So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vegaaniruoka

Vegaaninen Sacherleivos


Tämä leivos on maultaan kuin ehta aito sacherkakku: mehevä, aprikoosinen ja suussasulavan suklainen.


Idea sacherleivokseen heräsi, kun tein eräänä viikkona suuren määrän sacherkakkuja työpaikallani. Mietiskelin siinä sivussa, että hmm, oiskohan tästä mahdollista tehdä helpotettua, mutta vähintään yhtä hyvää, leivosmallista versiota kotona ja vieläpä vegaanisena versiona. Kauttaaltaan dipatut sacherleivokset ovat kauniita kuin kuninkaalliset helyt konsanaan, mutta valtavan työläitä valmistaa ja ennen kaikkea, hirmuista sörsselöimistä alusta loppuun. 

Siinä on nimittäin koko keittiö lattialistoista mikroaaltouunin kahvoihin saakka suklaassa, kun lähtee kastamaan leivoksia suklaaseen yksi kerrallaan. Trust me. Jotta vältettäisiin keittiö ylenpalttiselta suklaaräjähdykseltä, lähdin valmistamaan leivosta niin, että vain leivoksen pinta kuorrutetaan ihanalla suklaakuorrutteella. Ja jotta suklaata olisi riittävästi, täytyi suklaakuorrutuksen olla tarpeeksi paksu muistuttaakseen sacherin täyteläistä kuorrutusta. 

Joku sadisti varmaan haluis vetäistä tuon alimman rivin keskimmäisen ja kahtoo miten tornille käy

Vegaaniset Sacherleivokset

n.16kpl 

Pohja:
200g margariinia (esim. pirkka 60%)
200g (2,5dl) sokeria
260g (4dl) vehnäjauhoja
30g (4rkl) kaakaojauhetta
10g (2tl) leivinjauhetta
100g (1dl) huoneenlämpöistä kahvia, ei kuumaa
100g (1dl) kaurakermaa

Kostutus:
175g (1,5dl) vettä
30g (2rkl) sokeria
30g (2rkl) tummaa rommia
2,5g (0,5tl) rommi-aromia

Täytteeksi:
200g aprikoosimarmeladia

Kuorrutus:
80g maidotonta margariinia (esim. pirkka 60%)
150g maidotonta tummaa suklaata (esim. pandan tumma)
10g (1rkl) taloussiirappia (myös glukoosisiirappi tai vaalea siirappi käy, kunhan on siirappia)

Pohjan valmistus:
Vaahdota margariini ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi noin 20min ajan.
Sekoita vaahdotuksen aikana keskenään kuivat aineet, mittaa astioihin myös vahva kahvi sekä kaurakerma.
Lisää kuivat aineet, kahvi sekä kaurakerma rasva-sokerivaahtoon yhdellä kertaa, sekoita taikina nopeasti sekaisin keskenään. Muista kaapia kulhoa reunoilta muutaman kerran nuolijalla sekoittamisen aikana, jotta reunoille ei jää rasva-sokerivaahtoa.
Levitä taikina 20x30cm syvälle, leivinpaperoidulle uunipannulle. Taikina on melko paksuhkoa, joten se on helpompi levittää pellille tasaisesti, kun suihkaiset pellin ja leivinpaperin väliin ohuen kerroksen vuokasprayta. Näin paperi pysyy paikoillaan eikä luistele levitettäessä. 
Paista pohjaa 175 asteessa 30-45min uunin tehoista riippuen. Mikäli pinta tuntuu tummuvan älyttömästi, peitä se foliolla paiston loppuvaiheessa. Jäähdytä pohja huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista.
Kumoa pohja puhtaan leivinpaperin päälle, kun se on jäähtynyt täysin.

Leivoslevyn täyttäminen:
Leikkaa levy kahteen osaan: toisesta puoliskosta tulee pohja ja toisesta puoliskosta tulee leivoksen kansi. 
Valmista kostutusliemi: Kuumenna vesi höyryäväksi ja sulata sokeri nesteeseen. Lisää rommi ja rommiaromi ja sekoita tasaiseksi. Anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sillä kostuttamista. 

