vegaani

Vegaaninen porkkanakakku

Uhhutihuijaa. Tässä ruokabloggaamisessa on tosiaan sekä hyvät ja huonot puolensa. Hyvinä puolina mainittakoon, että tänne blogiin suoltamani reseptiikka pysyy hyvin ajan tasalla, kun leivon paakkelsejani niin kotosalla kuin töissäkin. Ja mikä huonoihin puoliin sitten tulee? No, sen saattaisi nähdä jossain välissä vaa'an pompanneena lukemana mikäli makeiden herkkujen leivontabuumi jatkuisi jatkumistaan. Ei tätäkään porkkanakakkua kertakaikkisesti voinut olla ahmimatta kaksin käsin, tää on valehtelematta yksi parhaista porkkanakakuista, joita oon eläessäni syönyt. Ja mie oon syönyt  yhtä jos toistakin porkkanapiirakkaa vuosien mittaan...


Jos testaat reseptiä, anna piirakan olla aloillaan yön yli ennen kuin tarjoat sitä vieraille. 


Samana päivänä en lähtisi tätä porkkanapiirakkaa leipomaan, sillä itse leivontapäivänä piirakan maku ei ollut yhtään niin täyteläinen ja tasaantunut kuin leivontaa edeltävänä päivänä. Kun kakku saa kunnolla levähtää jääkaapissa yön yli, ovat maut mielestäni niin balanssissa että yhden pienen viipaleen ottaminen on silkka mahdottomuus.
 

Tältä porkkanakakkupohjan pitäisi näyttää paiston jälkeen. :)

VEGAANIN PORKKANAKAKKU

Noin 12 palaa

Piirakkapohja:
250g (3,5dl) hienolla terällä raastettua porkkaraastetta = noin 3-4 porkkanaa, koosta riippuen***
105g (1,25dl) sokeria
90g (1,25dl suht. tiiviisti puristettuna) fariinisokeria
135g (1,5dl) rypsiöljyä
100g (1dl) kaurakermaa
n.100g (1 kokonainen) kypsää avokadoa muussattuna
280g (4dl) vehnäjauhoja
35g (0,5dl) perunajauhoja
5g (1tl) leivinjauhetta
5g (1tl) ruokasoodaa
2,5g (0,5tl) suolaa
2,5g (1tl) kanelia
2,5g (1tl) kardemummaa
2,5g (1tl) neilikkaa

Kuorrutus:
75g margariinia, esim. pirkka 60%
100g oatlyn fraichea huoneenlämpöisenä
100g tomusokeria
2,5g (0,5tl) vaniljatahnaa*  1tl aitoa vaniljasokeria 

Viimeistelyyn: n.50g hasselpähkinärouhetta tai mantelirouhetta

*** Kuorineen mitattuna 85g keskikokoisesta porkkanasta tulee noin 70g, eli 1 kukkura dl porkkanaraastetta.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 
Voitele huolellisesti 24-26cm halk. irtopohjavuoka joko margariinilla tai vuokaspraylla. Aseta vuoan pohjalle leivinpaperi. 
Raasta kuoritut porkkanat ja muussaa avokado sileäksi soseeksi. 
Mittaa kaikki kuivat aineet yhteen astiaan.
Mittaa toiseen astiaan kosteat ainekset: rypsiöljy sekä kaurakerma. Yhdistä kuivat ja märät aineet sekä porkkanaraaste ja avokadosose nopeasti sekoittaen. 
Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua noin 30-45min, kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei tartu enää laisinkaan taikinaa. 
Jäähdytä kakku kunnolla huoneenlämpöiseksi vaikkapa jääkaapissa tai pakastimen kautta.  Kuorrute sulaa, jos kakku on yhtään lämmin! Kumoa jäähtynyt kakku ympäri tarjoilualustalle. Ota oatlyn fraiche ja margariini lämpenemään huoneenlämpöön jo tässä vaiheessa kun kakku paistuu, jotta ne ehtivät lämmitä kunnolla 20-25-asteisiksi. 

Valmista kuorrutus sillä aikaa kun kakku jäähtyy hiljalleen:
Vaahdota huoneenlämpöinen (EI SULA!) margariini vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella yhdessä tomusokerin kanssa.
Lisää valmiin, vaalean kreemin joukkoon oatly sekä vaniljauute/ aito vaniljasokeri. 
Sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Liika vatkaaminen saattaa juoksettaa kreemin. 

Levitä kuorrutus täysin jääytyneen kakun pinnalle ja viimeistele kakku joko hasselpähkinärouheella tai mantelirouheella. 
Anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli kuvulla peitettynä. 

* Ihastuin ikihyviksi, kun löysin marketin hyllystä tämän Dr Oatkerin valmistaman vaniljatahnan. Tämä todella maistuu aidolle vaniljatangolle, mielestäni vielä paljon paremmalle kuin se perinteinen "aito" vaniljasokeri! Ja mikä parasta, tää tahna on äärimmäisen riittoisaa. 
 



Mikäli testaatte näitä kehittelemiäni reseptejä, niin jakakaa kuva tuotoksestanne Instagramiin hashtagilla #gastropahalapsi, niin saatatte päästä blogiin aitiopaikalle näiden  reseptien kylkeen. :) 

comments powered by Disqus