So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

joulu

Vegaaninen piparkakkutaikina

Hyvä, toimiva, varma, maukas, mausteinen. Thö best. Ja ilman kananmunaa, ilman maitoa! 
Oon urani varrella nähnyt vaikka mimmoisia sovelluksia vegaanisista piparkakkutaikinoista, useimmat näistä hassuista resepteistä koostuvat jopa sellaisista raaka-aineista jotka eivät piparkakkutaikinaan mielestäni kuulu ollenkaan. Sanotaan vaikkapa näin, että mielestäni vaalea kidesokeri taikka vaalea väri ylipäätään ei kuulu perinteiseen piparkakkuun. Ja vielä vähemmän karjalanpiirakkaan!! Piparin pitää olla mausteinen ja tummahko. Sellainen ehdan tavaran makuinen. Tämä resepti oli näin maitoa ja kananmunia syövänä epävegaanina maisteltuna aivan yhtä hyvää, kuin tavallinenkin taikina. Ja kyllä, napostelin taikinaa varmasti enemmän kuin itse pipareita, sillä taikinanahan tää on kuitenkin sitä parasta ja ihaninta. Jääkaappikylmänä ja kypsentämättömänä ääntä kohti. Kiitos nam!

 


Vegaaninen piparkakkutaikina


1,5dl tummaa siirappia
1dl fariinisokeria
0,5tl neilikkaa
1tl kardemummaa
2tl kanelia
1tl pomeranssinkuorta
1tl inkivääriä
2tl soodaa
120g margariinia (pirkka margariini 80%)
40g kaurakermaa (paremman puutteessa vesikin menee, mutta kerma on parempaa)
6dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, fariinisokeri ja mausteet kattilassa.
Ota kattila pois levyltä ja lisää sooda ja hämmennä ainekset sekaisin.
Anna taikinan kuohua rauhassa hämentämättä muutaman minuutin ajan. Huom!! Seos turpoaa tässä vaiheessa aikalailla, eli valitse keittämistä varten sellainen kattila joka ei ole aivan yhden desilitran kokoinen.
Anna taikinan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää margariininokareet ja sekoita.
Lisää kaurakerma taikinaan yhdessä jauhojen kanssa ja sekoita taikina tasaiseksi. (lapavatkaimella, jos käytät yleiskonetta) 
Raappaa reunat (leipurin lastalla tai kovapäisellä nuolijalla) sekoituksen loppuvaiheessa huolellisesti, ettei siirapista jää taikinaan epätasaisia railoja. Nämä epätasaisuudet näkyvät heti paistaessa. 
Anna taikinan muhia jääkaapissa seuraavaan päivään kelmuun käärittynä. 
Kaulitse valmis taikina hyvin jauhotetulla työtasolla 2,5mm paksuiseksi levyksi, ja ota siitä muoteilla piparkakkuja. Taikina on pehmeähköä, joten sen voi mielestäni kaulita suoraan jääkaapista ilman pehmittelyä tai lämmittelyä. 
Paista 200 asteessa n.5-8 minuuttia, riippuen siitä tykkäätkö rapsahtavista vaiko pehmeistä pipareista. Anna jäähtyä hyvin.

 

Piparkakkutaloja
Jokunen pipari joskus tullut tehtyä