Kostuta pohjapala kauttaaltaan rommi-sokeriliemellä pullas. Liemen määrä on ohjeessa _ARVIOITU_, eli koko määrää ei välttämättä mene leivokseen sillä mie sudin kostukkeet aina näppituntumalla enkä niinkään grammamääräisesti mitattuna. :) Kokeile kostutettua pohjaa sormin heti kostutuksen jälkeen, jos se tuntuu kostean mehevältä on kostuketta riittävästi, jos taas pohja on yhä kuivahko ja tiivis, laita hiukan lisää kostutuslientä.  Levitä pohjalevyn päälle kerros aprikoosimarmeladia, kun kostutus on imeytynyt pohjaan. Painele päälle toinen leivoslevy napakasti (jos et paina pohjaa kunnolla hillon päälle, lähtevät kerrokset pahimmassa tapauksessa luistelemaan pois paikoiltaan kun yrität leikata leivosta). Kostuta myös päällimmäinen levy huolellisesti ja levitä kostutetun pintalevyn päälle ohut, painotan, OHUT, kerros aprikoosimarmeladia. Kerros on sopiva kun se kuultaa läpi, jos laitat pintaan liikaa aprikoosimarmeladia lähtee suklaakuorrutuskin luistelemaan pois paikoiltaan leivoksia leikatessa. :)

Kelmuta leivoslevy tässä vaiheessa huolellisesti ja siirrä se jääkaappiin kylmään yön yli 24 tunniksi. Leivos mehevöityy yön yli ihanan kosteaksi, joten suosittelen että et skippaa tätä vaihetta vaikka mieli tekisi! Seuraavana päivänä: Ota kelmu pois leivoksen pinnasta varovasti. 

Valmista suklaakuorrutus:
Sulata margariini täysin sulaksi. Lisää paloiteltu suklaa sekä siirappi margariinisulaan ja sekoittele kuorrute tasaiseksi nuolijalla. Mikäli näyttää että suklaa ei sula sellaisenaan margariinin joukkoon, voit varovasti lämmittää kuorrutetta mikrossa 20 sekuntia kerrallaan. Anna kuorrutteen jäähtyä pöydällä, kunnes se on paksuudeltaan kuin löysää suklaavanukasta. Liian löysä kuorrute valuu pois leivoksen pinnalta, kun taas liian paksusta kuorrutteesta tulee epäsiisti pinta leivokseen. Voit halutessasi nopeuttaa jähmettymistä pitämällä kuorrutetta jääkaapissa hetkisen verran kerrallaan, mutta tällä tapaa kuorrutetta pitää muistaa hämmennellä tuon tuosta. :)

Protip: Kuorrutteen voi valmistaa myös kuorruttamista edeltävänä päivänä ja jättää sen pöydälle huoneenlämpöön. Mikäli kuorrute paksuuntuu liikaa yön aikana, voi sitä varovasti lämmittää ja notkistaa mikrossa ja näin siitä tulee taas käyttökelpoista.

Leivoksen kuorruttaminen:
Levitä notkea kuorrute leivoksen pinnalle palettiveitsen tai paistinlastan avulla. Siirrä leivoslevy kylmään jähmettymään hetkeksi ennen leikkaamista. Leikkaa leivos pieniksi paloiksi kuumaan veteen kastetun veitsen avulla, näin saat leivospaloista siistejä ja kauniin näköisiä. :) Nautiskele höyryävän kahvikupposen ääressä!

 

Leivos on tehty samaan vuokaan ja samalla pohjalla kuin tänne blogiin aiemmin julkaisemani vegaanisen mokkapala.


Mikäli siulla herää kysymyksiä rommileivosten tai minkä tahansa muun leivonnaisen suhteen, niin viskaa ihmeessä kysymyksiä tulemaan kommenttiboksin puolelle! Vastailen mieluusti kaikkiin kysymyksiin.