkuttelemisiin!!  :)